N.B. Het kan zijn dat elementen ontbreken aan deze printversie.
Hollywood-staking Gesprekken tussen acteursvakbond en de grote filmstudio’s in Hollywood zijn op niets uitgelopen. Acteurs sluiten zich nu aan bij de al langer stakende filmschrijvers.
Hollywood ligt plat. Gesprekken over een nieuwe arbeidsovereenkomst liepen spaak, waarna het bestuur van vakbond SAG-AFTRA, die 160.000 film-, televisie- en radio-acteurs vertegenwoordigt, een algemene staking uitschreef. Dat heeft Fran Drescher, de voorzitter van de vakbond, donderdag laten weten. Acteurs voegen zich vanaf vrijdag bij de ‘picket lines’ van stakende schrijvers, die al ruim twee maanden voor de poorten van de filmstudio’s en kantoren in Los Angeles en New York betogen.
Woensdag verliep de driejarige arbeidsovereenkomst met de Alliance of Motion Picture and Television Producers (AMPTP), die de belangen van de filmstudio’s behartigt. Een last-minute-verzoek tot bemiddeling door de federale overheid noemde voorzitter Fran Drechser van de acteursvakbond „beledigend en respectloos”; het zou louter draaien om tijdwinst. AMPTP, dat stelt dat de acteurs een aantrekkelijk pakket aan tegemoetkomingen versmaden, weigerde eerder de onderhandelingen vlot te trekken via federale mediatie.
Het is nog niet duidelijk of de acteurs en schrijvers in de toekomst gezamelijk met de studio’s willen onderhandelen. Alleen het van oudsher gezagsgetrouwe ‘gilde’ van regisseurs – hun enige staking in 1987 duurde slechts drie uur – kwam dit jaar tot een nieuwe arbeidsovereenkomst.
Royalties
De eisen van Hollywoods acteurs en schrijvers lopen deels synchroon. Het draait om hogere lonen, maar meer nog om ‘residuals’: royalties afhankelijk van het aantal malen dat een film wordt gestreamd. Bovendien eisen acteurs strenge regels voor de inzet van kunstmatige intelligentie en betere bescherming van hun beeldrecht tegen ‘virtuele acteurs’. Ook moet het gebruik van zelf opgenomen auditietapes aan banden. Tijdens de pandemie vervingen die tapes fysieke casting-sessies, en dat wordt nu het nieuwe normaal. Voor acteurs kan het opnemen van telkens nieuwe, professioneel ogende auditietapes evenwel flink in de papieren lopen.
Het lamleggen van Hollywood past in een patroon van toenemend vakbondactivisme in Californië. Al in juni betoonde 98 procent van de leden van SAG-AFTRA zich al bereid te staken, later die maand onderstreepten duizend acteurs, onder wie Maryl Streep, Ben Stiller en Jennifer Lawrence, in een open brief hun stakingsbereidheid. Hollywoods A-lijst liet zich al incidenteel bij picket lines van de schrijvers zien; de vraag is nu hoever hun solidariteit gaat bij temperaturen tot veertig graden Celsius.
De staking komt voor de grote filmstudio’s op een lastig moment. Tijdens de pandemie droogden inkomsten van speelfilms op terwijl ze zich extra in de schulden staken met het oprichten van eigen streamingdiensten om de strijd met Netflix aan te gaan. Aandelenkoersen kwamen vorig jaar onder druk te staan, studio’s als Disney en Warner Bros bezuinigden miljarden dollars door projecten te schrappen en duizenden werknemers op straat te zetten.
Unieke staking
Voor Hollywood is de huidige staking vrij uniek. Het is nog maar de derde staking in de 21ste eeuw: de laatste was de schrijversstaking van 14 weken in 2007, daarvoor staakten de acteurs een half jaar in 2000, maar die actie was exclusief gericht tegen de reclamewereld. De Writers Guild of America geldt als een relatief activistische vakbond, maar als de acteurs staken ligt de filmindustrie ook direct stil.
Acteurs en schrijvers staakten voor het laatst samen in 1960, de acteurs toen onder leiding van SAG-voorzitter Ronald Reagan. Ook toen draaide de strijd om ‘residuals’: royalties voor de hervertoning van speelfilms op televisie. Opnames van acht grote studiofilms kwamen tot stilstand, waaronder Let’s Make Love van Marilyn Monroe. Qua ‘residuals’ kregen de filmacteurs van SAG – toen nog niet gefuseerd met de tv- en radioacteurs van AFTRA – indertijd alleen voor toekomstige speelfilms hun zin. De studio’s financierden wel de oprichting van het eerste pensioenfonds voor acteurs.