N.B. Het kan zijn dat elementen ontbreken aan deze printversie.
Nationale Veiligheidswet De politie in Hongkong heeft aanhoudingsbevelen uitgevaardigd tegen acht prominente tegenstanders van het Beijing-gezinde stadsbestuur. Voor het eerst loofden de autoriteiten ook een beloning uit voor hun aanhouding.
Een miljoen Hongkongse dollar, zo’n 117.000 euro, bedraagt de beloning die de politie in de stad uitlooft voor informatie die leidt tot de aanhouding van elk van acht prominente dissidenten, die in het buitenland verblijven. Het is voor het eerst dat de autoriteiten een prijs zetten op het hoofd van mensen die verdacht worden van overtreding van de omstreden Nationale Veiligheidswet.
De acht hebben zich volgens politiefunctionaris Steve Li schuldig gemaakt aan misdaden als „samenspanning met buitenlandse mogendheden” en „aanzetten tot afscheiding”, zo zei hij maandag op een persconferentie.
Ze worden vervolgd op grond van de omstreden Nationale Veiligheidswet die Beijing aan Hongkong heeft opgelegd na een prodemocratische protestgolf van 2019. De verdachten zijn vooraanstaande activisten, een jurist en drie voormalige volksvertegenwoordigers, Nathan Law, Dennis Kwok en Ted Hui. Alle acht hebben ze Hongkong de voorbije jaren al verlaten: ze wonen in Canada, de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Australië.
„Het is mijn plicht om me te blijven uitspreken tegen de onderdrukking en de tirannie die nu de stad in zijn greep heeft die ooit de vrijste van Azië was”, zegt een van de verdachten, de jurist Kevin Yam, vanuit zijn verblijfplaats in Australië tegen persbureau Reuters. Hij vermoedt dat het de autoriteiten er vooral om te doen is om te laten zien dat de wet ook buiten Hongkong geldig is. Yam, die er zelf van wordt beschuldigd in ontmoetingen met buitenlandse functionarissen te hebben aangedrongen op sancties tegen Hongkongse bestuurders en magistraten, zegt de stad te missen. „Maar zoals het nu is, zou geen rationeel mens er terugkeren.”
Vaag geformuleerde wet
De Nationale Veiligheidswet maakte in 2020 de facto een einde aan het zelfbestuur van de voormalige Britse kroonkolonie Hongkong, dat na de overdracht in 1997 aan de Volksrepubliek China lange tijd een democratische stadsstaat bleef, met vrije meningsuiting en onafhankelijke rechtspraak, maar de laatste jaren steeds meer onder het gezag van Beijing is gebracht.
Lees ook China vergroot greep op Hongkong
Onder de vaag geformuleerde wet zijn separatisme, het omverwerpen van de staat, terrorisme en het heulen met buitenlandse machten strafbaar gesteld, ook als die misdaden buiten Hongkong zijn gepleegd. Het Beijing-gezinde dagblad Ta Kung Pao verwees vorige maand in een commentaar al naar die bepaling. China is aangesloten bij Interpol en kan „de bijna tweehonderd lidstaten op basis van de veiligheidswet verzoeken om aanhouding van voortvluchtigen”, aldus de krant.
Volgens Li zijn in de drie jaar sinds de invoering 260 mensen op grond van de wet gearresteerd, waarvan tot dusverre 79 zijn aangeklaagd of veroordeeld. De jongste arrestant was vijftien jaar oud.