Hoofd veiligheidsdienst treedt af na vraagtekens bij vervullen veiligheidstaak rondom moordpoging Trump

De directeur van de Amerikaanse geheime dienst, Kimberly Cheatle, heeft dinsdag ontslag genomen vanwege de rol van haar dienst bij de mislukte moordaanslag op oud-president Donald Trump van eerder deze maand. Dat heeft ze dinsdag zelf laten weten in een interne mail, waar Amerikaanse media over schrijven. De oud-president overleefde de moordpoging tijdens een campagnebijeenkomst in Pennsylvania ternauwernood.

Cheatle neemt naar eigen zeggen „volledige verantwoordelijkheid voor de tekortkomingen” op het gebied van de beveiliging en treedt ze in het „licht van de recente gebeurtenissen” af als directeur, zo luidt haar verantwoording in de interne mail.

De druk op Cheatle werd de afgelopen weken opgevoerd om verantwoordelijkheid te nemen voor de fouten die de veiligheidsdienst maakte rondom Trumps veiligheid. Onder meer tijdens een openbaar verhoor in het Huis van Afgevaardigden plaatsten critici maandag vraagtekens bij de manier waarop de schutter zo dichtbij het podium kon komen om Trump onder vuur te nemen. De 22-jarige schutter, die ter plaatse werd doodgeschoten, zou tot 135 meter bij de Republikeinse presidentskandidaat zijn kunnen naderen alvorens hij het vuur opende. 

Cheatle omschreef de moordpoging tijdens het openbare verhoor als de „grootste operationele mislukking” van de geheime dienst sinds de moordpoging op toenmalig president Ronald Reagan in 1981. De overheidsdienst, waaraan Cheatle sinds de zomer van 2022 leiding gaf, is onder meer belast met de veiligheid van zowel huidige als oud-presidenten.


Lees ook

Hoofd geheime dienst noemt aanslag op Trump ‘grootste mislukking’ in decennia

Hoofd geheime dienst noemt aanslag op Trump 'grootste mislukking' in decennia