Na elf maanden van heftige strijd met Hamas in de Gazastrook heeft Israël het strijdtoneel vrij plotseling naar Libanon verplaatst. Daar vielen de afgelopen dagen honderden doden en duizenden gewonden bij zware Israëlische bombardementen en andere acties. Vooral Hezbollah moest het ontgelden maar ook tienduizenden burgers sloegen na Israëlische waarschuwingen op de vlucht naar het noorden. Acht vragen over een groep en een land, waar stabiliteit toch al ver was te zoeken.
1Wat is Hezbollah?
Hezbollah (Arabisch voor Partij van God) is een Libanese sjiitische politieke partij en strijdgroep, die in 1982 tijdens de burgeroorlog is opgericht in reactie op de Israëlische bezetting van Zuid-Libanon. Het is een politieke partij in de zin dat Hezbollah grote delen van Libanon bestuurt: het sjiitische zuiden, de sjiitische wijken van Beiroet, en de oostelijke Bekaavallei. De beweging runt scholen, ziekenhuizen en sociale instellingen. Door de economische crisis zijn veel Libanezen hiervan afhankelijk. Hezbollah heeft ook een militaire tak, die als enige strijdgroep niet is ontwapend na de burgeroorlog (1975-1990) en sterker is dan het Libanese leger. Daarom wordt Hezbollah wel een staat binnen een staat genoemd. In veel Westerse landen staat Hezbollah op de lijst met terroristische organisaties.
2Waarom is Hezbollah opgericht?
Hezbollah is een product van de Libanese burgeroorlog, die uitbrak als gevolg van de aanwezigheid van de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO), die vanuit Libanon aanvallen uitvoerde op Israëlisch grondgebied. De diverse sektarische gemeenschappen in Libanon hadden verschillende standpunten over de Palestijnse aanwezigheid. In 1982 viel het Israëlische leger Zuid-Libanon binnen om de PLO te verdrijven of te verslaan. Het doel was om een bufferzone van veertig kilometer te vestigen zodat Palestijnse guerrilla’s geen mortiergranaten en raketten meer konden afschieten. Het Israëlische leger belegerde Beiroet, waardoor de PLO was gedwongen zijn hoofdkwartier te verplaatsen naar Tunesië.
Toen de PLO vertrok, ontstond er een machtsvacuüm. Daardoor ging Iran zich mengen in de situatie in Libanon. Het nieuwe fundamentalistische regime in Teheran, dat na de islamitische revolutie van 1979 aan de macht was gekomen, bracht het meest militante deel van de sjiitische milities samen om Hezbollah op te richten. Veel Libanezen dachten dat Israël hun land wilde annexeren. Dat het daar nederzettingen zou bouwen en niet meer zou vertrekken, net als op de Westelijke Jordaanoever en op de Gazastrook. Maar Hezbollah dwong Israël uiteindelijk om Zuid-Libanon te verlaten. Het was de eerste en enige keer dat Israëlische troepen onder militaire druk vertrokken uit Arabisch gebied.
Hezbollah kreeg tijdens de burgeroorlog een reputatie van een extremistische beweging dankzij de gevechten met rivaliserende sjiitische milities, en de terroristische aanslagen op buitenlandse doelen, zoals de zelfmoordaanslag in 1983 in Beiroet op kazernes met Amerikaanse en Franse troepen. Daarbij vielen meer dan driehonderd doden. Dankzij de succesvolle strijd tegen het Israëlische leger in het zuiden van Libanon groeide Hezbollah uit tot de dominante militaire macht in het land. Na de burgeroorlog werden alle milities ontwapend. Er werd echter een uitzondering gemaakt voor Hezbollah, dat zijn operaties tegen Israëlische troepen voortzette tot die zich in 2000 terugtrokken.
3Wie is Hassan Nasrallah?
Hezbollah wordt sinds 1992 geleid door secretaris-generaal Hassan Nasrallah (64). Hij werd in 1960 geboren in een sjiitische familie in de buitenwijken van Beiroet, en was een tiener toen de Libanese burgeroorlog uitbrak. Aan het begin van de oorlog sloot hij zich kortstondig aan bij de sjiitische Amal-militie. Maar hij verhuisde in 1976 naar Irak, waar hij ging studeren aan een seminarie in Najaf, een voor sjiitische moslims heilige stad. Hij werd in 1978 samen met andere Libanese studenten alweer het land uit gezet door Saddam Hussein. Na de Israëlische invasie van Libanon in 1982 sloot hij zich aan bij Hezbollah, dat zich had afgescheiden van Amal en zelf de wapens had opgenomen. Hij werd de leider van de beweging nadat zijn voorganger in 1992 werd gedood bij een Israëlische luchtaanval.