Hoe laat ik mijn dochter van vijf ook over minder leuke dingen praten?

Moeder: „Mijn dochter (5) wil nooit praten over vervelende dingen die ze heeft meegemaakt. Ze krijgt vaak rondom het avondeten een driftbui. Ik wil graag dat het rustig is tijdens het avondeten, ook voor onze twee andere kinderen. Het lukt me haar te kalmeren, maar ik wil er dan wel op een later moment met haar over praten, zodat zij van de situatie kan leren en ik mijn grenzen kan aangeven. Mijn dochter geeft op dat soort momenten altijd duidelijk aan dat ze er niet over wil praten, en als ik haar probeer over te halen om dit toch te doen, wordt ze boos. Ook als er buitenshuis iets naars is gebeurd, wil ze daar niks over vertellen. Als ik van een moeder hoor dat ze op een feestje verdrietig werd, wil mijn dochter daar niks over zeggen. Mijn partner en ik willen graag dat onze kinderen opgroeien in een gezin waar openlijk gesproken wordt over minder leuke dingen. Waar doe ik goed aan op dit soort momenten?”

Naam is bij de redactie bekend. (Deze rubriek is anoniem, omdat moeilijkheden in de opvoeding gevoelig liggen.) Wilt u een dilemma in de opvoeding voorleggen? Stuur uw vraag of reacties naar [email protected]

Wees nieuwsgierig

Ruth Van der Hallen : „Emoties leren herkennen is een belangrijke ontwikkelingstaak. Kinderen leren dit gaandeweg, in interactie met anderen. Het helpt als u accepteert dat ze overstuur is, en benoemt wat u opmerkt: ‘Ik zie dat je verdrietig bent, wat vervelend voor je!’ Vraag niet meteen naar de oorzaak. Sterke emoties activeren ons stresssysteem, waardoor er tijdelijk minder mentale ruimte is om te reflecteren.

„Geef haar wat ruimte voor de uitbarsting, maar blijf in de buurt. Zo laat u zien dat ook deze gevoelens in huis welkom zijn.

„Als u erop terugkomt, doe dat dan vanuit oprechte nieuwsgierigheid, niet met de verwachting dat er een antwoord komt. Laat merken dat het oké is als ze er niks over wil zeggen. Zelfs als volwassene is het niet altijd duidelijk waar onze emoties vandaan komen. U kunt zeggen: ‘Gek hè, dat we soms niet weten waarom we zo boos worden?’

„Als ze wel iets vertelt, neem dat dan aan, en corrigeer haar niet. Zo is het veilig voor haar om gevoelens te delen.

„Soms helpt het om gevoelens op een indirecte manier bespreekbaar te maken, bijvoorbeeld door samen een kinderboek te lezen waarin emoties een rol spelen.”

Uitleg geven

Tischa Neve : „Veel kinderen krijgen na een dag vol prikkels een uitbarsting als ze eenmaal thuis zijn. Dan hebben ze nodig dat we in alle rust bij ze blijven en ze niet afwijzen. In plaats van haar te vragen naar oorzaken, kunt u haar beter uitleggen wat er op zo’n moment gebeurt. Dat het niet gek is om boos te worden als je koppie zo vol is.

„Kom erop terug als ze lekker in haar vel zit. Leg geen directe link met de specifieke gebeurtenis, meestal vinden kinderen het zelf ook vervelend wat er is gebeurd. Mogelijk voelt ze dat er bij u vanuit uw geschiedenis een extra lading op het gesprek ligt, wat voor verkramping kan zorgen.

„Zeg: ‘Ik zie dat jouw emmertje ’s avonds overloopt, dat is niet fijn hè, als je zo boos wordt? Hoe kunnen we nou samen zorgen dat je minder moe bent aan het eind van de dag? En wat kunnen we samen doen als je boos wordt?’

„Als ze het moeilijk vindt om over specifieke gebeurtenissen te vertellen, kunt u met haar meer algemeen over gevoelens praten. Gebruik daar films voor, of situaties om jullie heen.”

Ruth Van der Hallen is psycholoog en universitair docent klinische psychologie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Tischa Neve is psycholoog en opvoedkundige. Ze is mede-auteur van Emotieklets, samen wegwijs in de wereld van emoties.

Reageren op dit artikel kan alleen met een abonnement.
Heeft u al een abonnement, log dan hieronder in.