Hoe voelt long covid? Jet Peters maakte graphic novel over haar ziekte-ervaring

Jet kreeg, zoals wel meer mensen, in 2020 corona. Maar toen dat voorbij leek en ze beter dacht te zijn, bleek ze, ook zoals velen, de lange nasleepziekte van corona te hebben die long covid wordt genoemd. „Ik kon niemand uitleggen wat ik had. Althans niet met woorden”, vertelt grafisch vormgeefster en illustrator Jet Peters (1986) uit Rotterdam. „Tot ik ongeveer een jaar geleden, terwijl het herstel langzaam intrad, ontdekte dat ik het wel tekenen kon.”

Met beelden in combinatie met woorden kon ze ineens wel uitdrukken wat dat betekende, long covid hebben. Die vreemde hersenmist die je ineens kan overvallen, de zware hoofdpijn, de hartkloppingen, de onverklaarbare spierpijn en de aanhoudende vermoeidheid die je lamlegt en ieder sociaal contact tot een uitputtingslag maakt.

Het hoofdpijn-beest

Dat ze het wel kon tekenen, kwam mede doordat ze de vraag kreeg: hoe voelt dat dan, die zware hoofdpijn van je? „Als antwoord ben een kwaadaardig beest in m’n hersens gaan tekenen. Zo voelde het. Toen kreeg ik het idee: ik ga een graphic novel maken over hoe het voelt als je long covid hebt. Over hoe ik het ervaren heb.”

Dat getekende persoonlijke long covid-verslag ligt er nu. In tijden van long covid is een beeldverhaal van 126 fascinerende pagina’s met tekeningen in kleur en zwart-wit en flarden tekst. In verschillende tekenstijlen maakt Peters heel invoelbaar hoe het voelt, long covid hebben. Hoe je van iemand die aan het bruisende stads- en werkende leven meedoet, ineens gevangen zit in je lichaam. Douchen is al te zwaar.

Foto’s:

In kale zwart-wit tekeningen zien we Peters aanvankelijk gevangen zitten in haar huis, in haar hoofd. Dat de trap vanuit haar bovenwoning naar beneden een onneembare barrière is, brengt ze beklemmend in beeld.

Vrienden, familie, hulpverleners, wetenschappers, jijzelf – niemand weet wat je precies hébt als je long covid hebt. Of hoe je beter kan worden. Dat maakt je eenzaam en wanhopig. Peters werkte als freelance vormgever (onder meer voor NRC) ook door, zo goed en kwaad als dat ging.

De kwakzalver-afgrond

„Ik begreep ineens heel goed waarom mensen met long covid in de kwakzalver-afgrond vallen,” vertelt Peters. Die wanhoopsfase, inclusief afgrond, is ook mooi verbeeld.

„De herstelzorg, de voorgeschreven fysiotherapie, het stopt op een gegeven moment bij long covid.”

In die gedwongen rust kwam bij haar het inzicht om beter om te gaan met long covid, om dingen in haar eigen tempo te doen. Zo leerde ze langzaam weer genieten van de wereld – er komt weer kleur in het leven, zie je letterlijk in de strip.

Inmiddels is ze beter en haar graphic novel af. „Nu nog een uitgever, dan is het helemaal klaar,” zegt ze.