Hof vond strafzaak tegen PowNed nodig, maar OM ziet geen reden tot vervolging

Het Openbaar Ministerie vindt dat omroep PowNed niet strafbaar handelde door het uitzenden van beelden die gemaakt waren met een verborgen camera. De omroep maakte in 2014 in het geheim opnames van afspraakjes van Onno Hoes, destijds burgemeester van Maastricht, met een dertig jaar jongere man. Eerder liet het OM de zaak tegen PowNed en de man vallen. Hoes was het hier niet mee eens en begon een beklagprocedure. Het gerechtshof gaf het OM daarna de opdracht om alsnog te vervolgen. Deze woensdag diende de strafzaak voor de rechtbank van Amsterdam.

Functioneren en integriteit van Hoes lagen volgens justitie vanwege een eerdere affaire al onder het vergrootglas: zijn privéleven was onderwerp van publieke aandacht en debat. Hoes wist bovendien op grond van zijn functie en die van zijn levenspartner Albert Verlinde hoe media werken. Ook kon hem duidelijk zijn dat seksueel contact met een veel jongere man in het openbaar het risico inhield dat hij chantabel werd en zijn burgemeestersambt zou kunnen verliezen. In contacten met de destijds twintigjarige student Robbie Hasselt sprak Hoes zelf over het gevaar van uitlekken van gesprekken en opnames met verborgen camera.

Hoes zocht het contact met Hasselt en stuurde gesprekken steeds één bepaalde kant op. Dat zei iets over zijn oprechtheid en inschattingsvermogen

Jens van den Brink
advocaat namens PowNed

De beelden waar het tijdens de strafzaak van woensdag om draaide, werden op 3 december 2014 op tv uitgezonden door PowNed. Te zien was hoe Hoes tijdens contacten met Hasselt vertrouwelijke informatie over zijn ambt deelde en met dedain sprak over de Maastrichtse gemeenteraad.

Reeks rechtszaken

De rechtszaak van woensdag is de laatste in een hele reeks naar aanleiding van het item. In januari van dit jaar oordeelde de rechtbank in Amsterdam al dat Hasselt in 2014 niet strafbaar handelde.

Hoes werd in 2010 burgemeester van Maastricht. Eind 2013 kwam hij voor het eerst in opspraak. Shownieuws van SB6 bracht een foto naar buiten van Hoes, zoenend met een 24-jarige man in een hotellobby in de Limburgse hoofdstad. Kort daarna werd het profiel van de burgemeester op de homodating-app Grindr publiek. Hij stond daarop met een foto met ontbloot bovenlijf.

Het privégedrag van Hoes groeide uit tot een publieke kwestie. Paste dit allemaal wel bij het ambt van burgemeester? Maakte hij zich niet gevoelig voor chantage? In een lange vergadering van de Maastrichtse gemeenteraad bood hij zijn excuses aan. De fractievoorzitters kwamen na afloop met een gezamenlijke verklaring. Hoes kreeg de ruimte „zijn ambt ten volle waar te maken, zoals dat een burgemeester betaamt”. Een aantal fractievoorzitters maakte aanvullend daarop duidelijk dat het wat hen betreft eens maar nooit weer was. „Mochten er in de toekomst nog feiten naar boven komen die aantoonbare schade opleveren voor het ambt van burgemeester, dan heeft dat consequenties.”

Een jaar later zette het item van PowNed Hoes opnieuw vol in de schijnwerpers. In een nieuwe raadsvergadering bleef een motie van wantrouwen uit, maar kon de burgemeester tegelijkertijd niet meer op erg veel steun rekenen. Hoes trok zijn conclusies: „De stad worstelt enorm met de gevolgen van een zeer omstreden perspublicatie, en die worsteling kan ik de stad, zijn bestuur en mijzelf niet langer aandoen.” Bij de aankondiging van zijn afscheid maakte Hoes al duidelijk dat hij met zijn advocaat juridische stappen tegen PowNed voorbereidde.


Lees ook

Reconstructie: de val van Onno Hoes

Burgemeester Onno Hoes verlaat het stadhuis na het gesprek met de fractievoorzitters van de gemeenteraad van Maastricht. Foto: ANP / Robin Utrecht

Tweet

Het contact tussen Hoes en Hasselt ontstond eind september 2014, nadat Hasselt een tweet plaatste over een tv-uitzending waarin een weekend Maastricht viel te winnen. In dat bericht maakte hij een grap over een gangbang waarin ook de namen van Hoes en Verlinde vielen. Burgemeester Hoes zocht daarop contact via zijn officiële Twitter-account. Later volgden berichten via Facebook en ontmoetingen.

Hasselt, die media-ambities koesterde, had toen al contact gezocht met PowNed. Hij vond dat duidelijk diende te worden of de burgemeester zich hield aan zijn afspraken met de Maastrichtse gemeenteraad. De omroep zorgde onder meer voor apparatuur en dacht mee over het verloop van gesprekken. Hasselt verstrekt justitie onder meer een A4’tje met opmerkingen als: „Wat we willen horen: Ik vind je leuk. Ik wil je neuken.” PowNed wilde ook dat Hasselt met Hoes zou afspreken op een hotelkamer, wat de jongeman weigerde.

Op 12 december 2014, twee dagen na zijn aftreden als burgemeester, deed Hoes inderdaad aangifte. Het OM seponeerde de zaak in 2015, waarop de VVD-bestuurder een artikel 12-procedure startte om alsnog strafrechtelijke vervolging af te dwingen. Het gerechtshof Amsterdam stelde hem daarbij in juni 2017 in het gelijk, waarna een strafrechtelijk onderzoek volgde.

Terwijl dat liep, deed het hof in Amsterdam in 2019 uitspraak in een civiele procedure. Het hof woog het privacybelang van Hoes af tegen het recht op vrije meningsuiting. Het arrest liet de balans in deze zaak doorslaan ten gunste van de vrije meningsuiting, omdat PowNed „maatschappelijk relevante feiten” aan de orde stelde.

Elf jaar oud

Advocaat Jens van den Brink uitte woensdag namens PowNed zijn verbazing dat de omroep zich voorjaar 2025 nog voor de strafrechter moet verantwoorden. De zaak is elf jaar oud en bovendien heeft het hof van Amsterdam zich in het civiele arrest uit 2019 volgens de raadsman al gebogen „over dezelfde rechtsvraag”.

Van den Brink zegt dat Hoes het doet voorkomen alsof er sprake was van „gay bashing”. „Hij gebruikte termen als ‘lokhomo’ en ‘in de val gelokt’. Dat beeld droeg hij ook succesvol uit via RTL Boulevard, bestierd door Verlinde. Maar het is niet waar het in deze zaak om ging. Hoes had zelf bepaalde toezeggingen gedaan aan de raad, maar nam toch risico’s. Hij zocht het contact met Hasselt en stuurde gesprekken steeds één bepaalde kant op. Dat zei iets over zijn oprechtheid en inschattingsvermogen.”

De rechtbank doet uitspraak op 28 mei.


Lees ook

Integriteitscommissie VVD ziet geen onregelmatigheden bij aanstelling Onno Hoes

Onno Hoes tijdens een bijeenkomst in Driebergen om met VVD'ers te praten over het asieldossier.