Houding VS werkt als shocktherapie voor Europa – vier atlantici over hoe nu verder

Jaap de Hoop Scheffer herinnert het zich goed: „Elke keer dat ik Vladimir Poetin tegenkwam, vroeg hij: u komt toch uit Nederland? Het antwoord wachtte hij niet eens af, hij begon meteen een tirade tegen mij over Gay Pride en soortgelijke verschijnselen die hij zag als uitingen van pure westerse decadentie.”

In zijn tijd als secretaris-generaal van de NAVO (2004-2009) raakte De Hoop Scheffer gewend aan deze anti-liberale tirades van Poetin, vertelt hij via de telefoon. Hij moest eraan terugdenken door de speech van de Amerikaanse vicepresident JD Vance tijdens de Veiligheidsconferentie in München, eind vorige week. „Toen Vance het had over de ‘vijand van binnenuit’ in Europese democratieën, en hamerde op conservatieve waarden zoals nationale cultuur en ruimte voor anti-abortus-activisme, klonk hij precies zoals Poetin.” Vance en Poetin op één lijn: wie had dat gedacht? „Ik vond het verrassend.”

Beleven we het eindstadium van de transatlantische samenwerking nu vijand en beschermer van Europa hetzelfde gaan denken? NRC vroeg het vier Nederlanders die nauw bij die samenwerking betrokken waren en erover schreven. Nee, concluderen De Hoop Scheffer, oud-ambassadeur Renée Jones-Bos, hoogleraar James Kennedy en Anna van Zoest van de Atlantische Commissie, zij het soms na enige aarzeling: de NAVO is nog niet verloren, maar voor Europa is er wel heel veel werk aan de winkel. Oud-diplomaat Jones-Bos zou tegen Europa willen zeggen: „Kruip niet in de slachtofferrol, waarbij je voortdurend bozig commentaar geeft op alles wat Trump zegt, maar ga zelf aan de slag.”


Renée Jones-Bos

Nederlands ambassadeur in Washington van 2008 tot 2012. Eerder ambassadeur voor de mensenrechten voor het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Anna van Zoest

Directeur van de Atlantische Commissie. Eerder diplomaat in Colombia en bij de Nederlandse missie van de NAVO
in Brussel.

Jaap de Hoop Scheffer

Secretaris-generaal van de NAVO van 2004 tot 2009. Eerder minister van Buitenlandse Zaken in het kabinet-
Balkenende I.

James Kennedy

Hoogleraar moderne Nederlandse geschiedenis aan de Universiteit Utrecht. Geboren in de Verenigde Staten, in 2003 naar Nederland verhuisd.

Vechtscheiding

Wie de toekomst van het bondgenootschap in een glazen bol bekijkt, ziet al snel artikel 5 uit het Atlantisch Verdrag verschijnen. Dit artikel vraagt alle lidstaten een bondgenoot te hulp te komen bij een aanval van buiten. Na alle geruzie tussen Europeanen en Amerikanen kunnen nog maar weinigen zich hier iets bij voorstellen. San Francisco opofferen voor Vilnius bij een aanval van de Russen? Door Trump? Really?

De ene deskundige verklaarde artikel 5 tot dode letter omdat Europa en de VS in een ‘vechtscheiding’ liggen (hoogleraar Rob de Wijk), een andere plaatste vraagtekens bij de ‘hardheid’ ervan (hoogleraar Oorlogsstudies Frans Osinga).

Voorbarig, vindt De Hoop Scheffer. Voor hem staat artikel 5 „recht overeind tot het tegendeel bewezen is. Temidden van alle uitermate verwarrende signalen, zijn er nog steeds aanwijzingen dat de Amerikanen willen blijven investeren in Europese veiligheid.” Zo zei minister van Defensie Pete Hegseth vorige week in Brussel dat de VS „gecommitteerd blijven aan de Europese veiligheid”, al mag dat niet leiden tot „afhankelijkheden”, aldus de minister. In een persconferentie in Brussel noemde Hegseth de NAVO „een geweldige alliantie, het meest succesvolle bondgenootschap in de geschiedenis.”

Prachtige woorden, maar wat betekenen die in de praktijk, vraagt De Hoop Scheffer zich wel af. Voorwaarde voor het voortbestaan van de NAVO, vindt hij de „blijvende en substantiële aanwezigheid van Amerikaanse soldaten op Europese bodem”. Nu zijn dat er meer dan honderdduizend. De Amerikaanse militaire aanwezigheid werd opvallend genoeg flink opgevoerd onder de eerste Trump-regering (2016-2020) en daarna door president Joe Biden – dit in reactie op de Russische bezetting van de Krim in 2014.

Kruip niet in de slachtofferrol waarbij je voortdurend bozig commentaar geeft op alles wat Trump zegt, maar ga zelf aan de slag

Renée Jones-Bos
oud-ambassadeur in VS

Waarschijnlijk haalt Trump een flink aantal militairen terug naar de VS – er circuleren aantallen van rond de twintigduizend – maar daar schrikt De Hoop Scheffer niet van. Hij kijkt vooral met argusogen naar in zijn ogen zeer belangrijke legeronderdelen als de 82ste Airborne (luchtlandings-)divisie. Opgericht in de Eerste Wereldoorlog, en actief in 1944 op de stranden van Normandië waar duizenden het leven lieten, werd deze divisie van pakweg tienduizend militairen het symbool van de Amerikaanse verbondenheid met Europa.

In 2022 gingen duizenden militairen van de 82ste Airborne naar Polen in reactie op de Russische dreiging tegen en even later de aanval op Oekraine. Ze kregen de functie van ‘brandweerman van Europa’: vanuit Polen moet de brigade binnen achttien uur overal in Europa aanwezig kunnen zijn om te interveniëren in crisishaarden, en zo bijdragen aan de afschrikking door de NAVO.

„Die brandweerfunctie zullen we hard nodig hebben” , zegt De Hoop Scheffer, „bijvoorbeeld als er iets misgaat bij de handhaving van een bestand tussen Oekraïense en Russische troepen”. De Hoop Scheffer houdt zijn hart vast. Hij is het eens met EU-buitenlandchef Kaja Kallas die heeft gezegd de Russen „absoluut niet te vertrouwen”.

De Hoop Scheffer: „Over zo’n bestand wordt naar mijn indruk nogal luchtig gepraat. Handhaving in de praktijk wordt heel ingewikkeld en kan makkelijk misgaan. Het gaat niet alleen om 1.300 kilometer grens door heel lastig gebied; de Russen kunnen ons ook voor onaangename verrassingen plaatsen.” Ook de huidige NAVO-secretaris-generaal Mark Rutte benadrukte donderdag bij een bezoek aan Slowakije „dat we nog altijd achtervang van de VS nodig zullen hebben”.

Defensie-minister Hegseth zei vorige week in Brussel Amerikaanse deelname aan de ‘vredeshandhaving’ uit te sluiten. Hij deelde mee dat er meer militairen in de VS nodig waren voor de versterking van de „eigen nationale veiligheid”. Of daar ook mobiele achtervang-achtige eenheden als de 82ste Airborne onder worden verstaan, moet blijken, aldus De Hoop Scheffer.

Illustratie Lynne Brouwer

‘Ja, ja, zeiden we dan’

Renée Jones-Bos denkt dezer dagen terug aan gesprekken uit haar jaren als ambassadeur in Washington (2008-2012). Het waren de Obama-jaren. „Ook toen al was er een Defensie-minister, destijds Bob Gates, die tegen ons zei: jullie moeten veel meer gaan betalen voor jullie veiligheid. Ja, ja, zeiden we dan, dat gaan we doen. En vervolgens gingen we nog minder betalen, rotsvast vertrouwend op onze gemeenschappelijke geschiedenis. Dat was niet zonder reden. Want vervolgens plusten de Amerikanen toch weer bij.”

Wat Jones-Bos maar wil zeggen: de keiharde eisen die Trump, Hegseth en andere ministers nu op tafel leggen voor Europa, komen ergens vandaan. „Ze hebben een punt”, zegt ze laconiek aan de telefoon, schor vanwege een verkoudheid. Tot haar verbazing ziet ze om zich heen toch nog steeds hardnekkige varianten van deze afwachtende en landerige houding uit 2008. „Dan wordt er gezegd dat de soep niet zo heet gegeten wordt. Of dat Republikeinse senatoren in het Congres die Oekraïne willen helpen, zoals Lindsey Graham, wel zullen gaan dwarsliggen. Wel, als dat allemaal gebeurt, dan is dat mooi mee genomen voor Europa. Maar als dat niet gebeurt en je als Europese landen zelf geen plan hebt om op eigen benen te staan, dan breng je het einde van de NAVO dichterbij.”

Piepend en krakend kwam deze week de machinerie op gang voor een Europees antwoord op de Amerikaanse uitdaging. President Emmanuel Macron organiseerde in Parijs het ene spoedoverleg na het andere, begeleid door de gebruikelijke taferelen van verdeeldheid over wie er wel en niet bij mochten zijn, en welke bijdrages van de lidstaten mogen worden verlangd aan een eventuele troepenmacht. Ook dat kan niet meer, zegt Jones-Bos. „We zullen eensgezinder, maar ook creatiever moeten omgaan met deze nieuwe situatie. Desnoods een ‘coalition of the willing’ vormen met een kleiner groepje NAVO-lidstaten, die dingen in gang kan zetten. De EU is van oorsprong een handelsblok en werkt traag. Ook die organisatie moet zich omvormen, bijvoorbeeld in de samenwerking van de defensieindustrie.”

Onbetaalde rekeningen

Maar is Europa daarmee niet gewoon te laat?

De afgelopen jaren is al veel gespeculeerd over het definitief uiteen drijven van beide vrienden: Amerika, steeds meer op de Pacific gericht, en mede door een flinke influx van katholieke migranten uit Midden-Amerika nog steeds behoorlijk christelijk qua cultuur, tegenover een seculier Europa, dat worstelt met zichzelf en met de effecten van immigratie uit het Midden-Oosten.

„Deze gegroeide culturele tegenstelling tussen de VS en Europa is er zeker, maar toch is het beeld breder en ingewikkelder”, oordeelt historicus en hoogleraar James Kennedy, zelf afkomstig uit een behoudend (protestants) christelijk milieu in Iowa. In 2003 verhuisde hij met zijn gezin naar Amsterdam om aan de Vrije Universiteit en later aan de Universiteit Utrecht geschiedenis te gaan doceren. Veel van zijn publicaties gaan over de staat van de Atlantische verhoudingen.

„Beide continenten lijken op elkaar”, zegt Kennedy, „meer dan je zou denken. Zowel in Amerika als in Europa heb je, grofweg, een conservatief en een liberaal blok. In Amerika is het conservatieve blok momenteel overduidelijk de bovenliggende partij. Door het bipolaire politieke stelsel in Washington krijgt dat een scherper profiel, dan dat in Europa dat veel coalitie-regeringen telt.”

Vance noemde paus Johannes Paulus II een kampioen van de democratie, dat zal hier in Europa niet snel gebeuren

James Kennedy
historicus

Met het optreden van vicepresident JD Vance in München, doceert Kennedy, probeert de bovenliggende partij in de VS Europa nu dezelfde conservatieve kant op te trekken: naar beperking van migratie, van cultureel-conservatieve waarden. „Vance [een protestant die zich in 2019 bekeerde tot het katholicisme] noemde in zijn toespraak paus Johannes Paulus II een kampioen van de democratie. Dat zal in Europa niet snel gebeuren. De leiders van de VS blijven geïnteresseerd, zelfs geïntrigeerd door Europa. Alleen op een heel andere manier dan we hier zouden willen.”

Dat laatste geldt zeker voor oud-secretaris-generaal De Hoop Scheffer. Hij vond het een „absoluut dieptepunt” hoe Vance zich mengde in de Duitse verkiezingsstrijd. „Wel een uur praten met AfD-leider Alice Weidel, en kanselier Scholz volstrekt negeren. Moet je je eens voorstellen hoe dat voelt voor Duitsers. Die zijn bevrijd door de Amerikanen. En nu gaat de Amerikaanse vice-president op de koffie met de leider van een partij die nazi’s herbergt.” Dat de voorzitter van de Duitse veiligheidsconferentie aan het eind van de bijeenkomst in huilen uitbarstte, kon De Hoop Scheffer zich indenken.

Het luidruchtig, soms ook triomfantelijk conservatisme waarmee Trump, Vance en anderen momenteel de aandacht trekken, leidt volgens hoogleraar Kennedy de aandacht af van krachten in de VS die sterk hechten aan samenwerking met Europa en aan het eerbiedigen van rechtsstaat en regels. „Vergeet niet: als in november drie grote swing states net iets anders hadden gestemd, had het plaatje in Washington er heel anders uitgezien”, zegt de historicus. „Er zijn, net als in Europa, nog steeds veel liberalen in de VS die vinden dat democratieën geen ruzie met elkaar moeten maken, maar moeten samenwerken in de strijd tegen dictaturen. Liberalen die vinden dat daarbij bepaalde basisregels en fatsoen jegens bondgenoten in acht moeten worden genomen. Dat doen de huidige leiders in Washington niet en ik verwacht niet dat ze dat alsnog gaan doen. Op die manier overleeft de Atlantische vriendschap natuurlijk nooit.”

Illustratie Lynne Brouwer

Tim Walz komt!

Tim wie? Anna van Zoest, directeur van de Atlantische Commissie, belt terug terwijl ze onderweg is naar een bijeenkomst met Tim Walz. De vice-presidentskandidaat van Kamala Harris is als politicus van de, in de woorden van James Kennedy, ‘onderliggende partij’ pijlsnel in de vergetelheid geraakt. Deze week was hij als gouverneur van Minnesota met een handelsmissie in Nederland.

„Naar die handelmissie heb ik hem natuurlijk niet gevraagd” zegt Van Zoest twee dagen later. „Ik wilde vooral van hem weten wat hij gezegd zou hebben in München als hij daar had gestaan als vicepresident van de Verenigde Staten.”

Walz antwoordde als een echte leraar, vertelt Van Zoest – wat hij in het verleden ook was. „Hij zei: ‘In de klas zou ik vertellen over de langdurige, historische banden tussen onze beide continenten, en over onze gemeenschappelijke waarden’. Ook vertelde Walz hoeveel indruk een bezoek aan het Anne Frank Huis op hem had gemaakt. „Mmm”, dacht Van Zoest. „Met zo’n verhaal red je het niet meer.”

De Amerikaanse vice-president gaat op de koffie bij de leider van een partij die nazi’s herbergt. Moet je je eens voorstellen hoe dat voelt voor Duitsers

Jaap de Hoop Scheffer
oud-secretaris-generaal NAVO

Maar met welk verhaal dan wel? Voor de Atlantische Commissie, die sinds 1952 in Nederland de transatlantische vriendschap aanmoedigt, is dat nog een behoorlijke puzzel.

Directeur Van Zoest beleeft de afgelopen tijd de ene na de andere verrassing. Waar ze een terugtrekkende beweging van Trump op het eigen erf verwachtte, gebeurde het tegenovergestelde. Geen isolationisme, maar juist politiek activisme op het wereldtoneel van een president over wie wordt gefluisterd dat hij op jacht is naar een Nobelprijs voor de Vrede. „Nou ja, als de wereld daar een betere plek van wordt, wie kan daar tegen zijn”, zegt Van Zoest met iets van een lach.

Trump en Poetin als vredesengelen en Europa als willige volgelingen van de eerste? Nee, dat wordt niet het nieuwe Atlantische verhaal, zegt Van Zoest. „Zo’n bestandsregeling in Oekraïene waarover nu wordt gesproken, is echt nog ver weg. Europa moet zichzelf trouw blijven, de rug recht houden en niet meewerken aan het salonfähig maken van Poetin. Tegelijkertijd moet het er zich van bewust zijn dat de tijden veranderd zijn. De Atlantische band wordt er een van zakelijke transacties.”

Betweterigheid

Maar wat blijft er dan over van de NAVO als zelfverklaarde waardengemeenschap die, met vallen en opstaan, democratie en mensenrechten bevordert?

NAVO-secretaris-generaal Mark Rutte zweeg over de uithaal van Trump, woensdag, naar de Oekraïense leider Zelensky. Trump noemde Zelensky een dictator en gaf hem de schuld van de Russische inval. De Europese Commissie kwam juist wél met een verklaring waarin Trump werd tegengesproken. „President Zelensky is legitiem gekozen in vrije, eerlijke en democratische verkiezingen. Oekraïne is een democratie, Poetins Rusland niet”, zei een woordvoerder.

Europa moet zichzelf trouw blijven, de rug recht houden en niet meewerken aan het salonfähig maken van Poetin

Anna van Zoest
directeur Atlantische Commissie

Van Zoest verwelkomt dit. „Juist nu moeten we het aandurven elkaar als Atlantische partners kritisch aan te spreken en trouw te blijven aan rechtsstaat en democratie.” Maar Jaap de Hoop Scheffer en Renée Jones-Bos waarschuwen voor de Europese moral high ground. „In Afrika, Azie en het Midden-Oosten ben ik heel wat landen tegengekomen die een afkeer hadden van ons opgeheven vingertje”, zegt Jones-Bos, die begin deze eeuw als ambassadeur voor de mensenrechten de wereld afreisde voor het ministerie van Buitenlandse Zaken. „Ik denk dat die landen zich hebben verkneukeld over hoe JD Vance Europa de les las in Munchen. ‘Overkomt jullie dat ook eens een keer’, zullen ze hebben gedacht.”

„Europa heeft tegenover het buitenland nog te vaak de neiging om het beter te weten”, stelt Jaap de Hoop Scheffer. Jones-Bos: „Wij moeten vasthouden aan onze eigen waarden. Maar we moeten ons ook realiseren dat Europa steeds minder in een positie verkeert om anderen de les te lezen.”