Nooit eerder stemde Grietje Streunding uit Oude Pekela op een rechtse partij. De Groningse was trouw aan de SP, tot twee weken geleden. Streunding (69) bracht een „strategische stem” uit op BBB, vertelt ze in winkelcentrum de Helling. „Ik dacht: de SP komt toch nooit in de regering.” Een uitspraak van BBB-lijsttrekker Caroline van der Plas gaf de doorslag: ze sprak zich uit tegen hogere terug-leverkosten voor zonnepaneelbezitters. „Ik dacht: nou, dan doen we dat.”
Nederland heeft opnieuw rechtser gestemd. En nergens anders werd dat op 22 november zo zichtbaar als in de gemeente Pekela. GroenLinks-PvdA én de SP boekten hier hun slechtste verkiezingsresultaat van het land. GroenLinks-PvdA won landelijk, maar verloor in Pekela een kwart van haar kiezers ten opzichte van de vorige Tweede Kamerverkiezingen. Het verlies van de SP was nog pijnlijker: van 15,2 naar 5,8 procent van de stemmen.
Oost-Groningen is niet ‘rood’ meer. Zeker een eeuw domineerden hier de sociaal-democraten en communisten. Bij de Tweede Kamerverkiezingen van 2003 en 2006 maakten PvdA, GroenLinks en SP nog de dienst uit: toen haalden zij tweederde van de stemmen in Oost-Groningse gemeenten. Deze verkiezingen kwamen ze nergens verder dan 15 tot 18 procent.
Nu is Oost-Groningen de regio van de proteststem. In Pekela haalden de PVV (42 procent) en BBB (8 procent) samen de helft van alle stemmen – veel meer dan landelijk. Op NSC stemde 16 procent: iets meer dan landelijk.
Voor Grietje Streunding is herverdeling van rijk naar arm, van ‘kapitaal’ naar ‘arbeid’ geen belangrijk thema meer. Voor haar ouders was dat de kern: die stemden communistisch, CPN. Haar vader liep nog mee in de wilde staking bij de Pekelse strokarton-industrie, eind jaren zestig. Arbeiders eisten massaal hogere lonen en betere omstandigheden, onder leiding van de landelijk bekende CPN-politicus uit Pekela, Fré Meis.
Waar de SP de belangen van werknemers voorop stelt, komt BBB veel meer op voor de belangen van het bedrijfsleven. Dat is prima, zegt Streunding, want het bedrijfsleven levert banen. „Je moet ook werk houden hier in de regio.”
‘Milieu belangrijk dan arbeiders’
Cornelis Dijk (77) stemde vroeger op de socialistische PSP, en nu op de PVV. Hij vindt herverdeling nog wél belangrijk. GroenLinks, waar PSP in op ging, maakt bij hem geen kans. „Die vinden het milieu belangrijker dan het welzijn van arbeiders.” Wilders is een oud-VVD’er, weet Dijk, en dus „een kapitalist”. Dijk vindt het goed dat de PVV zich verzet tegen „de buitenlanders”, en meer huizen wil voor „de Nederlanders”.
De SP heeft zijn „sympathie”, zegt Dijk, maar die partij vindt hij te marginaal om het verschil te kunnen maken. Ook anderen in Pekela zijn positief over de SP, zonder er op te stemmen. PVV-stemmer Theresia de Looff (59), die in een verpleeghuis werkt, vond het mooi hoe SP-lijsttrekker Lilian Marijnissen vertelde over het kleinschalige zorgbuurthuis voor ouderen in haar geboorteplaats Oss. „Maar ze is te zacht, vind ik. Ze wil met iedereen vriendjes blijven. Geert zegt gewoon waar het op staat.”
Dit hoorden SP’ers de afgelopen weken in het hele land: veel sympathie, weinig stemmers. Na de zoveelste nederlaag neemt de onvrede in deze partij toe. De SP behield nipt vijf van haar negen zetels. Tot 2021 had de partij er nog 14. In gesprekken met NRC uiten SP’ers uit verschillende windstreken hun frustratie. „Als er nu niks verandert, kunnen we over vier jaar het licht uitdoen”, zegt een lokale afdelingsvoorzitter.
De zaterdag na de verkiezingen kwamen alle SP-afdelingsvoorzitters achter gesloten deuren bijeen op een partijraad in Amersfoort, waar het partijbureau staat. Een „overgrote meerderheid” steunde daar het leiderschap van Marijnissen, zei een woordvoerder na afloop. Ze kreeg zelfs een staande ovatie, zeiden aanwezigen tegen dagblad Trouw.
Die berichtgeving leidde tot ergernis bij een lokale fractievoorzitter: „Zo komen we over als wereldvreemde organisatie. Alsof er helemaal geen kritiek is geuit.” Dat is er wel, zeggen meerdere aanwezigen, ook over de partijtop en Marijnissen. Dat applaus voor Marijnissen, zeggen zij, kwam nadat partijvoorzitter Jannie Visscher daarom vróég.
Leiderschapsvraag
De groep kritische SP’ers was op de partijraad niet in de meerderheid, maar hun frustratie is groot. Dit waren de zevende verkiezingen voor Lilian Marijnissen, en ze heeft nog nooit zetels gewonnen. „De cultuur van onze partij is dat we elkaar geen messen in de rug steken”, zegt de lokale fractievoorzitter. „Maar als je kleiner en kleiner wordt, en het gevoel hebt dat er bij de partijtop geen ruimte is voor zelfkritiek, dan maak je je zorgen.”
Vrijwel niemand zegt dat Marijnissen het slecht deed in de campagne. Eén afdelingsvoorzitter die de leiderschapsvraag op tafel wil hebben, noemt haar zelfs „keigoed”, „maar mensen stemmen niet op haar”.
Een andere lokale voorzitter is feller: „Lilian heeft onze boodschap niet goed genoeg kunnen overbrengen, ze is niet inspirerend genoeg.” Als zij niet weggaat, zegt hij, plaatst zij zichzelf „boven de partij”. Marijnissen zei vorige week nog dat zij graag aanblijft, tenzij de partij haar vraagt om te vertrekken.
Dat lijkt voorlopig niet te gebeuren. De partijtop wil de discussie hervatten nadat het wetenschappelijk bureau van de partij een „analyse” heeft gemaakt over de campagne en de verkiezingsuitslag.
In Oude Pekela zegt prominent SP’er Hennie Hemmes (68) dat Lilian Marijnissen „niet slecht” was in de debatten. Maar er moet wel iets veranderen, zegt hij aan zijn keukentafel: „Als we zo doorgaan, blijft er niks over.” Hemmes was zestien jaar wethouder in Pekela, en is nu met pensioen.
De partijtop zal het niet waarderen dat hij dit zegt, denkt hij. Na de slechte uitslag bij de Provinciale Statenverkiezingen had Trouw hem gebeld. „Toen zei ik ook dat er iets zal moeten gebeuren.” Hemmes kreeg meteen een mailtje van Marijnissen, zegt hij. „Of ik koffie kwam drinken in Amersfoort. Ik zei: in Pekela staat de koffie altijd klaar. Toen heb ik niks meer gehoord.”
Maar wát er precies moet veranderen, daar is Hemmes nog niet over uit. Misschien helpt een nieuwe partijleider, „een ander gezicht”, maar daar is hij niet zeker van. „Ik zie daarvoor niet direct iemand in beeld.”
Lees ook
Te bescheiden? Te negatief? Waarom kiezers overstappen naar Omtzigt? De SP krijgt veel lastige vragen deze campagne
Stil over asiel
Het is misschien onhandig, denkt Hemmes, dat de SP over asiel „wat stilletjes” is. Vluchtelingen moeten ruimhartig worden opgevangen, vindt de SP, maar veel van haar kiezers zijn daar negatiever over. De partij benadrukt daarom liever haar ferme standpunten over het inperken van arbeidsmigratie.
In Oude Pekela zijn de PVV-stemmers die NRC spreekt duidelijk: de anti-immigratiestandpunten van Geert Wilders waren belangrijk bij hun stemkeuze. Een vrouw vertelt in haar deuropening dat ze nauwelijks kan rondkomen. „Ik heb geen kachel aan, dat kan ik niet betalen, maar die buitenlanders hebben wel de kachel aan. Die krijgen alles maar.” Aan het verhaal van linkse partijen, die zich niet tegen ‘de buitenlanders’ maar tegen grote vermogens en hoge inkomens keren, heeft ze geen boodschap. „Zij komen hier binnen en krijgen alles. En wij moeten schrapen. Zo simpel is het.”
Volgens PVV-stemmer Iris (21) is het onacceptabel dat „vluchtelingen naar Nederland gebracht” worden zolang hier nog mensen in armoede leven. Maar meer herverdeling van rijk naar arm, zoals linkse partijen voorstaan, daar is zij tegen. „Daar hebben zij hard voor gewerkt. Dan is het onzin als zij meer belasting moeten betalen.”
De overmacht van de PVV in Oost-Groningen maakt oud-wethouder Hemmes moedeloos. „Mensen worden egoïstischer.” In de tijd van de strokartonstakingen gingen de arbeiders de huizen langs om dubbeltjes en kwartjes te vragen. Stakers kregen geen salaris én geen uitkering van de grote vakbonden, want die ondersteunden de acties niet. „Iedereen gaf geld, zodat er brood op de plank kwam.” Die solidariteit, zegt Hemmes, is steeds verder afgenomen. „Nu denken mensen: als ik het maar goed heb, is het prima.”
Leeslijst