Hoofd Israëlische militaire inlichtingendienst stapt op, voelt zich verantwoordelijk voor 7 oktober

Sanctielijst tegen Israëlische kolonisten moet worden uitgebreid, vindt Bruins Slot

Demissionair minister Hanke Bruins Slot (Buitenlandse Zaken, CDA) vindt dat de sanctielijst tegen een aantal Israëlische kolonisten en organisaties op de Westelijke Jordaanoever moet worden uitgebreid. Dat heeft ze maandag gezegd bij aanvang van een vergadering met EU-ministers in Luxemburg, meldt persbureau ANP.

Afgelopen vrijdag voerden de Verenigde Staten en de Europese Unie sancties in tegen vier Israëlische kolonisten en twee organisaties: Lehava en Hilltop Youth. Lehava is een groepering die zich tegen de assimilatie van Joden en Arabieren keert. De Hilltop Youth is een groep extremistische en nationalistische jongeren. Volgens Bruins Slot behoren er meerdere kolonisten en organisaties op de sanctielijst. „Als je een tweestatenoplossing wilt voor Israël en de Palestijnen, moet er uiteindelijk ook nog wel land voor de Palestijnen zijn waar ze überhaupt kunnen wonen en werken”, zegt ze. In de vergadering zal zij de uitbreiding van deze lijst verder benadrukken, aldus ANP.

Maandag vergaderen Europese ministers in Luxemburg over onder meer sancties tegen Iran, wapens voor Oekraïne en de situatie in Soedan. Van de Nederlandse ministers zijn Bruins Slot en demissionair minister van Defensie Kajsa Ollongren (D66) aanwezig.


Lees ook: De Israëlische bezetting van Palestijnse woongebieden op de Westelijke Jordaanoever gaat gestaag door: ‘Ze zeiden dat ze ons zouden vermoorden als we niet binnen een uur vertrokken waren’

Foto Jaafar Ashtiyeh/AFP

Hoofd Israëlische militaire inlichtingendienst stapt op, voelt zich verantwoordelijk voor 7 oktober

Het hoofd van de Israëlische militaire inlichtingendienst, Aharon Haliva, heeft maandag zijn ontslag ingediend, melden Israëlische media . Haliva neemt daarmee officieel de verantwoordelijkheid op zich voor de aanslag van Hamas op 7 oktober, die hij een „inlichtingenfout” noemde. Bij de aanslag — waarmee de huidige Gaza-oorlog begon — kwamen meer dan 1.200 Israëliërs om, voornamelijk burgers, en werden zo’n tweehonderd mensen gegijzeld. Haliva zal zijn werk niet neerleggen voordat een opvolger is gevonden, laat hij weten.

Haliva’s vertrek is mogelijk het signaal voor meer hooggeplaatste officieren en politici om op te stappen, speculeren internationale media. Met hem zeiden vlak na 7 oktober onder meer het hoofd van de Shin Bet-inlichtingendienst, de stafchef van de Israëlische krijgsmacht en een aantal Israëlische ministers zich verantwoordelijk te voelen voor de fouten die in aanloop naar het bloedbad werden gemaakt.

Elf dagen na de aanslag liet Haliva middels een brief aan zijn collega’s al weten zich het begin van de oorlog persoonlijk aan te rekenen. „In alle topoverleggen met de inlichtingendienst heb ik de afgelopen elf dagen benadrukt dat het begin van de oorlog een inlichtingenfout was”, zei hij toen.

Foto Wikipedia

Welkom in dit blog

In dit blog volgt NRC de nieuwsontwikkelingen rond de Gaza-oorlog. Ons vorige blog kun je hier teruglezen.