Hoe Weski volgens het OM met een telefoon van Taghi’s organisatie criminele communicatie faciliteerde en ‘zich verschuilt in haar toga’

Het Openbaar Ministerie heeft naar eigen zeggen „in ruime mate bewijs verzameld” dat voormalig strafrechtadvocaat Inez Weski deel uitmaakte van de criminele organisatie van Ridouan Taghi. Die organisatie had als oogmerk witwassen en drugshandel. Volgens het OM heeft Weski haar positie als advocaat gebruikt om informatie tussen haar cliënt en leden van diens criminele organisatie uit te wisselen.

Mede daardoor zou Taghi de leiding van de criminele organisatie hebben kunnen voortzetten vanuit de Extra Beveiligde Inrichting in Vught. Daar zit hij vast sinds hij werd overgebracht uit Dubai, in december 2019. Eerder is een andere advocaat van Taghi, zijn neef Youssef, veroordeeld tot ruim vijf jaar cel, omdat hij eveneens de organisatie van Ridouan Taghi zou hebben gefaciliteerd.

Officier van justitie Jirko Patist zei vandaag op een regiezitting in Rotterdam, de eerste openbare behandeling van de strafzaak, dat Weski ervan wordt verdacht dat ze „boodschappen en opdrachten heen en weer heeft gebracht tussen leden van criminele organisaties en haar gedetineerde cliënt Ridouan Taghi. Zij heeft daarbij haar hoedanigheid van advocaat en geheimhouder misbruikt, zodat haar cliënt onbespied en vertrouwelijk zijn criminele handel kon voortzetten”. En dat had volgens de officier tot gevolg dat Weski „door deze handelswijze zelf onderdeel [is] geworden van de criminele organisatie van Ridouan Taghi.”


Lees ook

Ridouan Taghi: ze gaan voelen wat woede is

Bij een seksclub in Laren werd 8 december 2016 voormalig crimineel en misdaadblogger Martin Kok doodgeschoten.

Telefoon

Volgens het OM is Weski in 2019 door de criminele organisatie van Taghi in het bezit gesteld van een Sky-Ecc-telefoon „om heimelijk te kunnen communiceren”. Faissal Taghi, de zoon van de cliënt van Weski, heeft volgens het OM „een groot deel van de communicatie met Weski bewaard in een zogenaamde digitale kluis op diens PGP-toestel.

In totaal werden meer dan achtduizend berichten gewisseld tussen Faissal en Weski. Een deel is bewaard gebleven”, aldus Patist.

Bij geweldsdelicten lag voor haar kennelijk ook een grens

Officier van justitie
over Inez Weski

Uit die berichten wordt de verwijtbare rol van Weski „pijnlijk duidelijk”, aldus het OM. De ontcijferde berichten – die in de rechtszaal vandaag niet inhoudelijk werden benoemd – gingen volgens Patist „over tegoeden en betalingen van grote geldbedragen, verdovende middelen en hoe de organisatie moest worden voortgezet en hoe zij Faissal onder de hoede moest nemen en het vak aan hem leren. Zelfs de boekhouding van de criminele organisatie werd gedeeld en besproken”.

Weski heeft niet meegewerkt aan opdrachten voor geweldsdelicten. „Daar lag voor haar kennelijk ook een grens”, aldus het OM. Weski heeft echter geen toelichting willen geven op de feiten die haar worden verweten. De „waarom-vraag” zal in deze zaak aldus waarschijnlijk niet worden beantwoord, stelt het OM.

Verschoningsrecht

In de strafzaak beroept Weski zich volgens het OM ten onrechte op haar geheimhoudingsplicht en weigert elke verklaring over „feiten die schreeuwen om een uitleg”, aldus Patist. „In onze ogen verschuilt zij zich ten onrechte in haar toga. Als verdachte komt haar vanzelfsprekend een zwijgrecht toe. Maar haar beroep op het verschoningsrecht is misplaatst. Dit recht is bedoeld voor het waarborgen van de rechtsbescherming van de cliënt van de advocaat. Niet ter bescherming van de advocaat zelf”, zei de aanklager.

De strafzaak heeft grote vertraging opgelopen, vanwege een aantal formele procedures die zijn aangespannen door eerdere raadslieden van Weski. Dat betreft met name de doorzoeking van de woning en het kantoor bij haar aanhouding in april 2023. Dat ligt gevoelig gezien de geheimhoudingsplicht die advocaten hebben als het gaat om informatie over en communicatie met hun cliënten.

De officieren van de justitie die deze zaak voor hun rekening nemen, stellen dat ze geen kennis hebben van gegevens die bij de doorzoeking in beslag werden genomen. Die is geleid door een onderzoeksrechter in bijzijn van de deken, de toezichthouder op de advocatuur.

Over het materiaal dat bij deze doorzoeking in beslag werd genomen, is een serie procedures gevoerd. Ten minste een daarvan loopt nog. Dat is volgens het OM een van de redenen waarom het zo lang heeft geduurd voordat een eerste openbare zitting is gehouden. Volgens het OM zal een aantal voor de strafzaak relevante stukken waarschijnlijk in februari nog aan het dossier worden toegevoegd.

Er moet worden voorkomen dat een onjuist beeld van de zaak en de verdachte wordt geschetst. Dat kan de veiligheid in het gedrang brengen

Tineke van de Grampel
voorzitter rechtbank doet een oproep aan de pers

Het OM stelt dat de openbaarheid van een strafzaak van groot belang is, zeker in een zaak als deze waar het gaat om ernstige verwijten. Op tal van publicaties en uitlatingen van Inez Weski in een vorig jaar gepubliceerd boek en enkele interviews, waaronder in NRC, heeft het OM niet kunnen reageren.

Advocaat Geert-Jan Knoops, die sinds vorige maand Weski bijstaat, pleitte voor een „respectvolle berechting” van de verdachte. Ze heeft zich volgens Knoops in haar 45-jarige loopbaan als advocaat ingezet voor mensenrechten en heeft recht op een zorgvuldige behandeling.


Lees ook

Ex-advocaat Inez Weski over haar arrestatie: ‘Het Openbaar Ministerie bood me aan kroongetuige te worden’

Ex-advocaat Inez Weski over haar arrestatie: ‘Het Openbaar Ministerie bood me aan kroongetuige te worden’

Gezondheidsklachten

Weski woonde de strafzaak vandaag niet zelf bij. Ze kampt met gezondheidsklachten. Die werden volgens haar veroorzaakt door de detentie na haar arrestatie in april 2023. Weski heeft naar eigen zeggen enige weken in isolement gevangengezeten in een ondergrondse atoombunker in Zeist. Ze heeft, zo stelt ze, na opheffing van het voorarrest mede hierdoor een hartoperatie moeten ondergaan. Kort na haar vrijlating liet ze zich uitschrijven als advocaat.

OM en Weski verwijten elkaar over en weer via de media afgelopen maanden stemming te hebben gemaakt. Justitie is kwaad dat Weski heeft gezegd dat haar leven in gevaar werd gebracht door de wijze van gevangenhouding. „Een bizarre beschuldiging”, aldus het OM. „Het zou de verdachte sieren als zij de geuite insinuaties zou terugnemen en haar waardering zou uitspreken voor al die mensen die zich hebben ingespannen voor haar gezondheid en veiligheid”, aldus Patist.

De voorzitter van de rechtbank, Tineke van de Grampel, vroeg de massaal aanwezige pers „zorgvuldig” te formuleren. „Er moet worden voorkomen dat onverhoopt een onjuist beeld van de zaak en de verdachte wordt geschetst. Dat kan de veiligheid in het gedrang brengen.”

Op 10 april is weer een regiezitting.