Moeder: „Hoe kan ik een achttienjarige met faalangst, motivatieproblemen en toenemende lethargie weer een beetje aan de praat krijgen? Mijn dochter is gezakt, gaat nu naar het volwassenenonderwijs. Drie vakken, weinig lesuren, vooral ’s avonds. Overdag is het uitslapen en hangen, ’s avonds een paar uurtjes naar school, dan nog ‘even wat drinken’, de volgende dag uitslapen en hangen, et cetera. Zij is volwassen en de school communiceert alleen met de leerling, dus ik kan alleen maar hopen dat het goed gaat. Of kan ik me toch nog ergens constructief mee bemoeien? En zo haar jaar wat minder lamlendig en de kans op slagen wat groter maken? Depressief is ze niet, wel steeds vaker somber en slechtgehumeurd. Is het tijd om hulp in te schakelen?”
Naam is bij de redactie bekend. (Deze rubriek is anoniem, omdat moeilijkheden in de opvoeding gevoelig liggen.) Wilt u een dilemma in de opvoeding voorleggen? Stuur uw vraag of reacties naar [email protected]
Nieuwe indeling
Tischa Neve: „Het is een lastige overgang van de middelbare school naar volwassenenonderwijs. De vrienden van uw dochter gaan mogelijk overdag naar school of naar hun vervolgopleiding, en zij heeft alleen ’s avonds les. Het is dan best zoeken om een goede nieuwe dagindeling te vinden.
„Voorkom dat u zich al te zeer bemoeit, of vanuit irritatie reageert dat ze ‘eens wat moet gaan doen’. Kunt u haar, op een moment dat ze zich goed voelt, onbevangen vragen hoe ze dit jaar vindt? ‘Jouw leven is veranderd, hoe is dat voor je? Ik merk dat je wat minder blij bent, klopt dat?’ Vraag haar: ‘Kunnen we samen een plan maken om het wat leuker voor jou te maken? Wat heb je nodig, hoe kan ik je ondersteunen?’
„Daarnaast is het goed om te beslissen wat voor u de kaders zijn in samenleven met haar. Wat zijn uw eigen wensen? U kunt bijvoorbeeld zeggen: ‘Ik wil wel dat iedereen in huis uit bed en aangekleed is als ik thuiskom, en dat we samen eten.’ Ook huishoudelijke taken kunnen haar structuur geven.
„Als u merkt dat ze slechter eet, slechter slaapt en steeds minder vaak vrienden of activiteiten buitenshuis opzoekt, is het goed om naar een professionele gesprekspartner te zoeken.”
Meer perspectief
Ruth Van der Hallen: „Dit klinkt als een uitdagende periode voor uw dochter. Ze ziet iedereen om haar heen vooruit gaan, bijvoorbeeld met school of studie, maar zelf herhaalt ze enkele stappen van het jaar hiervoor.
„Wat wil uw dochter graag doen na afronding van het volwassenenonderwijs? Speelt de eerdere faalangst ook nu weer op? Als je in het duister tast over je toekomst, niet goed weet waar je het voor doet, of je zorgen maakt dat het weer mis zal gaan, waarom zou je ’s ochtends dan een wekker zetten? In bed hoef je niks met dat soort lastige vragen.
„Een stip op de horizon kan helpen om haar te motiveren. Als uw dochter ideeën heeft over wat ze hierna graag wil doen, zou ze bijvoorbeeld als vrijwilliger vast wat werkervaring kunnen opdoen, of zich op een andere manier op een studie of baan voorbereiden. Ligt er wellicht een leuke reis in het verschiet? Ook een bijbaan kan zorgen voor meer structuur, de nodige succeservaringen en verdere zelfstandigheid.
„Mocht u er samen niet uitkomen, dan biedt de onderwijsinstelling vast mogelijkheden om met een studieadviseur of jobcoach in gesprek te gaan, zowel wat betreft faalangst als het vormgeven van motiverende toekomstplannen. Ook een jeugd- of jongerencoach kan hierbij meedenken.”
Tischa Neve is psycholoog en opvoedkundige. Ze organiseert webinars over opvoeden en heeft de opvoedpodcast Even over mijn kind. Ruth Van der Hallen is psycholoog en universitair docent klinische psychologie bij Erasmus Universiteit Rotterdam.