Hoge gasprijzen en slinkende reserves: wat betekent dit voor consumenten en bedrijven?

Dagen waarop een dik wolkenpak zonnestralen blokkeert en zelfs (een beetje) sneeuw: de afgelopen tijd lagen temperaturen in Nederland rond het vriespunt. En toen kwam het nieuws dat de gasprijzen piekten naar het hoogste niveau in ruim een jaar. Op Europa’s belangrijkste gashandelsmarkt, de Amsterdamse Title Transfer Facility (TTF), schoot de prijs met ruim 4 procent omhoog, naar iets meer dan 50 euro per megawattuur. In januari vorig jaar kostte dat ongeveer 37 euro.

De piek werd vooral veroorzaakt door het wegvallen van Russisch gas dat via Oekraïne werd aangevoerd. Die hoge prijs zorgt er ook voor dat er meer gas uit de Europese gasvoorraden wordt gebruikt.

Wat betekent dit voor particulieren en bedrijven? Moeten mensen bij het aanzetten van de verwarming de gestegen gasprijzen in hun achterhoofd houden? En hoe zit dat bij bedrijven die veel energie gebruiken?

Veel consumenten zullen de grote prijspiek van vorige week niet direct terugzien op hun energierekening. De meesten hebben een langlopend energiecontract waarin de prijzen vaststaan voor een jaar of langer. Zélfs wie een energiecontract met variabele tarieven heeft, voelt een tijdelijke piek niet per se. Energiebedrijven kopen dagelijks energie in. De prijs die zij doorberekenen aan consumenten met een variabel contract is vaak gebaseerd op een soort gemiddelde marktprijs over een langere periode. Dus als de prijspiek van vorige week een piek blijft, zullen consumenten er relatief weinig van merken.

Als de prijs langer hoog blijft, zoals tijdens de gascrisis na de Russiche inval in Oekraïne, dan zal de prijsstijging met een vertraging ook bij consumenten en bedrijven terechtkomen. Daar moet wel bij vermeld worden dat de huidige prijsstijging láng niet zo sterk is als tijdens de gascrisis. Toen was de gemiddelde gasprijs zo’n 130 euro per megawattuur, met pieken boven de 330 euro.

Instabiel

Wie probeert te voorspellen wat de gasprijzen op de langere termijn doen, heeft het niet makkelijk. De energiemarkt is krapper dan voor de Russische inval en daarom zijn de prijzen behoorlijk instabiel. Als er iets (kleins) gebeurt wat handelaren een beetje zenuwachtig maakt, zoals een storing, schieten de prijzen gelijk omhoog.

Hoogleraar energie-economie Machiel Mulder, verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen, verwacht dat de prijsstijging van vorige week een tijdelijke piek is die de komende maanden afzwakt. Dat de prijzen vorige week omhoogschoten, kwam door een samenloop van ongelukkige omstandigheden, die volgens Mulder tijdelijk zijn of waar Europa goed op kan reageren.

Een van die omstandigheden: op Nieuwjaarsdag verliep een belangrijke overeenkomst tussen Kyiv en Moskou. Kyiv wil niet langer dat Russisch gas via pijpleidingen in Oekraïne naar andere Europese landen vloeit. Rusland verdiende behoorlijk veel geld met deze route waarmee het land ook wapens financierde om Oekraïne mee te bestoken.

Het Russische staatsbedrijf Gazprom stopte de gaslevering, waar vooral Slowakije, Oostenrijk en Hongarije nog veel gebruik van maakten. Die landen komen niet in de kou te staan, maar moeten wel op zoek naar alternatieven. Het wegvallen van een belangrijke gasbron voor Europa maakt handelaren op de gasmarkt zenuwachtig, want het zorgt voor meer krapte op de markt.

Daarnaast had Noorwegen, een hofleverancier van Europees gas, problemen met zijn gasinfrastructuur.


Lees ook

Qatar dreigt gasleveranties aan Europa te stoppen. Wat speelt er?

De LNG tanker 'Hellas Diana' op weg naar de LNG-Terminal 'Deutsche Ostsee'.

Wat de gasprijs ook opschroefde, was de kou in Europa en Amerika waardoor meer gas nodig was voor verwarming. Ook moesten gascentrales harder draaien, omdat op de vele grauwe en windarme dagen weinig zonne- en windenergie werd opgewekt.

„De effecten van deze omstandigheden op de gasprijs zijn vermoedelijk tijdelijk”, zegt energie-econoom Mulder, „met als gevolg dat veel consumenten en bedrijven er dus niet veel van zullen merken.”

De geopolitieke spanningen zijn niet tijdelijk, maar „sinds de Russische inval van Oekraïne heeft de EU ervoor gezorgd dat ze minder afhankelijk is van één land voor haar gasvoorziening. We halen nu veel meer vloeibaar gemaakt gas (lng) uit Amerika, bijvoorbeeld.”

De landen die Russisch gas via Oekraïne kregen, hebben zich voorbereid op het uitvallen van die toevoer en kunnen gas ontvangen uit andere pijpleidingen zoals de TurkStream-pijpleiding via de Zwarte Zee. „We hebben meer mogelijkheden om, als de toevoer ergens uitvalt, ons gas elders vandaan te halen. Handelaren weten ook dat we hierdoor nu minder kwetsbaar zijn voor geopolitieke spanning dan vóór de Russische inval.”

LNG-installatie in Hammerfest, Noorwegen.
Foto Lisi Niesner/Reuters

Concurrentie met de VS

Hans Grünfeld, die als directeur van vereniging VEMW de belangen van energie-intensieve bedrijven behartigt, maakt zich wel zorgen over de consequenties van de prijsstijging van vorige week en de legere gasvoorraden. „Dit zijn signalen dat de gasprijzen nog steeds flink omhoog kunnen schieten en dat de prijzen de verkeerde kant op gaan. En de Europese gasprijzen liggen sowieso al langer behoorlijk hoog vergeleken met bijvoorbeeld Amerika. Voor Europese energie-intensieve bedrijven zoals kunstmestbedrijven en bedrijven in de chemie die concurreren met bijvoorbeeld Amerika, is dat echt killing.”

Sinds de Russische inval heeft de EU ervoor gezorgd dat ze minder afhankelijk is van één land

Machiel Mulder
energie-econoom

Meestal kopen energie-intensieve bedrijven ruim van tevoren hun gas in. Maar als ze meer nodig blijken te hebben, zullen ze de actuele prijsstijging direct merken.

De Europese gasbergingen zijn nu voor 73 procent gevuld, een jaar geleden was dat rond deze tijd 86 procent. Vooral in Nederland is de gasvoorraad laag, zo’n 58 procent. Maar dat betekent volgens Mulder niet dat Europeanen deze winter massaal kou zullen lijden.

„De gasvoorraden zijn nu alsnog meer gevuld dan voor de oorlog in Oekraïne. Na de gascrisis die volgde op de Russiche inval in Oekraïne is in Europa afgesproken om een minimale vulgraad te hanteren om iets extra’s achter de hand te houden. Landen halen die voorraden nu sneller leeg, omdat de prijzen op de markt zijn gestegen. Maar dat is de bedoeling ervan. Om ze te gebruiken als dat nodig is.”

Volgens Mulder heeft dat ook invloed op de gasprijs, want als die voorraden goed gevuld zijn, is er minder spanning op de energiemarkt. Maar de invloed daarvan is volgens hem veel minder groot dan de effecten van het weer en van geopolitieke spanningen. Wel is het zo dat als de voorraden straks leger zijn dan normaal, er in de zomer meer gas bijgevuld moet worden. Daardoor zal de vraag in de zomerperiode flink toenemen, en dat duwt de prijs dan weer omhoog.