Hooggerechtshof Bangladesh geeft gehoor aan demonstranten: quotasysteem overheidsbanen afgezwakt

Het Hooggerechtshof in Bangladesh heeft zondag de controversiële wet over overheidsbanen voor een deel geschrapt. Het hof oordeelde dat het quotum, waarbij 30 procent van de banen bij de overheid naar familie van veteranen gaat, terug moet worden gebracht tot 5 procent. Het oordeel volgt op hevige protesten in het Zuid-Aziatische land tegen de oude wet, waarbij volgens persbureau Reuters zeker 114 Bengalen om het leven kwamen.

30 procent van de overheidsbanen was voorbehouden aan familieleden van vrijheidsstrijders uit de bevrijdingsbeweging van het land in 1971. Bangladesh werd toen onafhankelijk van Pakistan. Vooral studenten gingen de straat op sinds de landelijke regering de regel vorige maand herinvoerde. De (jeugd)werkloosheid in Bangladesh ligt namelijk hoog en de overheid geldt als een van de weinige ‘zekere’ werkgevers voor hoogopgeleide jongeren.

De hoogste rechter oordeelde zondag dat de herinvoering van de regel onrechtmatig was. Vervolgens riep hij de studenten op om terug te keren naar de universiteiten. Waarom het percentage is teruggeschroefd naar 5 procent en de hoogste rechter niet oordeelde dat de regel helemaal moet worden afgeschaft, is niet duidelijk.


Lees ook

Bangladesh in shock na bloedige week van repressie: ‘Zulke acties tegen jongeren, dat heb ik niet eerder gezien’

Rook stijgt op van voertuigen die in brand zijn gestoken door demonstranten tijdens protesten in Dhaka op donderdag.

De vlam sloeg tijdens de in eerste instantie vreedzame demonstratie in de pan toen afgelopen dinsdag de eerste dode viel. Betogers in de hoofdstad Dhaka staken vervolgens meerdere overheidskantoren in brand, net als politiebureaus. Ook zouden achthonderd gevangenen zijn ontsnapt toen demonstranten een gevangenis bestormden.