Houd de dorpsdokter-met-apotheek binnenboord

1. Wat is het voorstel?

De apotheekhoudende huisarts, die vooral in het landelijk gebied is gevestigd, moet blijven bestaan. Onderzoeksinstituut Nivel telt er nu zo’n 280.

2. Wie doet het voorstel?

De BoerBurgerBeweging (BBB).

3. Wat is de reden?

Deze dorpsdokters mogen zelf een apotheek runnen als er binnen 4,5 kilometer rijden geen andere apotheek zit. Meer dan een miljoen Nederlanders zijn van hen afhankelijk. Maar de huisartsen hebben een kleine praktijk en hebben het geld van hun apotheek nodig (ze krijgen gemiddeld 6,5 euro per recept) om rond te komen.

En daar zit ’m de kneep. Een aantal zorgverzekeraars, waaronder Zilveren Kruis, besloot een paar jaar geleden bepaalde hulpmiddelen (denk aan incontinentie-, stoma- en diabetesmaterialen) alleen nog via webshops zoals Mediq te leveren. Die leveren de hulpmiddelen thuis af. Daarnaast kunnen herhaalrecepten via nationale-apotheek.nl worden besteld, dat door Zilveren Kruis als „voorkeursapotheek” wordt bestempeld.

De apotheekhoudende huisartsen vrezen dat deze ontwikkeling doorzet. „Zonder de inkomsten uit de apotheek verdwijnt ook de huisarts”, zegt Leon Salimans. Hij was dertig jaar apotheekhoudend huisarts in Gorssel (Gelderland), is inmiddels met pensioen maar nog actief in de belangenbehartiging voor zijn oude beroepsgroep.

In een manifest waarschuwen zorgorganisaties en onder meer de Landelijke Vereniging voor Kleine Kernen voor „een kettingreactie”. Verdwijnt de dokter-met-apotheek, dan vertrekken ook andere zorgvoorzieningen, zoals een fysiotherapeut, in de directe omgeving. Ook komen dorpshuizen in financiële problemen, omdat de huisarts daar een ruimte huurt. Het kan de „zorg en leefbaarheid in landelijke gebieden bedreigen en andere lokale diensten beïnvloeden”, schrijft de BBB in het verkiezingsprogramma.

4. Kan het?

Eerst het goede nieuws. Sinds het manifest heeft Salimans gesproken met onder meer het ministerie van VWS, de Nederlandse Zorgautoriteit en zorgverzekeraars. Op 21 november wordt aan dit thema aandacht besteed tijdens de uitreiking van de Dorpsvernieuwingsprijs, bijgewoond door koning Willem-Alexander.

Maar verzekeraars hebben weinig aanleiding hun beleid aan te passen. Alleen al Zilveren Kruis bespaart 30 miljoen euro per jaar door een aantal hulpmiddelen niet meer via een apotheekhoudende huisarts te distribueren.

En er zijn meer problemen. Veel dorpsdokters gaan met pensioen en opvolgers zijn lastig te vinden. En dan moeten die opvolgers ook nog zin hebben in een „bureaucratische rompslomp”, zoals het manifest het noemt. Want een apotheekhoudende huisarts moet met alle afzonderlijke zorgverzekeraars – die allemaal eigen eisen hebben – onderhandelen en contracten afsluiten.

5. Maakt het in de praktijk verschil?

Voor de patiënten en de dorpen zeker, wie wil er geen eigen huisarts en apotheek op loopafstand? Sinds de opkomst van BBB en het rapport Elke regio telt van begin dit jaar staat de achterstand op het platteland ook nadrukkelijk op de politieke agenda. De gesprekken van de ondertekenaars van het manifest met alle belangrijke partijen in dit dossier laten dat ook zien.

Maar de praktijk is weerbarstig. Vooral het almaar toenemende tekort aan huisartsen maakt de toekomst van dorpsdokter-met-apotheek precair, zeker nu de vraag naar zorg toeneemt door de dubbele vergrijzing (er komen steeds meer ouderen die steeds ouder worden).

Uiteindelijk zijn ook creatieve oplossingen nodig. Zoals in het Noord-Limburgse America, waar bewoners samen met zorgprofessionals formele en informele zorg organiseren in het dorpshuis, met hulp van veel vrijwilligers, om zodoende de huisarts te ontlasten. In de hoop daarmee de huisarts nog even binnen het dorp te houden.


Lees ook
In het Noord-Limburgse America regelen ze de huisarts gewoon zelf

De <strong>wachtruimte van ’t LaefHoês</strong> (boven). In ’t LaefHoês zitten onder anderen een huisarts, een fysiotherapeut en pedicure.” class=”dmt-article-suggestion__image” src=”http://nltoday.news/wp-content/uploads/2023/11/houd-de-dorpsdokter-met-apotheek-binnenboord.jpg”><br />
</a> </p>
<aside data-article-id=