Honderdduizenden mensen in Frankrijk de straat op om te demonstreren tegen partij Le Pen

Honderdduizenden mensen zijn zaterdag in Frankrijk de straat op gegaan om te protesteren tegen Rassemblement National (RN), de partij van Marine Le Pen. Vakbonden, linkse partijen en verenigingen hadden opgeroepen tot een „vloedgolf van het volk”. Hiermee willen ze een nieuwe overwinning van de partij van Le Pen tijdens de aankomende parlementsverkiezingen voorkomen.

Volgens de politie bestonden de protesten uit zeker 250.000 demonstranten, 75.000 daarvan bevonden zich in Parijs. De linkse vakbond CGT zegt op zijn beurt dat er in Parijs alleen al 250.000 mensen op de been waren. In totaal zei de vakbond 640.000 demonstranten geteld te hebben.

De protesten begonnen omstreeks 14.00 uur en verliepen grotendeels vreedzaam. Volgens Le Parisien deden zich er een aantal kleine incidenten voor. Zo werd de politie in Parijs bekogeld met flessen en in Rennes, in het westen van Frankrijk, drong de politie een aantal demonstranten terug met traangas. Vier mensen zijn tijdens de demonstraties opgepakt.


Lees ook

Radicaal-rechts grote winnaar in Frankrijk, Macron schrijft riskante parlementsverkiezingen uit

Aanhangers van de Rassemblement National juichen voor het historisch goede resultaat dat de partij van Marine Le Pen met haar lijsttrekker Jordan Bardella heeft behaald.

Dit weekend zijn er rond de tweehonderd demonstraties gepland door heel Frankrijk, in reactie op de grote overwinning van de partij van Le Pen bij de Europese verkiezingen. De partij kreeg maar liefst 31,4 procent van de stemmen. Naar aanleiding van dat verkiezingsresultaat heeft president Emmanuel Macron – die fors verloor – nieuwe nationale verkiezingen uitgeroepen.

In de peilingen voor die verkiezingen doet RN het opnieuw goed. Verwacht wordt dat de partij 33 procent van de stemmen kan krijgen, veel meer dan een coalitie van linkse partijen, die op 25 procent staat. De partij van Macron zou niet verder komen dan 20 procent.