Hoeveel mag het kosten om de korenwolf te redden?

Korenwolf Het beschermen van de korenwolf kost ruim een miljoen euro per jaar. De provincie Limburg bekijkt of dat wel de moeite loont.

Met een fok- en uitzet programma helpt GaiaZOO mee om de korenwolf in de Limburgse natuur te behouden.
Met een fok- en uitzet programma helpt GaiaZOO mee om de korenwolf in de Limburgse natuur te behouden. Foto’s Katrijn van Giel

Tientallen plastic kratten staan in rijen in een loods aan de rand van GaiaZOO in Kerkrade. Aan de bovenkant zit gaas. Voorzichtig tilt een verzorger een van de deksels op. Op een bedje van zaagsel ligt een kistje met een rond gat. Als de verzorger de houten behuizing optilt, wordt de oranjebruine vacht van de bewoner zichtbaar.

In dit surrogaatholletje wacht de korenwolf, een nachtdier, op uitzetting in een van de vier beschermde leefgebieden in Zuid-Limburg, de enige plek in Nederland waar nog korenwolven voorkomen. Of op een verdere rol bij het fokken in de dierentuin.

In de vrije natuur ligt er voor de korenwolf – ook wel Europese hamster – veel gevaar op de loer, vertelt Emile Prins, zoölogisch manager in GaiaZOO. „Daarom zijn in het kader van het beschermingsprogramma burchten voor hen gegraven.” Om te voorkomen dat de korenwolven direct naar buiten gaan en prooi worden van andere dieren, wordt voor de ingang beplanting neergezet. „Dat moeten ze dan eerst wegeten.”

Roofdieren vormen echter lang niet de grootste bedreiging. Door intensieve landbouw verdween geleidelijk het leefgebied van de soort. Kunstmest, pesticiden en vroeger oogsten maken overleven lastig. Net als de verandering van gewas. Graan, het voedsel van de korenwolf, maakte steeds meer plaats voor maïs. In 2002 was het dier bijna uit Nederland verdwenen.

Geringe aanwas

Honderd tot honderdvijftig jonge korenwolven uit het fokprogramma worden jaarlijks uitgezet. Tot veel aanwas leidt dat niet: er leven naar schatting twee- tot vierhonderd korenwolven in het wild. De totale kosten per jaar zijn zo’n 1,2 miljoen euro, waarvan de provincie en de EU elk de helft betalen.

Twijfelaars over het nut van bescherming zien de korenwolf als een weerloos slachtoffer dat zich slecht weet te weren tegen gevaren.

Heel veel geld, vinden critici. Of het beschermingsprogramma nog lang doorgaat, is dan ook de vraag. Gedeputeerde Léon Faassen (Faunabeheer, BBB) laat schriftelijk weten de zaak de komende tijd „goed tegen het licht” te houden. Om door te gaan met het fok- en uitzetprogramma moet het „haalbaar en betaalbaar zijn”.

Het antwoord zal ook afhangen van de Europese Commissie. Die kan flinke boetes opleggen als een lidstaat een bedreigde diersoort laat uitsterven. Hoe hoog is nog niet duidelijk.

Het beschermingsprogramma kwam op gang na een door de Stichting Das en Boom georganiseerde ‘Wake voor de Korenwolf’ in 1999. De actie zette de wilde hamster op de kaart. De korenwolf groeide uit tot een symbool: het aaibaar ogende beestje kreeg als bijnaam ‘de Limburgse panda’ en bedrijven gebruiken de korenwolf om hun duurzame en natuurvriendelijke karakter te benadrukken. Een gezinscamping heet Korenwolf, Gulpener brouwt witbier en rosébier met de naam.

Het aaibaar ogende beestje kreeg als bijnaam ‘de Limburgse panda’

Maar twijfelaars over het nut van bescherming zien de korenwolf als een weerloos slachtoffer dat zich slecht weet te weren tegen gevaren.

„Ik heb op mijn erf twee kerkuilen zitten, die elke nacht twintig muizen vangen”, zegt Herman Nijskens, paardenhouder en Statenlid voor de VVD. „Zij zouden in theorie binnen een week de hele populatie korenwolven kunnen uitroeien.” Zo’n beetje alle gefokte korenwolven worden opgegeten, aldus Nijskens. „Je kunt je afvragen of je de spaarzame middelen dan niet beter kunt inzetten voor bescherming van Natura2000-gebieden en de soorten die dáár leven.”

Nijskens diende met een Statenlid van het CDA al eens een motie in. Die werd echter teruggetrokken, omdat onduidelijk was hoe hoog de boetes vanuit Brussel konden oplopen. Hij vindt het goed dat de gedeputeerde nog eens gaat kijken naar alle maatregelen rond de korenwolf.

Andere provinciale politici verbazen zich daar juist over. „Hoezo weggegooid geld”, zegt voormalig gedeputeerde Geert Gabriëls (GroenLinks), die onder andere over biodiversiteit en soortenbeleid ging. „Soorten laten uitsterven kan pas aan de orde zijn, als je alles hebt geprobeerd. Dat is niet het geval. Zelfs wettelijke taken op het gebied van natuurbeheer laat de provincie nu liggen.”

Maurice La Haye, bioloog bij de Zoogdiervereniging en gepromoveerd op de Europese hamster, ziet de discussie steeds weer oppoppen. „Het is makkelijk scoren met de korenwolf. Een deel van de politiek vindt het kennelijk aantrekkelijk om de bescherming in het ridicule te trekken. Terwijl alles wat je moet doen om naar kringlooplandbouw te gaan, ook gebeurt voor hamstervriendelijk beheer. Meer kleine landschapselementen. Anders boeren.” Stoppen met het programma betekent volgens La Haye dat er stappen terug worden gezet. „Terwijl het juist de andere kant op moet, naar minder intensieve landbouw.”

Reservaten

Jaap Dirkmaat, oud-voorzitter van Das en Boom en nu directeur van opvolger de Vereniging Cultuurlandschap Nederland, vertelt hoe het korenwolfprogramma steeds verder inkromp. „Van de aanvankelijk bedachte elf leefgebieden in Limburg werden er maar vier gerealiseerd. Die werden ook nog eens gehalveerd.” Onder staatssecretaris van Landbouw Henk Bleker (CDA, 2010-2012) werd het streven naar verbindingen tussen natuurgebieden opgegeven, met gevolgen voor de uitwisseling tussen de verschillende reservaten voor de korenwolf. „Dan kweek je een couveusekindje en is het wachten tot mensen het project moe worden. Dat zie je het eerste gebeuren bij rechtse partijen.”

Daar tellen volgens Dirkmaat vooral de centen. „Maar natuur kost geld. En als we de aarde nog verder naar de kloten helpen, kost het zelfs goudgeld, zoals het dat nu al doet bij berggorilla’s en reuzenpanda’s. Het gaat hier om erfgoed. Dat heb je door te geven aan volgende generaties.”