Huis van Afgevaardigden VS na maanden talmen akkoord met miljardensteun aan Oekraïne

Na maanden van uitstel heeft het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden ingestemd met een militair hulppakket van 60,8 miljard dollar (57 miljard euro) aan Oekraïne ter ondersteuning in de oorlog tegen de Russische krijgsmacht. Dat meldt persbureau Reuters. De stemming begon zaterdag in een buitengewone zitting uren eerder dan gepland. In het het Huis barstte applaus los toen het Oekraïense wetsvoorstel werd aangenomen.

Onder afgevaardigden van Republikeinse Partij, die een kleine meerderheid in het Huis hebben, bestond weerzin om voor het steunpakket te stemmen. Dat had te maken met de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump, die al maanden campagne voert tegen het plan. De Republikeinse voorzitter van het Huis, Mike Johnson, was ook tegen het plan, maar veranderde de afgelopen week van mening. Uiteindelijk stemden 311 van de 435 afgevaardigden (alle 210 Democraten en 101 Republikeinen) voor het voorstel. 112 Republikeinse afgevaardigden stemden tegen.

Johnson kreeg het Huis achter het steunpakket door een groter pakket op te knippen en er in verschillende stemrondes over te laten stemmen. In andere rondes stemde het Huis in met miljardensteun aan onder meer Taiwan (7,6 miljard euro) en Israël (24,8 miljard euro). Zo werd een maandenlange politieke impasse doorbroken.


Lees ook
Alle ogen op het Huis van Afgevaardigden: verlengt Washington de hulp aan Kyiv?

Opruimwerkzaamheden deze vrijdag na een  Russische raketaanval bij een woongebouw in Dnipro, Oost-Oekraïne. Zeker 28 mensen raakten bij die aanval gewond.

Zelensky: geschiedenis op het goede spoor

Direct nadat het wetsvoorstel was aangenomen, sprak de Oekraïense president Volodymyr Zelensky zijn dankbaarheid uit aan beide Amerikaanse partijen en in het bijzonder aan Johnson, „voor de beslissing die de geschiedenis op het goede spoor houdt”. Zelensky had onlangs gewaarschuwd dat Oekraïne de oorlog tegen de Russische invasiemacht zou verliezen zonder de Amerikaanse steun.

Naar verwachting zal de Senaat het wetsvoorstel in de komende dagen goedkeuren. Dan moet president Joe Biden zijn handtekening zetten onder de wet. Het Witte Huis deed direct na de stemming een verklaring uitgaan waarin Biden de Senaat oproept om haast te maken met het goedkeuren van de wet.