Hoe viel het rapport van de commissie-Van Rijn in Hilversum?

Mapke de Boer, freelance tv-maker voor onder meer BNNVARA

„Ik heb zelf ook met de commissie-Van Rijn gesproken over mijn ervaringen. Belangrijk dat dit nu naar buiten komt, en hopelijk draagt het rapport bij aan een cultuurverandering. Ik heb voor veel tv-programma’s gewerkt en ik heb zo veel vervelende dingen meegemaakt dat ik er nu even genoeg van heb.

„Ik heb als redacteur bij De Wereld Draait Door wel geschreeuw van Matthijs van Nieuwkerk meegemaakt, maar ik heb vooral veel van de incidenten niet gezien. Er was veel geheimzinnigheid. Dan was er de volgende ochtend ineens een collega verdwenen en werd niet meer over gesproken. Ik heb na twee jaar tegen de hoofdredacteur gezegd dat ik vond dat er een angstcultuur was. Sommige redacteuren keken naar het hok van Matthijs om te horen wat ze moesten uitvoeren. Toen zei hij dat ik een voorbeeld aan hen moest nemen. Ofwel: dat ik volgzamer moest zijn. Toen ben ik gestopt.”

„Bij een vergadering van een andere talkshow heb ik een redactiecoördinator tegengesproken toen hij grensoverschrijdend gedrag bagatelliseerde. Hij werd woedend, schreeuwde: ‘Wie denk je wel niet dat je bent, idioot!’ en sloeg spullen van een kast af in mijn richting. Die man is daarna ontslagen. Een paar maanden later belde hij me op voor een NPO-evenement dat hij organiseerde over grensoverschrijdend gedrag. Of ik daar misschien wilde spreken. Daarom geloof ik niet in het zelfcorrigerende vermogen van de tv-wereld.”

Sunny Bergman, freelance documentairemaker VPRO

„Wat in het rapport staat, verbaast me niets. Ik denk dat het nu wel iets beter is dan vroeger, het helpt dat er nu meer vrouwen in leidinggevende functies zitten. Alhoewel dat niet noodzakelijkerwijs betekent dat het veiliger is. Als jonge vrouw kun je het echt zwaar hebben in Hilversum. Ook als je gay bent, of een persoon met een migratieachtergrond. Ik heb zelf regelmatig seksisme meegemaakt. Mannen die je niet serieus nemen, of veel oudere mannen die je proberen te versieren en je daarmee een ongemakkelijk gevoel geven. Ik heb ooit een melding gedaan over een bekende presentator die opmerkingen over mijn billen maakte. De vertrouwenspersoon, een vrouw, raadde me af om er werk van te maken: ‘Anders maakt hij je carrière kapot’. Ik wilde liever niet meer op de redactie werken, ik voelde me er niet senang. De kritische blik die ze in mijn werk waardeerden, werd op de werkvloer niet geaccepteerd.”

Kim Hahn, redacteur HUMAN

„We hebben de presentatie van het rapport op de redactie met zijn allen gekeken op een grote televisie. De sfeer was gespannen, iedereen was toch wel bang voor wat komen ging. Na afloop hebben we er over doorgepraat. En het was goed om dat samen te beleven. HUMAN is een kleine omroep met veel vrouwen, ook in de leiding. Ik voel mij er veilig. Maar goed, we zijn natuurlijk wel onderdeel van een systeem. En voelen de urgentie om dat systeem te doorbreken en nog meer oog voor elkaar te hebben en uiteindelijk op grote schaal seksisme, racisme en ander overschrijdend gedrag uit te bannen.”

Martijn Jas, freelance redacteur, onder meer Even tot Hier

„Bij Pauw mocht je nog wel eens een foutje maken. We zaten naast DWDD, we waren buren. Die collega’s hadden altijd wel wat angstigs. Ik kreeg eens het verzoek of ik naar DWDD wilde. Want ‘jij kon daar zo goed tegen bij Paul de Leeuw’. Nou, dat klopt best, maar ik wist van DWDD dat ze daar grenzen over gingen. Dus dat heb ik niet gedaan. Iedereen is toch wel erg geschrokken van het rapport, het was nog erger dan al bekend. Jammer dat iedereen het toch weer over Matthijs van Nieuwkerk heeft. Dat is een beetje wijzen naar de trainer in het voetbal, terwijl er natuurlijk allerlei spelers bij betrokken waren.”

Mmv Bart Hinke


Lees ook
Cultuuromslag gaat op het Mediapark traag van start

<strong>BNNVARA-directeur Suzanne Kunzeler</strong> (links): „Ik denk dat we veel indringende gesprekken hebben gevoerd.”” class=”dmt-article-suggestion__image” src=”http://nltoday.news/wp-content/uploads/2024/02/hoe-viel-het-rapport-van-de-commissie-van-rijn-in-hilversum.jpg”><br />
</a> <dmt-util-bar article=