Hoe weet je of iemand een goede politieke leider is?

Geen idee

„Welke politicus vind jij een goede leider?” Dat klinkt als een eenvoudige en redelijke vraag. Zeker in verkiezingstijd. Toch vermijd ik dit gesprek meestal. Omdat ik echt geen idee heb.

Ja, natuurlijk heb ik ook dat tv-debat gezien. Maar hoe kan ik beoordelen wie van deze lijsttrekkers echt goed is in belangrijke leiderstaken als coalities smeden, problemen tijdig signaleren en het creatief uitdagen van collega’s?

Joe Biden kan niet speechen als Obama. Maar is dat relevant wanneer hij achter de schermen met leiders in het Midden-Oosten spreekt?

Drie pijlers

Sabine van Zuydam promoveerde een paar jaar geleden aan de Universiteit Tilburg op de geloofwaardigheid van politieke leiders. Volgens haar onderzoek ziet het publiek een politicus als geloofwaardig wanneer hij bekwaam, betrouwbaar en betrokken overkomt.

  • Bekwaam: heeft deze leider de kennis en vaardigheden om te doen wat nodig is? Begrijpt zij wat er gaande is en gedaan moet worden?
  • Betrouwbaar: is deze leider oprecht, eerlijk en consistent in zijn opvattingen en handelen?
  • Betrokken: begrijpt deze leider de zorgen van burgers? Zien we ook wat haar persoonlijk raakt?

Alle drie zijn belangrijk. Je komt er niet mee weg als je te lang te laag scoort op een pijler.

Job Cohen

Zuydam beschrijft onder meer het falen van Job Cohen als partijleider van de PvdA. Als burgemeester van Amsterdam had hij een solide reputatie. Toen hij in 2010 terugkeerde naar de landelijke politiek, deed hij het goed op betrouwbaarheid en betrokkenheid, maar vond het publiek hem – onder meer door wat ongelukkige tv-optredens – onvoldoende bekwaam.

Maar hoe fair is zo’n oordeel over Cohen? Hoe bepaalt het publiek eigenlijk of een politiek leider het goed doet? Het helpt als je jezelf goed kunt presenteren, zegt Zuydam. Maar je concrete handelen én wat daarover wordt verteld, zijn belangrijker. Media spelen hierbij een belangrijke rol. Hoe wordt in de media – door journalisten en burgers – gesproken over jouw bekwaamheid, betrouwbaarheid en betrokkenheid? Dat bepaalt uiteindelijk je geloofwaardigheid.

Over een paar jaar

Dankzij Zuydams onderzoek snap ik beter hoe geloofwaardigheid en media werken. Maar ik weet nog steeds niet welke politicus vandaag de betere leider is.

Misschien kun je dat ook helemaal niet beoordelen op het moment zelf. Omdat je domweg te weinig weet én omdat de resultaten van politieke besluiten vaak pas op de langere termijn blijken.

Voorbeeld? In 2013 vonden we dat de overheid keihard moest optreden tegen toeslagenfraude, omdat Bulgaarse bendes de boel belazerden. In 2017 vonden we dat de overheid volledig was doorgeschoten in haar fraudebestrijding. En in 2020 lazen we in het verslag van de Parlementaire Ondervragingscommissie Kinderopvangtoeslag wat er achter de schermen was gebeurd. Op alle drie de momenten dacht ik totaal anders over het leiderschap van de betrokken politici.

Als je een dezer dagen wordt gevraagd wat je vindt van iemands politieke leiderschap, dan is waarschijnlijk het enige redelijke antwoord: dat vertel ik je over een paar jaar.