Hoewel de WOZ-waarde alleen maar stijgt, daalt het aantal bezwaren tegen de bepaling

Minder mensen dienden de afgelopen twee jaar een bezwaar in over de WOZ-waarde van hun woning dan in 2023. Dat blijkt uit de laatste cijfers van de Waarderingskamer, die controleert of gemeenten de wetgeving over de WOZ-taxatie, de ‘waardering onroerende zaken’ die als grondslag dient voor belastingheffingen, zorgvuldig uitvoeren.

Die daling komt volgens de toezichthouder voornamelijk door veranderde regelgeving voor commerciële bezwaarbureaus, in 2023 ingevoerd door het ministerie van Financiën. De proceskostenvergoeding is verlaagd, waardoor veel bureaus er mee stopten. Daarnaast kunnen gemeenten steeds nauwkeuriger de WOZ-waarde van een woning vaststellen en daar ook transparanter over communiceren met huiseigenaren, wat mogelijk zorgt voor minder bezwaarprocedures.

Afgelopen april hadden 285.000 woningeneigenaren een bezwaarprocedure lopen, ruim 40.000 minder dan een jaar daarvoor. Waar in 2023 nog 7,2 procent van de woningeigenaren in bezwaar ging tegen de WOZ-bepaling van hun huis, was dat in 2024 nog maar 3,9 procent. In 2025 is dat verder gedaald naar 3,3 procent.

De gemeente stelt de WOZ-waarde in het begin van het jaar vast op basis van de prijzen waarvoor bestaande woningen een jaar eerder zijn verkocht. De afgelopen tien jaar is de waarde alleen maar gestegen. De vaststelling van de WOZ-waarde is een schatting en loopt dus een jaar achter op de verkoopprijzen. De WOZ-waarde is bepalend voor de hoogte van de onroerendezaakbelasting (OZB) van gemeentes, de waterschapsbelasting en het eigenwoningforfait van de inkomstenbelasting.

No cure, no pay

De belangrijkste reden voor de daling is dat het kabinet maatregelen heeft getroffen om de proceskostenvergoeding voor zogeheten no cure, no pay-bedrijven fors te verlagen, zegt Linda Hennink, secretaris-directeur van de Waarderingskamer. Woningeigenaren hoeven deze bedrijven alleen te betalen als het bureau met succes bezwaar aantekent.

Het indienen van een bezwaar was via deze bedrijven zo gemakkelijk, dat huiseigenaren er veelvuldig gebruik van maakten. Volgens Hennink misbruikten dit soort claimbedrijven jarenlang de bezwaarprocedure via hun websites. „Met drie klikken had je op het internet een bezwaar ingediend. Dat was een gautomatiseerd proces, waar weinig naar de inhoud werd gekeken.” Als de bedrijven een zaak wonnen, moest de gemeente het bedrijf een vergoeding betalen. „Maar de kosten die zulke bedrijven maakten, stonden niet in verhouding met hun inspanningen, waardoor ze gemakkelijk geld konden verdienen.”


Lees ook

Waarom wil het kabinet ‘WOZ-bureaus’ aanpakken?

Een advertentie om bezwaar te maken tegen een te hoge WOZ-waarde.

Maar nu zijn de proceskosten voor die bedrijven met zeker 75 procent teruggebracht. Hennink: „Nu ontvangen deze bedrijven bijvoorbeeld nog maar 150 euro proceskostenvergoeding, in plaats van 600 euro.” Door die verandering zijn de misbruikende bedrijven gestopt, ziet de Waarderingskamer.

Bovendien heeft de Waarderingskamer gemeenten gevraagd het contact met inwoners te verbeteren. Gemeenten stellen een taxatieverslag op, waarin zij beschrijven wat de staat van de woning is en welke vergelijkbare objecten er zijn die de WOZ-waarde van een woning bepalen. Door dit verslag op te vragen „snappen burgers beter waardoor de waarde tot stand komt. Ook dat maakt dat er aanzienlijk minder WOZ-bezwaren zijn ingediend.”

Volgend jaar

Vereniging Eigen Huis (VEH) ziet dat gemeenten beter communiceren, maar ook dat mensen bezwaar maken omdat hun verwachtingen van de WOZ-waarde niet kloppen, zegt woordvoerder Nico Stolwijk. „Mensen baseren hun verwachtingen op het huidige marktbeeld en zijn verrast als de WOZ-waarde hoger uitvalt. Je ziet een snelle stijging van huizenprijzen pas een jaar later terug.”

Stolwijk durft „voorzichtig te voorspellen” dat volgend jaar weer vaker bezwaar gemaakt zal worden, „omdat we dan de forse prijsstijging van vorig jaar terugzien in de WOZ-waarde, terwijl de prijzen dit jaar gematigder stijgen.” Meer transparantie over de totstandkoming van de taxatie kan volgens VEH daarom geen kwaad.

Hennink van de Waarderingskamer benadrukt dat iedere huiseigenaar recht heeft op het indienen van een bezwaar. „Dat kunnen burgers steeds makkelijker zelf doen bij hun gemeente. Dan hoeft de gemeente geen proceskostenvergoeding uit te betalen.” Gemeenten besteedden in 2024 ruim 9 miljoen euro minder aan proceskostenvergoeding dan in 2023 – geld dat nu aan maatschappelijke doeleinden besteed kan worden, in plaats van commerciële bedrijven.