N.B. Het kan zijn dat elementen ontbreken aan deze printversie.
Wie zelf duurzamer probeert te leven, wil de liefde voor de aarde waarschijnlijk ook overbrengen op het nageslacht. Hoe ver ga je daarin? Is het bijvoorbeeld acceptabel om op een partijtje aan te komen met een tweedehands cadeau? En moet je vasthouden aan je eigen duurzame principes, ook als dat betekent dat je kind erom gepest wordt? In de rubriek Opgevoed, waarin Annemiek Leclaire vragen van lezers voorlegt aan deskundigen, komt het onderwerp duurzaamheid regelmatig aan de orde. NRC selecteerde zeven vragen en bijbehorende antwoorden van opvoedexperts.
1 Hoe leer je kinderen consuminderen?
Een lezer ziet met lede ogen aan hoe haar zus steeds nieuwe stukken speelgoed koopt voor de kinderen. De lezer wil haar neefje en nichtje leren wat consuminderen is. Hoe kan ze dat doen zonder de relatie met haar zus op het spel te zetten?
Kinderen prikkelen om te conserveren in plaats van te consumeren kan op verschillende manieren.
2 Kun je een tweedehands cadeau geven?
Een moeder wil niet voor elk kinderfeestje nieuwe aankopen doen, omdat ze dat niet duurzaam vindt. Op partijtjes geven haar kinderen vaak ervaringen cadeau aan vriendjes en vriendinnetjes, zoals een bioscoopbezoek. Een tweedehandscadeau vindt de moeder ook een optie. Kun je het maken om daarmee aan te komen op een kinderfeestje?
Een tweedehandscadeau kan mits schoon en intact. Maar gun kinderen ook eens
iets gloednieuws.
3 Hoe vertel je tieners dat het slecht met de wereld gaat?
Door haar werk als milieudeskundige ziet een moeder de rampscenario’s werkelijkheid worden. „Als we de klimaatdoelstellingen niet halen, gaan we het niet redden”, schrijft ze. Hoe brengt ze haar zorgen op een goede manier over op haar kinderen van 12 en 16?
Jongeren zijn gevoelig voor de gedachte dat de wereld vergaat. Tips om daarmee om te gaan.
4 Kan een jong kind beelden uit de vleesindustrie aan?
Het 4-jarige zoontje van een lezer zag beelden over het slachten van dieren in een boek. De moeder borg het boek, dat voor 6- tot 8-jarigen is, snel weg, maar haar zoontje blijft ernaar vragen. Is het onverstandig om een jong kind afbeeldingen van de vleesindustrie te laten zien?
Experts bieden aanknopingspunten om de nieuwsgierigheid naar een bepaald onderwerpuit te diepen.
5 Moet een kind gezond en duurzaam trakteren?
Een lezer ergert zich aan de traktaties die worden uitgedeeld in de klas van haar zoon. Ondanks het antisuikerbeleid pakken andere ouders uit met plastic rommel en zoetigheden. De moeder wil haar zoon iets gezonds laten uitdelen, maar is bang voor de reacties van klasgenoten. Moet ze vasthouden aan haar principes?
Is een traktatie een feestelijke uitzondering? Daarover zijn deskundigen het niet eens.
6 Kun je je ouders helpen om gezonder te eten?
Een zoon stuurt zijn vraag in: „Mijn ouders zijn lichtelijk te zwaar. Hoe kan ik mijn ouders op een beleefde manier bewust maken van ongezonde leef- en eetpatronen?” De student komt af en toe nog bij zijn ouders thuis en kookt dan iets gezonds voor hen, maar daar wordt vaak cynisch op gereageerd.
7 Is het gezond om een kind vegan te laten eten?
Een lezer eet bijna geheel veganistisch, haar vriend eet alles. Het stel wil beginnen aan kinderen en heeft besloten die op te laten groeien met zowel vlees als plantaardig eten. De moeder vraagt zicht af: vanaf welke leeftijd kan een kind veganistisch eten zonder dat het ongezond is? En hoe leg je uit waarom je zelf geen vlees eet, maar het je kind wel voorschotelt?
Heeft u vragen over de opvoeding van uw eigen of andermans (klein)kinderen?
In de rubriek Opgevoed leggen we dilemma’s van lezers anoniem voor aan de beste deskundigen. Onder de inzenders van vragen verloten we exemplaren van het boek Andere ouders doen ook maar wat, een bundeling van de eerste jaargangen van de rubriek.