Hoelang blijven we nog ‘Spa Blauw’ door de wc spoelen?

Druk je op de grote knop, dan spoelt er in één klap een litertje of zeven water door de wc. Gezuiverd drinkwater, qua smaak en helderheid in Nederland vrijwel niet te onderscheiden van Spa Blauw. Gemiddeld een kwart van het drinkwater dat een Nederlands huishouden dagelijks gebruikt, gaat door de plee – letterlijk.

Zeker nu drinkwaterbedrijven herhaaldelijk waarschuwen voor aanstaande drinkwatertekorten en samen met het kabinet afgelopen maandag zelfs een heus nationaal actieplan hebben aangekondigd, omdat binnen enkele jaren vrijwel overal serieuze problemen dreigen, komt steeds dringender de vraag op: kan dat niet anders met die wc-spoeling?

Al jaren zijn op diverse plekken in het land experimenten gaande met regenwater of ‘grijswater’ uit douches en gootstenen om de wc door te spoelen. Ook worden op sommige pekken waterloze eco-wc’s beproefd. Maar deze alternatieven willen maar niet doorbreken.

Zo probeerde de Rotterdamse start-upbroedplaats BlueCity de voorbije twee jaar radicaal andere manieren van omgaan met zowel de wc-spoeling als wat er ín de wc belandt. Stel dat poep kan worden gecomposteerd en plas kan worden verwerkt tot schoon water, en je de nutriënten erin weer gebruikt? En wat als regen op en rond het gebouw gebruikt kan worden voor het doorspoelen?

Het idee van BlueCity was: behandel regenwater en uitwerpselen niet langer als afval waar je snel vanaf moet, maar als waardevolle grondstof. Dat kan een potentiële oplossing bieden voor allerlei ecologische problemen en een voorbeeld zijn voor een circulaire samenleving.

Afgelopen december evalueerde BlueCity het experiment. En, legt directeur Sabine Biesheuvel telefonisch uit: „Voorlopig is het benutten van plas en poep te ambitieus.” Met name door het vereiste leidingwerk is het ingewikkelder en duurder dan ze in Rotterdam dachten. „Maar de wc’s doorspoelen met regenwater is wat mij betreft een no brainer. Dat scheelt enorm in het watergebruik.”

Foto Olivier Middendorp

Het bedrijf Hydraloop uit Leeuwarden verkoopt sinds een jaar of tien aan bedrijven en particulieren wereldwijd innovatieve systemen voor hergebruik van bijvoorbeeld douche- en wasmachinewater, onder meer voor de wc. Mede-oprichter Sabine Stuiver: „Het is natuurlijk heel gek dat we, terwijl de klimaat- en natuuruitdagingen evident zijn, nog steeds min of meer hetzelfde doen met water als de Romeinen. Je pompt water uit de natuur, je reinigt het, je transporteert het, gebruikt het – en daarna zien we het allemaal als afvalwater en voeren we het zo snel mogelijk af.” Ze vindt dat veel te lineair gedacht: we zouden water, net als andere grondstoffen, circulair moeten gebruiken.

Dat klinkt logisch, maar het blijkt lastig om het watersysteem daarvoor aan te passen. Voor gebruik van regen- of grijswater moet je een heel nieuwe infrastructuur optuigen, zegt Luuk Rietveld, hoogleraar drinkwater aan de TU Delft. „En het duurste en meest energie- en materiaalintensieve van de watervoorziening is nu net die infrastructuur.”

Volgens Rietveld kost het gemiddeld anderhalve euro om 1.000 liter schoon water bij een kraan te krijgen. Ongeveer 50 cent gaat naar zuivering, en één euro naar transport en distributie. Lees: aanleg en onderhoud van buizen, pompen etcetera. „En ook voor regenwater of grijswater moet je íéts van zuivering of filtering toepassen”, zegt hij. „Want je kan natuurlijk geen modder door de wc spoelen.”

Omdat Nederland nu eenmaal al een heel efficiënt, centraal georganiseerd watersysteem heeft, is het volgens de hoogleraar veel economischer extra te investeren in betere zuiveringstechnieken voor grond-, rivier- en zelfs zeewater. Dat loont veel sneller dan wanneer je een nieuwe infrastructuur optuigt voor hergebruik van reststromen of benutting van regenwater.

Tegelijkertijd waarschuwen ecologen, en ook drinkwaterbedrijven zelf, dat de draagkracht van natuurlijke waterbronnen sterk onder druk staat. Hoeveel meer waterwinning kan de natuur aan? Over die vraag zal het de komende jaren meer en meer gaan nu grenzen duidelijk in zicht komen.

Kraanwater goedkoop

Sabine Biesheuvel van het Rotterdamse BlueCity signaleerde bij haar experiment met de regenwater-wc’s dat het vooral veel geld heeft gekost: „Er is zeker nog geen business case van te maken, ook omdat kraanwater nog zo goedkoop is en het daar moeilijk mee concurreren is.” Om regenwater te gebruiken voor wc’s heb je bovendien grote opslagtanks nodig, en die nemen flink wat ruimte in. En wat doe je in lange periodes van droogte?

Foto Olivier Middendorp

Maar juist omdát een investering in alternatieve watersystemen zo moeilijk uit kan voor particulieren en individuele bedrijven, zouden dit soort innovaties veel meer gestimuleerd moeten worden, vindt zij. Bij schaarste zal de waterprijs op lange termijn immers stijgen, en bovendien gaat het niet alleen om het geld, zegt Biesheuvel: „We moeten echt anders met natuurlijke hulpbronnen en grondstoffen omgaan. Water is slechts één voorbeeld.”

Volgens haar, en ook volgens Sabine Stuiver van Hydraloop, zou de overheid ‘circulaire waterinnovaties’ meer moeten ondersteunen. Dat kan via subsidies, of door dit soort systemen verplicht te stellen bij nieuwbouw van huizen en kantoren. De politieke wind lijken ze tegen te hebben: ‘woonminister’ Mona Keijzer (BBB) wil juist áf van duurzaamheidsverplichtingen en bouwregels.

De meeste drinkwaterbedrijven kijken vooralsnog met name naar de economische kant. Zij experimenteren slechts mondjesmaat met circulair watergebruik en alternatieve wc-technieken. Biesheuvel: „Daartoe hebben ze de laatste tijd ook minder prikkels gehad. Uiteindelijk zijn die bedrijven al eeuwen ingericht op het zo efficiënt mogelijk oppompen, zuiveren en leveren van zoveel mogelijk water.”

Na enkele mislukte experimenten begin jaren 2000 – inwoners van het Utrechtse Leidsche Rijn werden bijvoorbeeld ziek door besmet hergebruikt huishoudwater – gebeurde er lange tijd weinig. Maar Vewin, de vereniging van waterbedrijven in Nederland, wijst op enkele recente experimenten met regenwater en grijswater. Bijvoorbeeld het project Superlocal, in Kerkrade. Een nieuwbouwwijk daar heeft een ‘gesloten waterkringloop’; regenwater wordt in het gebied opgevangen en gezuiverd voor gebruik door 130 huishoudens.

Vewin-woordvoerder Patricia van der Linden wijst evenwel op het belang dat hygiëne en volksgezondheid bij dat soort experimenten gewaarborgd zijn. En dat gaat volgens haar makkelijker via de huidige zuiveringsinfrastructuur. „Gezond en veilig water is het hele bestaansrecht van de sector.”

Het is bovendien niet per se gezegd dat vervangen of aanvullen van al die huidige waterinfrastructuur uiteindelijk echt milieuvriendelijker is. Daarnaar loopt nu onderzoek van gezamenlijke ministeries, waarvan de resultaten waarschijnlijk later dit jaar verschijnen.

Volgens Van der Linden van Vewin zijn de vele belemmeringen voor echt circulair water de reden dat drinkwaterbedrijven de laatste jaren meer inzetten op een lager verbruik dan op hergebruik. „Bijvoorbeeld met campagnes om bij de kleine boodschap de kleine knop te gebruiken.” Dat scheelt per spoelbeurt al de helft.

Kleinschalig en circulair

De vraag hoelang we nog Spa Blauw-achtig water door de wc blijven spoelen, hangt dus nauw samen met veel grotere, om niet te zeggen systemische, kwesties. Moeten centraal georganiseerde systemen zoals de drinkwatervoorziening vooral nóg efficiënter gemaakt worden? En tegen welke ecologische grenzen loop je dan aan? Of zijn er hybride vormen mogelijk, waarbij efficiënte, centrale waterzuivering samengaat met zuiniger gebruik en kleinschalige circulaire oplossingen voor specifieke toepassingen?

Die vraagstukken liggen voor bij politiek en drinkwaterbedrijven. En die kunnen daarmee maar beter snel aan de slag, vinden alle betrokkenen. Genoeg schoon drinkwater blijft een eerste levensbehoefte.