‘Hoogste aantal slachtoffers door gewapende conflicten sinds 1994, in Ethiopië vielen meeste doden’

Rapport Zeker 237.000 personen kwamen volgens het Uppsala Conflict Data Program om als gevolg van oorlogen, opstanden en andere conflicten. In 2021 ging het nog om 121.000 dodelijke slachtoffers.
Zeker 100.000 personen kwamen om het leven in de oorlog tussen tussen militairen uit Tigray en het Ethiopische regeringsleger.
Zeker 100.000 personen kwamen om het leven in de oorlog tussen tussen militairen uit Tigray en het Ethiopische regeringsleger. Foto Leni Kinzli/EPA

Het aantal slachtoffers door gewapende conflicten is in 2022 bijna verdubbeld ten opzichte van het jaar ervoor. Zeker 237.000 personen kwamen om als gevolg van oorlogen, opstanden en andere conflicten, blijkt uit deze week gepubliceerd onderzoek van het Uppsala Conflict Data Program (UCDP). In 2021 waren dat er ruim 121.000. Het maakt 2022 het dodelijkste jaar vanwege conflicten sinds 1994, toen bij de Rwandese genocide honderdduizenden Hutu’s en Tutsi’s omkwamen.

Niet de oorlog in Oekraïne, maar de strijd in de Ethiopische deelstaat Tigray was volgens het UCDP wereldwijd in 2022 het dodelijkste conflict. Zeker 100.000 personen kwamen daar om het leven in de oorlog tussen tussen militairen uit Tigray en het Ethiopische regeringsleger. De oorlog in de geïsoleerde regio brak uit in november 2020, toen de centrale regering de verkiezingen voor het regionale parlement van Tigray weigerde te erkennen. Afgelopen week bracht mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch nog een rapport uit waarin het stelde dat militairen daar nog steeds etnische zuiveringen uitvoeren.

Bij de oorlog in Oekraïne kwamen volgens het UCDP in 2022 zeker 81.000 personen om het leven. Het UCDP noemt onder meer Marioepol, Bachmoet, Charkov en Cherson als steden waar duizenden slachtoffers vielen. De organisatie benadrukt dat het werkelijke aantal doden waarschijnlijk hoger ligt, en bovendien in het afgelopen halve jaar verder is toegenomen.

Lees ook: Er vallen steeds meer doden in Oekraïne, maar niemand weet hoeveel precies

De onzekerheid over het aantal burger- en militaire slachtoffers in Oekraïne is er al sinds het begin van de oorlog. De Verenigde Naties tellen het aantal burgerslachtoffers minutieus, maar registreren een slachtoffer pas als ze zeker zijn van hun zaak. Mede hierdoor konden de VN tot maart pas 847 burgerslachtoffers bevestigen.

Drugsgeweld Mexico

Opvallend is dat na Ethiopië en Oekraïne de meeste slachtoffers vielen in Mexico. Door voornamelijk geweld tussen drugsbendes onderling of met het leger kwamen daar het afgelopen jaar zeker 14.000 mensen om het leven als gevolg van gewapende conflicten.

Het UCDP telt al ruim dertig jaar het aantal burger- en militaire slachtoffers bij elkaar op. Daarbij baseert de organisatie zich op cijfers van internationale, landelijke en regionale media. De in totaal 50.000 nieuwsberichten die het UCDP-systeem verzamelt, worden vervolgens door medewerkers gecontroleerd op betrouwbaarheid en dubbeling. Het UCDP baseert zich ook op cijfers van mensenrechtenorganisaties, waaronder de Verenigde Naties.