Hoop als garantie? Een betere toekomst een recht? Geneuzel, meent historicus Philipp Blom

Wie afgaat op de titel ‘Hoop’ verwacht misschien een lekker optimistisch boek. Die verwachting wordt vrijwel onmiddellijk de grond in geboord door een stevige wake-up call: ‘Hoop als garantie, een betere toekomst als consumentenrecht? Geneuzel’.

De Duitse historicus en schrijver Philipp Blom laat er in de eerste instantie geen gras over groeien. Het boek opent met een vermaning aan het adres van de hele Westerse cultuur. In het mondiale Noorden denken sommige mensen dat ze een soort recht hebben op een goede toekomst, terwijl dat historisch gezien behoorlijk zeldzaam is. Blom wil er niets mee te maken hebben en doet deze vorm van hoop (valse zekerheid) af als een gevaarlijke illusie, die onherroepelijk tot teleurstelling leidt.

Als tegenvoorbeeld draagt hij de beroemde componist Franz Schubert aan. Zonder de kennis van nu (zijn muziek is nog steeds geliefd) lijkt Schuberts leven een aaneenschakeling van narigheid en faalhazerij. De arme man was voortdurend ziek, zat vaak in geldnood en stierf al op zijn eenendertigste. Als Schubert de mening was toegedaan dat hij recht had op meer geluk of succes, had hij het bijltje er waarschijnlijk al snel bij neergegooid. Dan had zijn muziek ons nu niet kunnen inspireren. Hoop, echte hoop, overstijgt het individu en stelt ons in staat om iets toe te voegen aan de wereld.

Hoop heeft de opzet van een essaybundel in de vorm van een briefroman. Ieder hoofdstuk bestaat uit een lange brief gericht aan een onbekende ontvanger: waarschijnlijk één van Bloms studenten. Het had iedereen kunnen zijn, al laat Blom meermaals doorschemeren dat het om een jong iemand gaat. Misschien staat deze anonieme, universele millennial wel symbool voor een hele generatie. Sommige passages zijn hardcore academische essayistiek, andere gaan diep in op Bloms eigen leven. Deze persoonlijke stukken springen er duidelijk uit door hun levendigheid en beeldende stijl en passen mooi bij de briefvorm. De verhalen die Blom vertelt over zijn ervaringen op allerlei plekken (de VS, Colombia, Utrecht) getuigen van een diepe verwondering over de wereld en een scherp oog voor wat mensen bezighoudt. Vooral het tweede essay, waarin Blom verslag doet van een reis naar Bogotá en zich afvraagt hoe je nog hoop kunt hebben op zo’n gevaarlijke plek, is indrukwekkend.

Zoeken naar de eigen stem

Toch roept het geheel ook vragen op. Dit is een boek vol essays over hoop, aan de hand van reizen, die als brieven zijn opgetekend. Had het geheel niet beter gewerkt als een verzameling reisverhalen?

Hoewel Blom verhalen uit verschillende culturen bij elkaar brengt, zijn de thema’s van zijn essays niet echt origineel. Nu hoeft dat ook niet – de ondertitel is immers ‘Over een verstandige verhouding tot de wereld’, niet ‘een volkomen nieuw perspectief op de wereld’. Maar in de academisch geschreven passages is het wel echt zoeken naar Bloms eigen stem, en een krachtig, overkoepelend eindargument over hoop is er ook niet.

Ook worden veel actuele punten min of meer herhaald. Dat de status quo van het huidige laatkapitalisme onhoudbaar en destructief is, bijvoorbeeld. Dat wij als diersoort vooral overleven en functioneren door de verhalen die we elkaar vertellen. Soms is het zelfs onduidelijk wat Blom precies aan deze argumenten toevoegt. De essayistische gedeelten leunen sterk op andere denkers – Yuval Noah Harari, Antonio Gramsci en Hannah Arendt – en zijn soms zo uitgebreid dat de vaart er een beetje uitgaat. Het is maar de vraag of hun theorieën worden ingezet als ondersteuning van de gedachten van Blom, of andersom.

Nog iets over die vaart: de stijl is behoorlijk Duits. Vertaler W. Hansen maakt lange zinnen met veel komma’s. Ook lijken sommige formuleringen direct uit het Duits te zijn overgenomen. In het boek wordt herhaaldelijk gevraagd hoe we ‘een zin’ kunnen geven aan dingen. Jammer.

Dat maakt Hoop tot een boek met twee gezichten. De briefvorm en de reisverslagen werken goed, de stijl en de mate waarop Blom op anderen leunt, remmen het geheel af. Maar de beelden die hij schetst zijn krachtig, de personages uit Bloms vriendenkring worden opgeroepen alsof ze naast ons staan, en de terugkerende boodschap over hoop als een moedige emotie, zonder enige garantie op een goed einde of ook maar enig resultaat, is een welkome afwijking van de welvaarts- en vooruitgangsmanie waaraan de samenleving zo vaak ten prooi valt. En voor de meertaligen onder ons: lees Hoop vooral in het Duits.