Hooggerechtshof: autotunnel mag onder werelderfgoed Stonehenge

Het Hooggerechtshof heeft maandag besloten dat er een autotunnel mag worden aangelegd onder het werelderfgoed Stonehenge in het Engelse Wiltshire. Dat meldt de BBC. De actiegroep The Stonehenge Alliance heeft voor de tweede keer het plan geprobeerd te blokkeren, maar weer verloren. Dit betekent dat de aanleg van de tunnel een stap dichterbij is. De overheid wil naast een tunnel, ook enkele grote rotondes aanleggen om de verkeersdrukte op de weg langs Stonehenge te verlichten.

Het plan kost 2,5 miljard pond (2,9 miljard euro) en zou volgens het overheidsbedrijf National Highways het geluid van verkeer dat Stonehenge passeert verminderen en de reistijden verkorten. Het aanleggen van een autotunnel is een jarenlange strijd tussen de landelijke overheid en de tegenstanders (archeologen, milieuactivisten en druïden). Volgens onderzoekers van de werelderfgoedorganisatie Unesco zou de tunnel wel een positieve invloed hebben op het gebied, omdat de huidige weg dwars door het erfgoed raast. Maar het uitgraven van een tunnel zou „een onomkeerbare negatieve impact hebben” vanwege het verwijderen van prehistorische stukken.


Lees ook
‘Duizenden jaren was er respect voor Stonehenge – en nu dit’

De eenbaansweg langs Stonehenge in het Engelse Wiltshire leidt tot veel verkeersdrukte.

The Stonehenge Alliance heeft gezegd in hoger beroep te gaan tegen „het zeer schadelijke wegenplan”. Volgens de voorzitter van The Stonehenge Alliance, John Adams, is dit vonnis een enorme klap, maar hij zegt de strijd voort te zetten.

Het Hooggerechtshof behandelde de zaak in december. Volgens de tegenstanders is er een alternatief om de weg rondom het Stonehenge-terrein te leiden. Het alternatief zou minder risicovol zijn, om de werelderfgoedstatus van de beroemde prehistorische stenenformatie niet te verliezen. Voor de behandeling van de zaak tekenden ruim 236.000 mensen een petitie tegen de autotunnel.