Hoge Raad: homohuwelijk vanaf nu toegestaan op Aruba en Curaçao

Het homohuwelijk is per direct mogelijk op Aruba en Curaçao, oordeelde de Hoge Raad in Den Haag vrijdagmiddag. De uitspraak werd met gejuich en applaus ontvangen door ruim vijftig activisten en supporters van de homogemeenschap van de Caribische eilanden die bij de openbare zitting aanwezig waren.

„Deze uitspraak is geweldig”, zegt Arubaanse parlementslid Miguel Mansur, die samen met andere lhbti-belangenorganisaties de afgelopen jaren hard heeft gestreden voor het homohuwelijk. „Het betekent dat in principe vandaag al mensen van gelijk geslacht op Aruba en Curaçao kunnen trouwen als ze dat willen.”

Volgens Mansur zijn er ook geen praktische bezwaren meer om het homohuwelijk meteen in te voeren: „De bestuurlijke administratie op de eilanden heeft zich hier al op voorbereid sinds december. Ik ken persoonlijk twee homoparen die heel snel willen trouwen op Aruba. Dat zal een groot feest worden.”


Lees ook

Homohuwelijk in Caribisch Nederland: ‘Gays trouwen in Nederland en doen hier alsof ze hetero zijn’

Pride march op Curaçao in 2018. „Er is met dit onderwerp vaak sprake van politieke lafheid.”

De uitspraak van de Hoge Raad komt na jaren van juridische strijd voor gelijke behandeling van homo’s op de drie eilanden. Nederland was in 2001 het eerste land ter wereld dat het homohuwelijk legaliseerde. In 2012 werd dit ook mogelijk op de drie kleinere Caribische eilanden Bonaire, Sint Eustatius en Saba, die bijzondere Nederlandse gemeenten zijn.

Maar op Aruba, Curaçao, Sint Maarten gebeurde dit niet. Zij werden in 2010 aparte landen binnen het Koninkrijk der Nederlanden, met een eigen parlement en wetgeving. Het Burgerlijk Wetboek van de eilanden stelt dat een huwelijk alleen tussen man en vrouw kan worden gesloten. Het Caribisch gebied is conservatiever dan Europees Nederland ten aanzien van de lhbti-gemeenschap. De invloed van de kerk is groot en politici zijn behoudend.

Maatschappelijk ‘te gevoelig’

In 2021 spanden twee lhbti-belangenorganisaties een rechtszaak aan tegen Aruba en Curaçao. Zij eisten een einde aan de discriminatie van homoparen die niet konden trouwen. Eind 2022 stelde het Gemeenschappelijk Hof van Justitie in Willemstad hen in het gelijk.

De regeringen van Curaçao en Aruba gingen vervolgens in november 2023 in cassatie tegen de uitspraak van het hof. De landsadvocaat van Curaçao stelde dat het homohuwelijk maatschappelijk „te gevoelig” lag en dat de eigen parlementen hierover moesten beslissen, en niet de rechter. De Hoge Raad oordeelde vandaag dat de eerdere beslissing van het Gemeenschappelijk Hof van Justitie in Willemstad in stand kan blijven.

De Hoge Raad verklaarde twee belangen te hebben gewogen. Enerzijds dat de rechter zich bij het ingrijpen in een wettelijke regeling terughoudend moet opstellen, anderzijds dat burgers effectieve rechtsbescherming moet worden geboden. Dat laatste punt weegt volgens de Hoge Raad het zwaarst. „Het hof heeft daarbij onder meer in aanmerking genomen dat het rechtstekort al geruime tijd bestaat, dat de rechterlijke ingreep technisch niet gecompliceerd is, en dat de wijze waarop het huwelijk moet worden opengesteld voor personen van gelijk geslacht niet afhankelijk is van verder te maken keuzen van politieke aard.”

De Hoge Raad zou eigenlijk al op 31 mei uitspraak doen over deze kwestie, maar stelde dit uit omdat in de Staten van Aruba werd gestemd over een wetsvoorstel van parlementslid Mansur om het homohuwelijk in te voeren. Maar op zowel 9 mei als 19 juni haalde dit geen meerderheid. De stemming eindigde in gelijke stand met tien stemmen voor en tien tegen, waardoor het wetsvoorstel werd verworpen.

Nieuwe generatie

Betrokkenen verwachten dat het homohuwelijk nu ook snel op Sint Maarten zal worden ingevoerd. „Deze uitspraak geeft ons een gevoel van extase. We zijn superblij,” zegt Janice Tjon Sien Kie van Human Rights Caribbean Foundation, die ook betrokken was bij de rechtszaken tegen Aruba en Curaçao.

„Ik ken wel acht homostellen die direct willen trouwen op Curacao”, gaat Tjon Sien Kie verder. „Je moet ook bedenken: er bestaat al een zekere tolerantie. Gay bashing komt hier zeer weinig voor en het toerisme staat open voor homo’s. De weerstand komt vooral vanuit kleine orthodoxe kerkgemeenschappen.”

Miguel Mansur beaamt dat: „Deze wet biedt vooral ruimte aan jongeren op de eilanden om zich te kunnen uiten. Ouderen zullen mogelijk vasthouden aan hun standpunten, maar voor de nieuwe generatie is deze uitspraak echt belangrijk.”