De koers van de belangrijkste crypomunt, de bitcoin, heeft het zwaar gehad afgelopen anderhalve maand. Halverwege maart tikte de munt nog een waarde aan van ruim 73.000 dollar voor één bitcoin, een nieuw record. Deze week schommelt ’s werelds grootste en bekendste cryptomunt rond de 58.000 dollar. Een daling van meer dan 20 procent. Naar de standaarden van de oude financiële wereld een desastreuze week.
Nu zullen veel beleggers in de wereld van de cryptomunten niet warm of koud worden van dergelijke koersdalingen. Volgende week kan de weg omhoog met dezelfde percentages immers weer gevonden worden. In die zin vormt bitcoin, en het imago van crypto als ‘verzetsmunt’, nog steeds een eigen universum met eindeloos veel op de incrowd gerichte analyses over ondergrenzen die getest moeten worden, over de onhoudbaarheid van de mondiale schuldenberg, en obscuurdere en cynischere theorieën over het naderend einde van het geldsysteem as we know it.
En toch is er de laatste jaren wel wat veranderd in de cryptowereld, zegt analist Bert Slagter van Bitcoin Alpha: „Helemaal in het begin, zeg tussen 2010 en 2015 waren bitcoinbezitters gewoon nerds, cyberpunks, speculanten en criminelen op het dark web. Ik was zelf toen ook zo’n nerd. Die waren gewoon met bitcoin bezig, niet met macro-economie, maar die tijd ligt al weer tien jaar achter ons.”
Het was de tijd dat bitcoin als alternatieve wereldmunt werd gezien, als antwoord op de financiële crisis van 2008. Als alternatief ook in tijden van inflatie, zoals goud dat al millennia is. Inmiddels zien ook velen buiten de harde kern van de cryptowereld de crypto’s, en dan met name de bitcoin, als een gewone, weliswaar risicovolle belegging die meebeweegt met liquiditeiten, rentes en geopolitieke onrust. Eigenlijk net als heel veel andere beleggingscategorieën dus.
Nieuwe munt, oude wereld?
Het roept de vraag op of bitcoin, zelfbenoemd exponent van een nieuwe financiële wereld, zich inmiddels niet ook gewoon laat leiden door diezelfde mastodonten van de oude financiële wereld, de centrale banken. Dat zou op zijn minst ironisch zijn, omdat crypto’s gebouwd werden op de principes van een decentrale mondiale munt die volledig transparant en zonder tussenkomst van centrale banken gebruikt kon worden. De ultieme munt van het volk, als het ware.
Lees ook
Feest voor bitcoinfans, de ‘halving’ komt eraan.
Deze week kwam die vraag nadrukkelijk in beeld. Financiële markten keken reikhalzend uit naar de bijeenkomst van het Amerikaanse stelsel van centrale banken, de Federal Reserve. Hoeveel ruimte of liquiditeit zou Fed-voorzitter Jerome Powell de markten bieden? Een aantal tegenvallende inflatiecijfers maakte de kans uiterst klein dat de Fed de rente zou verlagen. Markten in mineur dus, want minder liquiditeit om mee te ‘spelen’.
Ook de cryptowereld tikte zich de vingers blauw over het op handen zijnde rentebesluit. Begrijpelijk, vindt Jeroen Blokland, crypto-expert en eigenaar van Blokland Smart Multi-Asset Fund, een fonds dat belegt in een mix van aandelen, goud en bitcoins: „Hoe meer de bitcoin geïntegreerd raakt in de bredere financiële markten, des te meer impact een besluit van de belangrijkste centrale bank ter wereld heeft, ook op bitcoin.”
Rente hoog, maar toch meer geld
In zijn algemeenheid geldt op de financiële markten dat als de rentes omhoog gaan, de koersen van aandelen en andere financiële producten omlaag bewegen, en vice versa. Dat komt doordat de hogere rentes van centrale banken zich vertalen in hogere rentes op (staats)obligaties, die daarmee meer rendement opleveren tegen een heel laag risico. Immers: een staatsobligatie is veilig want wordt (nagenoeg) altijd terugbetaald, terwijl iemand die in aandelen of crypto belegt, het risico loopt een deel van zijn inleg te verliezen. Hoe hoger het rendement op veilige beleggingen is, des te minder appetite beleggers hebben om elders hoge risico’s te nemen.
Terug naar de persconferentie van Powell, afgelopen woensdag. Zoals verwacht liet de Fed de rente ongewijzigd, op het hoge niveau van tussen de 5,25 en 5,5 procent. Daarbij gaf Powell ook aan dat de inflatie hardnekkiger bleek dan verwacht en dat een renteverlaging er dus nog even niet in zou zitten. De koers van bitcoin daalde na afloop van het nieuws, net als bijna alle andere financiële beleggingscategorieën.
De Fed trapte dus op de rem, maar gaf ook een beetje gas. Powell zei namelijk óók dat de Fed de markten van meer liquiditeit zou gaan voorzien. Dat doet hij door het tempo waarmee de centrale bank haar balans terug aan het dringen is, het zogenoemde kwantitatieve verkrappen, te vertragen. Daardoor blijft er meer geld in de markten zitten. Financiële markten herstelden zich na woensdag inderdaad, en ook de bitcoin klom weer op.
Een gewone belegging?
Analisten van kredietbeoordelaar Standard & Poors (S&P’s) doken vorig jaar in de veronderstelde correlatie tussen macro-economische factoren zoals de rente en crypto’s. De onderzoekers vonden een behoorlijk sterke negatieve correlatie tussen de rentes en de waarde van crypto’s (-0,63), die in de pandemie nog eens verder toenam (naar -0,75). Ging de rente omlaag, dan nam de waarde van crypto’s toe en omgekeerd. Ook het verruimen of verkrappen van de geldhoeveelheid via de balansen van de centrale bank vertoonde een correlatie met de cryptokoersen, zij het minder eenduidig. De conclusie was dan ook: crypto-activa zijn niet vrijgesteld van het effect van macro-economische veranderingen, ook al worden de koersen meer gedreven door andere factoren, zoals technologie en marktsentiment. „De relatie van de cryptomarkt met macro-economische indicatoren kan sterker worden – en meer in lijn met die van traditionele financiële activa – naarmate meer institutionele beleggers zich tot crypto gaan wenden”, aldus S&P’s.
Institutionele beleggers staan nog niet in de rij, maar een verbreding van het cryptopubliek vond begin dit jaar wél plaats: op 10 januari dit jaar gaf de Amerikaanse financieel toezichthouder SEC groen licht voor het makkelijker verhandelbaar maken van crypto’s. Sindsdien zijn er zogenoemde ETF’s, (exchange traded funds, makkelijk verhandelbare beleggingsmandjes met bitcoins). Jeroen Blokland ziet in de ETF’s dan ook de werkelijke gamechanger voor de crypto’s: „Mensen die wat minder kaas hebben gegeten van de bitcoin maar er wel in willen beleggen, konden dat ineens doen. Dat heeft voor een substantiële instroom gezorgd van nieuw kapitaal in bitcoin en verklaart de enorme koersstijging van de afgelopen maanden.” De munt werd sinds de goedkeuring in januari omarmd door gevestigde financiële conglomeraten als BlackRock en BNP Paribas en steeg van 40.000 dollar naar de top in maart van 73.000 dollar.
Doordat crypto’s – en dan met name bitcoin en ether (de munt van de blockchain Ethereum) – mede dankzij ETF’s vaker onderdeel worden van reguliere portfolio’s van beleggers, wordt de correlatie tussen de munten en de traditionele financiële wereld verder versterkt. Slagter legt uit: „De redenen waarom beleggers de samenstelling van hun portfolio wijzigen, wordt ook op bitcoin toegepast. Stel: ze brengen het risicoprofiel van hun portefeuille omlaag, dan doen ze bijvoorbeeld minder aandelen en bitcoin en meer obligaties. Zo ‘praat’ bitcoin dus met andere beleggingen en ontstaan ook correlaties.” Ook dergelijke wijzigingen zorgen voor schommelingen. Niet voor niets probeert het Financial Stability Board, de mondiale organisatie die de stabiliteit van het financiële systeem probeert te waarborgen, crypto’s strenger te reguleren. Zo zullen crypto-platformen aan dezelfde soort regels moeten voldoen als banken als het gaat over het beschermen van hun klanten. Het signaal is helder: crypto’s worden domweg te veel gemeengoed om hun effect níét te erkennen.
Een bijzondere relatie
Zo bezien is de relatie tussen crypto en centrale banken, tussen de nieuwe en de oude wereld, dus van twee kanten aan verandering onderhevig. Naarmate de verwevenheid toeneemt, zal ook de afhankelijkheid toenemen. Beslissingen van centrale banken over rente en liquiditeit zullen zwaarder wegen op de cryptomarkt, en omgekeerd zullen schokken in de cryptowereld hun echo’s meer laten doorklinken in het traditionele financiële systeem.
Toch moet je crypto niet helemaal afdoen als aparte, ietwat eigenzinnige beleggingscategorie, zegt zowel Slagter als Blokland. Slagter van Bitcoin Alpha: „Het interessante is dat bitcoin soms met tech-aandelen meebeweegt, maar zich soms ook veel meer als goud gedraagt. Een voorbeeld zijn de problemen met Sillicon Valley Bank in maart 2023.” Toen bewoog bitcoin veel meer met goud mee, was het echt een vluchtheuvel in tijden van paniek. En soms trekt het helemaal zijn eigen plan. „Als je uitzoomt en naar de correlatie op 30 of 90 dagen kijkt, dan blijkt bitcoin helemaal niet zo’n hoge correlatie te hebben met andere beleggingscategorieën. Het is voldoende onafhankelijk om op zichzelf te staan.”
En Blokland wil de bitcoin als alternatief voor het financiële stelsel ook niet helemaal uitvlakken: „Ik ben niet van de school dat het oude stelsel ineen gaat storten, maar in een economie die gedreven wordt door schulden, zal de druk om de rente laag te houden enorm blijven, met de bijbehorende inflatierisico’s. Dat zorgt voor een enorme vloed aan potentiële liquiditeit, aan een enorme berg geld die op zoek gaat naar rendement. Mensen die zich zorgen maken over de waarde van traditionele munten als de dollar en de euro, die hierdoor onder druk komen te staan, zullen hun heil blijven zoeken in goud en bitcoin als tegenhanger van die waardedalingen. Goud heeft zich al 6.000 jaar bewezen als middel tegen die onzekerheid, bitcoin is er pas vijftien jaar, maar kan daar prima naast bestaan.”