Henri Strik (66) trapt het voorlichtingscollege over zijn vakgebied af door het grootste misverstand erover te ontkrachten. „Wie denkt dat accountancy alleen om cijfertjes draait, heeft het mis. Het is juist een enorm sociaal vak”, zegt de docent van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN), locatie Nijmegen.
Of dit de jongeren in zijn leslokaal geruststelt – of juist afschrikt – is moeilijk te zeggen: de hoofden staan nog op slaapstand. „Ik moest helemaal uit de Achterhoek komen. En het is wél zaterdag, hè”, zegt Josephine Vosjan (19) uit Varsseveld verontschuldigend.
Deze zaterdag proberen Strik en collega Diede Hoenderboom (29) de harten van toekomstige studenten voor hun vak te winnen. „Ik wil het sowieso gaan doen”, zegt Vosjan. Waarom? „Ik vind rekenen leuk, het puzzelen. Maar ook het sociale van bedrijven helpen.”
Niet iedereen is even overtuigd als zij. Mayra Rutten (17) uit Malden twijfelt tussen rechten en accountancy. „Misschien wordt vandaag wel zo leuk dat ik hiervoor kies.” De Arnhemse Joshua Osabuohien (18) kwam uit nieuwsgierigheid naar de voorlichting, maar zal niet als student terugkeren. „Het sociale lijkt mij leuk, maar rekenen en Excel is niet echt mijn ding.” Hoenderboom heeft de opmerking gehoord. „Helaas”, zegt ze. „De vraag naar accountants is hoog, het aanbod mager.”
Dalende instroom
De instroom bij de opleidingen daalt, terwijl de uitstroom groeit. Op papier is nog sprake van een lichte groei: bij de Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA) nam het aantal leden in 2024 met 47 toe, tot 22.553. Maar de hoeveelheid werk groeit sneller. „Gegarandeerde baangarantie!”, roept Hoenderboom tijdens de voorlichting.
Van de ruim 22.000 NBA-leden zijn er een kleine elfduizend daadwerkelijk werkzaam als accountant bij een kantoor of de overheid. De rest is met pensioen of heeft een andere functie, bijvoorbeeld in het bedrijfsleven. En wie nog wél in het vak zit, houdt zich lang niet altijd bezig met het controleren van jaarrekeningen, in de ogen van veel mensen de hoofdmoot van het beroep. Dat is, in de meeste gevallen, het domein van de registeraccountant (RA), waarvan de meesten werkzaam zijn bij een van de ‘big four’: Deloitte, EY, KPMG en PwC.

Van die elfduizend accountants werken er zo’n vierduizend als Accountant-Administratieconsulent (AA-accountant), zoals de HAN die opleidt. AA’ers werken vooral voor ondernemers in het midden- en kleinbedrijf, en staan hen bij met advies en hulp bij de boekhouding. De AA’er is „de huisarts van het bedrijfsleven”, zegt Strik: „De een zit in een maatpak in de boardroom, de ander aan de keukentafel van de bakker op de hoek.”
Het is niet zo dat een hbo-student geen registeraccountant kan worden – maar daarvoor is vaak een extra (pre-)master nodig. Door het tekort aan RA’s zijn er samenwerkingsprojecten gestart met universiteiten als Nyenrode. Strik geeft ook daar les, „om de overstap voor hbo’ers nog gemakkelijker te maken”.
Op 31 december 2024 waren er iets meer dan vijfduizend RA’s werkzaam bij een accountantskantoor. Maar ook in die groep voert lang niet iedereen controles op de jaarcijfers uit. Volgens een schatting van de NBA ligt het daadwerkelijke aantal actieve controleurs tussen de drie- en vierduizend.
Volgens docent Strik is het tekort over de hele linie voelbaar. „De lijst met vacatures voor accountants is eindeloos.” En, grapt hij, wijzend op de vandaag aanwezige vertegenwoordigers van twee accountantskantoren, „ze worden nu al benaderd, voordat ze überhaupt aan de opleiding zijn begonnen”.
Enthousiasmeren
Na de voorlichting worden de scholieren inderdaad opgevangen door de twee vertegenwoordigers. „We zijn ze nog niet aan het rekruteren, hoor”, zegt Suzanne Peeters van Bol Adviseurs uit Venray met een glimlach. „Op de open dag draait het nog vooral om enthousiasmeren.”
Haar kantoor werkt al jaren samen met de hogeschool: ze leveren lesmateriaal in de vorm van casussen en ontvangen regelmatig stagiaires. Ook bij borrels, waar studenten en kantoren elkaar informeel ontmoeten, is Bol er vaak bij. Oud-student Bram van Dijck (24) leerde Bol kennen op zo’n borrel. „Ik ben daar als werkstudent begonnen en begin in september echt.”

Volgens Peeters is het tekort aan accountants ook buiten de Randstad duidelijk merkbaar. „Er gebeuren soms bizarre dingen in de jacht op talent: kantoren concurreren met luxe lokkertjes op carrièrebeurzen, aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden en extreem hoge startsalarissen.” Ook Juley Bick van Q Accountants in Nijmegen maakt zich zorgen over de toekomst van het vak. „Als er minder jongeren voor deze opleiding kiezen, moeten kantoren vaker genoegen nemen met minder geschikte kandidaten. Daardoor stokt de aanwas van nieuw talent dat kan doorgroeien naar seniorposities.”
Strik is zich bewust van dat risico. „Soms wordt iemand aangenomen onder het mom van: dan hebben we in ieder geval íémand. De hoop is dan dat ze intern beter worden opgeleid. Soms werkt dat, soms niet.”
Meer werk, geen extra handen
Strik wijst ook op de stijgende werkdruk. Zo zijn er meer verplichte controles: ongeveer twintigduizend bedrijven zijn wettelijk verplicht hun jaarrekening te laten controleren. Zonder controleverklaring riskeren de bedrijven boetes of juridische problemen. Daarnaast vragen steeds meer organisaties vrijwillig om controle: goede doelen, kleine bedrijven of ondernemers die grip willen krijgen op hun cijfers.
Daar komt de duurzaamheidswetgeving bij: de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD). Die verplicht bedrijven te rapporteren over hun impact op mens en milieu. En vraagt van accountants een oordeel over die rapportage. Hoewel de invoering – met uitzondering van de grootste beursgenoteerde bedrijven – is uitgesteld, verwacht Strik dat de wetgeving uiteindelijk ook het mkb zal raken. Daarom blijft de HAN in de opleiding aandacht besteden aan de duurzaamheidsrapportage.
Rapport: cultuur accountants belemmert noodzakelijke verbeteringen
Nieuwe standaarden, extra controles: het is allemaal extra werk, zonder dat er extra handen zijn. Toch ziet docent Diede Hoenderboom ook kansen. De CSRD sluit aan bij wat studenten bezighoudt. „Studenten gaan hier graag mee aan de slag – ook als ze zich niet in het klassieke profiel van een accountant herkennen.”
Hoewel ook in de accountancy het maatschappelijke bewustzijn terrein wint, dwingt het personeelstekort kantoren tot scherpe keuzes. Het risico bestaat dat zij vooral nog klanten aannemen die weinig risico opleveren of financieel aantrekkelijk zijn. Organisaties met een complexer of kwetsbaarder profiel – zoals ziekenhuizen of crypto-startups – dreigen daardoor buiten de boot te vallen.
„Dat gevaar bestaat”, zegt Marlies de Vries, hoogleraar accountancy aan de Nyenrode Business Universiteit, „al zie ik het op dit moment in de praktijk niet gebeuren”. Wel zegt De Vries: „Een hogere werkdruk betekent meer kans op fouten.” En dus meer kans op mogelijke tuchtprocedures, claims of beroepsverboden.
Jonge accountants stappen op
De combinatie van werkdruk, juridische risico’s en commerciële druk maakt het vak van accountant minder aantrekkelijk. Een deel van de uitstroom is demografisch – ook Strik nadert zijn pensioen – maar jonge accountants haken eveneens af.
Hoenderboom werkte al bij EY en was bijna klaar met haar opleiding. Toch stopte ze vlak voor de eindstreep. „Mijn sociale leven stond op een laag pitje. Ik was vooral aan het werk of aan het studeren.” Dat bij een docent werk en privé beter in balans zijn, droeg bij aan haar keuze voor het onderwijs. Maar haar plezier in lesgeven gaf de doorslag: „Voor de klas staan en studenten helpen is gewoon ontzettend leuk.”

Volgens De Vries van Nyenrode zijn er structurele redenen voor de teruglopende populariteit van het vak. Samen met collega Chris Fonteijn deed ze onderzoek naar de sector, wat resulteerde in het rapport Druk en Tegendruk. „De werkcultuur is van oudsher traditioneel en op sommige plekken weinig inclusief”, zegt ze. Die analyse herkent Hoenderboom: „De manier van werken bij die grote kantoren past gewoon niet meer bij hoeveel uren mensen willen werken.”
De Vries pleit in het rapport uit 2023 voor meer ‘tegendruk’ vanuit de sector zelf: herzien van cultuur en opleiding. Arif Dursun, partner bij adviesbureau voor accountants Kriton, ziet de afgelopen jaren wel degelijk veel verbeteringen: kantoren letten beter op werkdruk en vragen hun mensen sneller of er extra hulp nodig is, zegt hij.
Wel ziet hij dat veel studenten het vak gebruiken als opstap. „Veel mensen kiezen accountancy omdat ze nog niet weten wat ze willen.” Accountancy is immers een goede basis voor andere functies. „Je kunt bij veel bedrijven een kijkje in de keuken nemen”, zegt Dursun. Daarna overstappen naar een andere financiële rol is dan relatief gemakkelijk. Andersom is lastiger: werk je al in het bedrijfsleven, maar wil je alsnog accountant worden, dan moet je de hele opleiding volgen. Dat maakt het vak onaantrekkelijk voor ervaren zij-instromers.
Nieuwe beroepsprofiel
In veel andere functies in de financiële sector verdien je net zoveel, soms zelfs meer én is de ervaren werkdruk lager. Om het beroep van accountant aantrekkelijker te maken, startte de NBA in 2023 met de herijking van het beroepsprofiel. In januari 2025 werd het eerste voorstel gepubliceerd: In balans met de toekomst. Daarbij wordt voortgebouwd op het rapport van De Vries.
Belangrijkste voorstel: maak een duidelijk onderscheid tussen de accountant-administratieconsulent en de registeraccountants, zowel in de opleiding als in de werkpraktijk. Als AA-accountant geef je vooral advies en help je bij de boekhouding, maar doe je zelden wettelijke controles. Volgens Peter Eimers, voorzitter van het kernteam dat de herijking van het beroepsprofiel leidt, doet slechts 1 à 2 procent van de AA’s in Nederland dergelijke controles, zei hij dit jaar in een interview tegen accountant.nl. Toch bestaat een groot – en zwaar – deel van de opleiding tot AA-accountant nog uit het aanleren van zulke vaardigheden.
Het idee van de herijking: haal die component uit de opleiding. Daarnaast moet de mogelijkheid om je als AA-accountant tot RA-accountant te laten omscholen makkelijker worden. Deze aanpassingen moeten de opleiding toegankelijker maken, ook voor mensen die al een financiële loopbaan hebben, maar alsnog accountant willen worden.
De grotere kantoren lijken enthousiast over de herijking, maar zeker onder kleinere kantoren waar veel AA-accountants werkzaam zijn, is er weerstand tegen. Zij vrezen dat de rol van de AA-accountant uitgekleed wordt, en daarmee aantrekkingskracht verliest.
Aanwijsplicht
Ook politiek Den Haag probeert intussen de accountancysector te versterken, mede naar aanleiding van meerdere schandalen en kritische rapporten over de sector. Zo diende het kabinet in 2023 een wetsvoorstel in om de kwaliteit van accountantscontroles te verbeteren.
Volgens dit voorstel moeten kantoren transparanter worden over hun werkwijze, en moeten grote kantoren een onafhankelijke raad van toezicht krijgen. Ook is een aanwijsplicht in het wetsvoorstel opgenomen: als een bedrijf geen accountant vindt, zou de NBA er een kunnen aanwijzen. Vooral dat laatste stuitte op weerstand: kantoren willen niet worden gedwongen klanten over te nemen. Ook kleinere kantoren hebben zorgen geuit over de extra regels.

Onder minister Eelco Heinen is het voorstel begin mei aangepast. De aanwijsplicht blijft in de wet staan, maar wordt voorlopig niet ingevoerd. De zwaarste verplichtingen gelden nu alleen voor de grootste kantoren. Desondanks is de wet nog niet aangenomen. De hoop van de sector is dat het voorstel, in afgeslankte vorm, alsnog door de Kamer komt. Het risico dat bedrijven straks zonder controleverklaring komen te zitten – en dus letterlijk niet verder kunnen – groeit.
Kwartiermakers: ‘De accountant is een mens, geen machine’
