Houd el Hadoute, blinde, geslaagde gymnasiast: ‘Je moet je doel helder voor ogen hebben’

Blind zijn hoeft je niet te beperken. Dat is de levenshouding van de blind geboren Houd el Hadoute (19), die deze woensdag zijn gymnasiumdiploma ontvangt en vanaf september rechten gaat studeren aan de Universiteit Utrecht. „Ik hoop dat veel andere blinde jongeren mijn voorbeeld volgen. Met de juiste begeleiding en de juiste inzet, is het mogelijk”, zegt hij.

Op het voortgezet speciaal onderwijs kunnen blinde en slechtziende leerlingen alleen eindexamen vmbo en havo doen. De Marokkaans-Nederlandse Houd wilde gymnasium doen, daarom ging hij naar een reguliere school, Het Nieuwe Lyceum in Bilthoven. De school had dat nooit eerder meegemaakt. Lesboeken werden voor hem omgezet naar braille, zodat hij ze kon lezen met de brailleleesregel aan zijn laptop. Grafieken en andere figuren werden uitgeprint op zwelpapier. Toen op school Le Petit Prince werd gelezen, schafte de school een brailleversie aan in Frankrijk.

Voor toetsen kreeg hij dubbel zoveel tijd als andere leerlingen. Meestal gebruikte hij die niet helemaal, maar met het wiskunde-examen was hij bijna de volle zes uur bezig. Zijn docent zat naast hem, om hem te ondersteunen. Die mocht niets voorzeggen, maar wel Houds hand op de juiste plek in een grafiek zetten.

Heb je altijd op een reguliere school gezeten?

„Tot mijn zesde heb ik in Nederland gewoond, daarna verhuisden mijn ouders naar België. Daar heb ik de basisschool afgemaakt en de onderbouw van de middelbare school gedaan. In Brussel zat ik eerst op een speciale school voor blinden, daarna ben ik overgestapt naar een normale middelbare school. Dat was spannend, want ik verliet mijn vertrouwde school, waar ik iedereen kende. En ik moest wennen aan de grotere klassen. Die overgang is gelukkig goed gegaan.”

Je ouders wonen nog steeds in Brussel. Hoe ben jij weer in Nederland beland?

„Mijn oom en tante wonen met hun kinderen in Bilthoven. We kwamen daar in de vakanties nog vaak en ik had er veel vrienden. Ik voelde nog altijd die verbinding met Nederland. Brussel vond ik een moeilijke plek om mij als blind persoon te ontplooien. Ik wilde zelfstandiger worden en in Bilthoven ging dat beter. Daarom ben ik vier jaar geleden weer naar Nederland gekomen. Het was moeilijk om van huis weg te zijn, maar mijn oom en tante hebben mij opgevangen en ik heb dagelijks contact met mijn ouders, broers en zusje. Als je je doel helder voor ogen hebt, maakt dat het makkelijker.”

Houd el Hadoute: „Ik wil in Nederland naar de universiteit. Als eerste in mijn familie.”
Foto Aurelien Goubau

Wat was dat doel voor jou?

„Ik wilde in Nederland naar de universiteit. Als eerste in mijn familie.”

Hoe ging de overstap naar je nieuwe school in Nederland, waar je nu je diploma hebt gehaald?

„Ik stroomde in Nederland in de derde klas in en wilde gymnasium doen. In België had ik wel Latijn gehad, maar geen Grieks. Normaal gesproken mag je in Nederland Grieks pas na de derde klas laten vallen, maar voor mij werd een uitzondering gemaakt: ik werd meteen vrijgesteld. Ik heb het profiel Economie en Maatschappij gekozen. Talen gaan me makkelijk af, maar wiskunde was wel een struikelblok.”

Waarom?

„Ik kon de lesmethode niet goed gebruiken, het lestempo lag hoog. Grafieken vind ik moeilijk om te lezen, ik heb meer verwerkingstijd nodig. Gelukkig had ik een heel creatieve wiskundedocent. Toen hij mij bijvoorbeeld wilde uitleggen wat een kaartenhuis is, bouwde hij er een van boeken. Hij heeft mij eerst buiten de lessen een paar uur per week bijles gegeven. Uiteindelijk is hij me individueel les gaan geven. Ik ben hem ontzettend dankbaar, want ik ben geslaagd met een 8,2.”

Wat was je lievelingsvak?

„Frans en Spaans vind ik heel leuk. Ik ben gefascineerd door de geschiedenis en cultuur van Catalonië en Andalusië. Frans was voor mij niet zo moeilijk, omdat ik veel van de grammatica al in België had gehad. Ik vond het leuk om klasgenoten te kunnen helpen. Zij hebben mij ook veel geholpen, bijvoorbeeld om door de school te navigeren. En als ik lang moest wachten op de taxibus van leerlingenvervoer, bleven ze bij mij. Ik ben snel opgenomen in de groep, ik heb fijne vrienden. Mijn mooiste herinneringen aan school zijn de uitstapjes naar Maastricht en Luik, waar we mijnen hebben bezocht.”

Had je naast school tijd voor hobby’s?

„Ik houd erg van voetbal, ga graag naar wedstrijden in het stadion. Bij veel clubs kun je een koptelefoon lenen, in het stadion zitten verslaggevers die de wedstrijd uitgebreid verslaan. Daar kan ik erg van genieten.”

Je gaat nu rechten studeren. Waarom heb je voor deze studie gekozen?

„Het is een brede opleiding en ik houd van argumenteren en betogen. Ik wil de Europese of internationale kant op. Misschien vind ik wel een baan in Brussel. Daar ligt toch nog wel een stukje van mijn hart.”