Hoofd geheime dienst noemt aanslag op Trump ‘grootste mislukking’ in decennia

De mislukte moordaanslag op de Amerikaanse oud-president Donald Trump was de „grootste operationele mislukking” van de geheime dienst in decennia. Dat zei de directeur van de dienst, Kimberly Cheatle, maandag tijdens een hoorzitting in het Huis van Afgevaardigden, melden internationale persbureaus. Bij de aanval raakte Trump gewond aan een oor en kwam een toeschouwer om het leven. De schutter werd ter plaatse doodgeschoten. Zijn motief is nog altijd onbekend.

De vraag die tijdens de hoorzitting centraal staat, is hoe de schutter tijdens de campagnebijeenkomst op 13 juli in Pennsylvania zo dicht bij Trump kon komen, terwijl hij een van de best beveiligde Amerikanen zou moeten zijn. Thomas Matthew Crooks was in staat om op het dak van een nabijgelegen gebouw te klimmen en vanuit daar het vuur te openen. Dit terwijl toeschouwers hem al een halfuur eerder op het dak hadden zien liggen en de plaatselijke politie hierover hadden ingelicht.

Cheatle neemt de „volledige verantwoordelijkheid” op zich voor de gemaakte fouten van de geheime dienst, zei ze op de hoorzitting. „We gaan onderzoeken hoe dit heeft kunnen gebeuren, en nemen maatregelen om ervoor te zorgen dat het nooit meer gebeurt.” Meerdere congresleden hebben opgeroepen tot het aftreden van Cheatle, maar volgens de geheime dienst is ze dat vooralsnog niet van plan.


Lees ook

Het gebouw waarop Trumps belager stond, had volgens ex-agent bij de Secret Service alle seinen op rood moeten zetten

Een onderzoeker van de FBI vlakbij het gebouw waar de belager van Trump zaterdag stond. De FBI is niet de enige instantie die de aanslag onderzoekt.