Hooggerechtshof Brazilië heft verbod X op

Het Braziliaanse Hooggerechtshof heeft het verbod op het sociale mediaplatform X dinsdag opgeheven. Dat meldt persbureau Reuters. Nu X aan gestelde voorwaarden voldoet, ziet het Hof geen reden om het platform nog langer te blokkeren. Het Braziliaanse telecommunicatiebedrijf Anatel werkt eraan om X binnen 24 uur weer online te hebben.

Het Braziliaanse Hof liet X op 30 augustus blokkeren, omdat het bedrijf van Elon Musk geen wettelijke vertegenwoordiger van het bedrijf in Brazilië wilde aanstellen. De Braziliaanse wet vereist dat buitenlandse bedrijven een wettelijke vertegenwoordiger benoemen om in het land te opereren. Voorafgaand aan deze beslissing ging maandenlang geruzie tussen Musk en de Braziliaanse opperrechter Alexandre de Moraes vooraf.

De Moraes wilde X aansprakelijk kunnen stellen voor het verspreiden van haat en nepnieuws op het sociale mediaplatform. Ook eiste de rechter dat X alle openstaande boetes zou voldoen en een aantal accounts zou verwijderen. Musk vond dit censuur. Eind september stelde X toch een vertegenwoordiger aan.

Inmiddels heeft X volgens De Moraes „voldaan X aan alle noodzakelijke vereisten voor een onmiddellijke terugkeer in Brazilië”. Zo’n 22 miljoen Brazilianen gebruiken X.