Honderdduizenden Argentijnen demonstreren tegen onderwijsbezuinigingen Milei

Studenten, hun ouders en docenten van tientallen publieke universiteiten in Argentinië hebben dinsdag gedemonstreerd tegen de bezuinigingen van de regering op het hoger onderwijs. In verschillende steden in het land vonden betogingen plaats, met de grootste demonstratie in hoofdstad Buenos Aires, waar volgens organisatoren zeker 500,000 mensen meeliepen in de protestmars.

Ook private universiteiten, vakbonden en oppositiepartijen sloten zich aan bij de demonstraties, die daarmee uitgroeiden tot een van de grootste protesten tegen de regering van president Javier Milei sinds diens aantreden in december 2023. Eén vakbond sprak van een miljoen betogers door het hele land.

Bezuinigingen op het hogere publieke onderwijs in Argentinië zijn onderdeel van een breder pakket aan bezuinigingen van Milei, met als doel de overheidsuitgaven terug te dringen en het begrotingstekort aan te pakken. Duizenden ambtenaren zijn al ontslagen en subsidies voor onder meer openbaar vervoer en brandstof zijn flink verlaagd.


Lees ook
De wittebroodsweken van Milei zijn in Argentinië alweer voorbij

De in december aangetreden Argentijnse president Javier Milei wil met een omvangrijke ‘omnibuswet’ ingrijpende economische hervormingen doorvoeren.

Sluiting dreigt voor universiteiten

De 57 publieke universiteiten in Argentinië verkeren door de hoge energiekosten en gierende inflatie van bijna 290 procent in financieel zwaar weer, en volgens meerdere universiteitsbesturen krijgen ze dit jaar maar een deel van het gebruikelijke jaarlijkse budget. Zo zegt de universiteit van Buenos Aires sinds juli vorig jaar, toen het fiscale jaar begon, nog geen 9 procent van haar jaarlijkse budget te hebben ontvangen van de staat. De universiteit zegt mogelijk binnen twee maanden de deuren te moeten sluiten en zo’n 380.000 studenten naar huis te moeten sturen als de situatie niet verandert.

Voor zo’n 2,2 miljoen studenten in Argentinië dreigt een vroegtijdig einde van hun studie. Een overstap naar een private universiteit is vanwege de financiële crisis – zo’n 60 procent van de Argentijnen leeft onder de armoedegrens – voor veel inwoners van het Zuid-Amerikaanse land niet te betalen. De regering van Javier Milei heeft echter al gezegd niet te zullen toegeven. Volgens Milei en zijn ministers is de kwaliteit van het publieke universiteitssysteem in Argentinië gedaald en vindt er „indoctrinatie” plaats op de onderwijsinstellingen.