Hogere rente, dreigende armoede en demissionair: begroting wordt vraagstuk voor kabinet

Begroting In economische tegenwind en met dreigende toename van armoede moet het demissionaire kabinet de begroting opstellen.

Het kabinet overlegde eind augustus in het Catshuis voor het eerst over de begroting van komend jaar.
Het kabinet overlegde eind augustus in het Catshuis voor het eerst over de begroting van komend jaar. Foto Jeroen Jumelet/ANP

Het zal woensdagavond laat worden op het ministerie van Financiën. Daar voert het kabinet zijn slotoverleg over de nieuwe begroting, die uiterlijk donderdag naar de Raad van State moet worden gestuurd. En demissionair of niet, het laatste overleg mondt bijna altijd uit in een marathonsessie.

Op het eerste oog is de speelruimte van het kabinet niet erg groot. De ministersploeg wordt vanwege zijn demissionaire staat geacht zich in te houden met geld en grote plannen.

Daar komt bij dat de begrotingsonderhandelingen in doorsnee jaren veelal neerkomen op ‘sleutelen aan koopkrachtplaatjes’: rekenwerk met belastingtarieven en toeslagen op de millimeter, zodat het kabinet op Prinsjesdag kan laten zien dat zoveel mogelijk Nederlandse huishoudens er op papier op vooruit gaan. Van grote ingrepen is daarbij geen sprake.

Dat er tóch spanning op het overleg zit, heeft twee oorzaken: dreigende tegenwind en dreigende armoede.

Strenger voor de schatkist

De economische tegenwind laat zich vooral voelen in de stijgende rente. Die levert de staatskas dit jaar al een tegenvaller op de begroting op van enkele honderden miljoenen euro’s en maakt lenen in de komende jaren duurder. Op een totale Rijksbegroting van 400 miljard euro is dat te overzien, maar minister van Financiën Sigrid Kaag (D66) maakt al langer duidelijk dat het kabinet strenger naar de schatkist wil kijken.

Het is de vraag of het kabinet al kiest voor drastische bezuinigingen of hogere belastingen om gaten te dichten, maar duidelijk is dat de ministers van Rutte IV al vooruitblikken naar mindere tijden. Maandag suggereerde stikstofminister Christianne van der Wal (VVD) dat het stikstoffonds zou kunnen slinken. Nu is het voornemen nog dat daar 24,3 miljard euro naartoe gaat. „Dat bedrag wordt eerder naar beneden dan naar boven bijgesteld vanwege de financiële situatie van ons land”, aldus Van der Wal in De Telegraaf.

Minister van Economische Zaken Micky Adriaansens (VVD) liet al weten dat het kabinet wat haar betreft niet kiest voor belastingverhogingen bij het dichten van gaten in de begroting. Een dag later werd dat bestreden door Carola Schouten, minister van Armoedebestrijding (ChristenUnie), en minister van Sociale Zaken Karien van Gennip (CDA). Zij wilden allebei geen enkele optie uitsluiten.

Dan reden twee: de armoedecijfers. Die zijn juist aanleiding om extra uitgaven te overwegen. Deze maand voorspelde het Centraal Planbureau (CPB) een stijging van het aantal armen in Nederland van 825.000 naar bijna 1 miljoen, zolang het kabinet niet ingrijpt.

Vorig jaar wist het kabinet een vergelijkbare stijging grotendeels te voorkomen door op het laatste moment miljarden euro’s extra aan noodsteun voor vrijwel alle Nederlanders te besteden. Maar die steunpakketten lopen af en het kabinet voelt er weinig voor opnieuw ongericht iedere Nederlander financieel tegemoet te komen. De armoede mag dan stijgen, de meeste Nederlanders gaan er volgens het CPB in 2024 op vooruit.

Niemand in Den Haag is rouwig over de dure reddingsoperatie van vorig jaar, toen de tijd drong, maar een herhaling van zo’n haastklus ziet het kabinet niet zitten. Dit jaar brachten ambtenaren daarom al de opties in kaart waarmee de steun kan worden afgebouwd en gerichter ingezet.

Het kabinet zou bijvoorbeeld opnieuw de belasting op energieverbruik kunnen verlagen. Dat bepleitte Henri Bontenbal, CDA-Kamerlid en lijsttrekker bij de verkiezingen in november, de afgelopen weken. De omhooggeschoten energiekosten verklaarden vorig jaar een grote portie van de stijgende prijzen. De prijzen zijn sindsdien gedaald, maar blijven nog altijd relatief hoog.

Lees ook: Geen concrete plannen voor specifieke energiesteun in het komende jaar

Toch is dat voorstel niet zonder nadelen. Van een nieuwe verlaging van de energiebelasting, die het kabinet miljarden kost, profiteren immers wederom veel Nederlanders die prima zonder steun kunnen.

Een meer waarschijnlijke route, zo valt te horen in coalitiekringen, is dat het kabinet kiest voor het verhogen van toeslagen, zoals de zorg- of huurtoeslag en het kindgebonden budget. De groepen die deze toeslagen ontvangen, hebben per definitie een lager inkomen en zijn kwetsbaarder voor prijsstijgingen. Een vergelijkbare optie is een nieuwe ronde van de energietoeslag. Die wordt, ondanks de naam, niet berekend op basis van het energieverbruik: iedereen die maximaal 120 procent van het sociaal minimum verdient, komt in aanmerking.

De energietoeslag kampt alleen met een ander probleem. Vorig jaar schoten gemeenten het kabinet te hulp door de uitvoering te regelen, maar zij klagen dat ze niet de capaciteit hebben om nog een keer de uitvoeringsproblemen van de landelijke overheid op te lossen. In een uiterst geval zouden de gemeenten alsnog overstag kunnen gaan, maar geliefd maakt het kabinet zich er niet mee.

Lees ook: Demissionair of niet, Rutte IV zal stijging van de armoede middenin de verkiezingscampagne willen voorkomen

Schemerzone

Waar de coalitie in andere jaren een hoofdrol speelt in de onderhandelingen over de begroting, ligt dat dit jaar anders. Sinds de kabinetsval bevindt de coalitie zich in een schemerzone; de partijen zullen niet alles van tevoren vastleggen. Het kabinet neemt het voortouw.

Dat de vier coalitiepartijen daarmee allesbehalve buitenspel staan, werd duidelijk in 2021, toen voor het laatst een begroting werd gepresenteerd door een demissionair kabinet. Toen greep de ChristenUnie na Prinsjesdag de Algemene Beschouwingen aan om samen met de SP een motie in te dienen om de zorgsalarissen te verhogen.

De partij brak daarmee met de eerdere lijn van de coalitie, toen zo’n motie vanwege de hoge kosten had tegengehouden. De motie kreeg een Kamermeerderheid, mede dankzij steun van nog een coalitiepartij, D66.

Wie het de coalitiepartijen vraagt, hoort dat zij afwachten met welke plannen het kabinet komt. Het is goed mogelijk dat ze straks met eigen voorstellen komen. Er zijn verkiezingen in zicht.