Vandaag even iets anders dan de Amerikaanse verkiezingen: een aflevering over het grote tekort aan huizen. De betaalbaarheid van woningen is voor starters de afgelopen tien jaar met een kwart gedaald. Zoals Maarten zegt: „Toon mij een kansrijke starter op de woningmarkt, en ik toon u een dodo op Mauritius.“ Er is een gigantisch tekort aan aanbod – en een overheid die de vraag naar woningen juist aanjaagt.
In deze aflevering bespreken Maarten en Marike alle cijfers en feiten rondom de Nederlandse woningmarkt, vanuit het oogpunt van een starter. Stel je bent 30, je verdient gemiddeld, en je wil een huis kopen: tegen welke problemen loop je dan aan? Hoe staat het er nou precies voor met de woningmarkt? En als we de cijfers in historisch en geografisch perspectief plaatsen, hoe uniek is deze situatie? En zijn er ook oplossingen?
Heeft u vragen, suggesties of ideeën over onze journalistiek? Mail dan naar onze ombudsman via [email protected].
In de meeste reisgidsen staat vooral het aantrekkelijke berglandschap beschreven van Vang Vieng in Laos, de kristalheldere meren en de vele grotten. Maar Vang Vieng is ook een bekende feestbestemming voor backpackers waar op de menukaarten ‘happy’ of ‘speciale’ consumpties worden aangeprezen waarin verdovende middelen zijn verwerkt. Maar vrolijk is de situatie in Vang Vieng nu niet.
Sinds 13 november zijn zes buitenlandse toeristen overleden die in Vang Vieng waren. Vrijdag werd bekend dat naast een Britse, een Amerikaanse en twee Deense toeristen ook een tweede Australische tiener is overleden. „De nachtmerrie van elke ouder”, zei de Australische premier Anthony Albanese. Een Nederlandse toerist die ook ziek werd in Vang Vieng is volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken inmiddels buiten levensgevaar.
Vermoedelijk dronken de toeristen in Vang Vieng een drankje waarin het giftige methanol zat. Dat wordt soms toegevoegd aan mixdrankjes in dubieuze bars als een goedkoper alternatief voor ethanol maar dit middel kan al bij kleine hoeveelheden dodelijk zijn. Het is ook een bestanddeel van spiritus. Eén van de twee Australische tieners is overleden in een Thais ziekenhuis waar zij in allerijl naartoe was gebracht. Volgens de Thaise autoriteiten daar had zij hoge waarden methanol in haar lichaam. De autoriteiten in Laos verstrekken geen informatie over de sterfgevallen. Onafhankelijke media zijn er amper.
Zelfgebrouwen
Methanolvergiftiging is een groot probleem in Azië, waarvoor Artsen zonder Grenzen waarschuwt in een campagne: ‘Drink geen alcohol die zelfgebrouwen lijkt, geen etiket heeft, niet gekocht is in een officiële winkel of te goedkoop is’. De medische hulporganisatie registreert incidenten waarbij vermoed wordt dat sprake was van methanolvergiftiging. Die komen het meest voor in Indonesië gevolgd door India, Cambodja en de Fillippijnen. Gemiddeld genomen overlijdt 20 tot 40 procent van de mensen die methanol drinken als er geen tijdige behandeling is, schrijft AZG. In oktober werd vergiftiging met methanol bijvoorbeeld vermoed toen 65 mensen overleden in Bihar in India.165 mensen werden toen ziek na het drinken van wat zij dachten dat het reguliere alcohol was. Volgens Artsen zonder Grenzen is er vermoedelijk onderrapportage omdat niet altijd wordt vastgesteld dat er een methanolvergiftiging was.
Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken breidde deze week het reisadvies voor Laos uit naar aanleiding van de sterfgevallen. „Houd uw eten en drinken in de gaten”, schrijft het. „Ook op andere plekken in Laos.”
Tegen persbureau AP zei een politiebeambte dat een aantal aanhoudingen zijn gedaan in verband met de sterfgevallen. Onder hen zouden de eigenaar en de manager van het hostel zijn waar de twee Australische tieners verbleven. Zij werden ziek aangetroffen in hun kamer toen ze niet zoals afgesproken op 13 november uitcheckten.
Laos is een toeristische bestemming in opkomst, omdat het ongerepter en minder ‘overlopen’ is dan buurland Thailand. In Vang Vieng komen toeristen vaak om te tuben (in een opblaasband de rivier afdrijven) of te kayakken op de Nam Song-rivier.
Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vrijdag een straf van 138 dagen jeugddetentie (waarvan 120 voorwaardelijk) en een taakstraf van 80 uur geëist tegen de 16-jarige jongen die FVD-leider Thierry Baudet een jaar geleden bij een verkiezingsbijeenkomst mishandelde.
De jongen uit Groningen heeft volgens het OM bekend dat hij op 20 november 2023 Baudet meerdere malen met een bierfles op zijn hoofd heeft geslagen. Uit telefoongegevens zou tevens blijken dat de toen nog 15-jarige jongen de mishandeling zou hebben gepland. Het OM Noord-Nederland legt hem „poging zware mishandeling met voorbedachten rade” ten laste, meldt het OM in een persverklaring.
De mishandeling gebeurde in een café aan het Gedempte Zuiderdiep in de stad Groningen, waar de partij van Baudet, Forum voor Democratie, een campagnebijeenkomst hield. Nadat Baudet had gesproken was er een fotomoment waarbij hij herhaaldelijk op zijn hoofd en vlakbij zijn oog werd geslagen. Baudet werd vervolgens naar het ziekenhuis gebracht.
„De officier van justitie vindt dat je [het] mag laten blijken als je het niet eens bent met een ander, bijvoorbeeld een politicus. Maar daar zitten uiteraard grenzen aan en die zijn in deze zaak op zeer ernstige wijze overschreden”, schrijft het OM.
Er was ook een tweede jongen verdacht, maar vanwege gebrek aan bewijs wordt hij niet verder vervolgd. Vanwege de leeftijd van de 16-jarige verdachte vond de zitting achter gesloten deuren plaats. De rechtbank in Groningen doet over twee weken uitspraak.
Wat een genot om een van de hoogtepunten uit de Nederlandse toneelliteratuur opnieuw opgevoerd te zien worden. Cloaca, een tekst van Maria Goos, was een theaterhit in 2002, mede dankzij het spel van Pierre Bokma, Gijs Scholten van Aschat, Peter Blok en Jaap Spijkers. Het werd verfilmd en daarna ook veel in het buitenland gespeeld. Nu is er weer een nieuwe versie, door het jonge acteurscollectief Dronken Mensen. Ze spelen met een stevige portie esprit en overborrelende geestdrift, die het beste uit het stuk bovenhaalt. Het resultaat is een knallende tragikomedie.
De locatie van de voorstelling is allesbehalve de luxe loft die Maria Goos voorschrijft, maar wel inspirerend. Deze versie speelt zich af in een kale, betonnen ruimte, in een bruggebouw over de Amsterdamse ringweg A10, zodat het publiek zicht heeft op een stroom gele en rode lampen in de diepte. De ruimte is ingedeeld met stoelen naast tafeltjes, als in een comedykelder. Op de tafels staan her en der borrelplankjes en koelemmers met witte wijn, zodat er alsnog een sfeer van overvloed hangt.
Cloaca ontleedt met chirurgische precisie de verkruimeling van een oude vriendschap. Vier veertigers, ooit studievrienden, worden door omstandigheden naar elkaar toegedreven, na jaren sporadisch contact. Het begint ermee dat ambtenaar Piet te horen krijgt dat ze 21 jaar aan verjaardagscadeaus op haar werk moet teruggeven. Elk jaar deed ze een keuze uit de afgeschreven kunst die in de kelder van het gemeentehuis lag opgeslagen. Nu wil de gemeente de werken terug, tot haar ontzetting.
Dan stormt Joep binnen in haar huis, dat efficiënt wordt weergegeven door niet meer dan een grote draaischijf. Joep, politicus, is ‘even’ bij zijn vrouw weg en komt logeren. Piet neemt vriend Tom als advocaat voor haar zaak, maar die blijkt net uit een kliniek te komen, waar hij was opgenomen nadat hij zonder het te beseffen in zijn onderbroek door Barcelona liep. Als laatste dient Maarten zich aan, sterregisseur, vlak voor een première.
Deerniswekkende mannelijkheid
In de kern zijn het typetjes: de pompeuze politicus, de doorgesnoven advocaat en de ijdele regisseur die ook een seksueel roofdier is. Maar ze worden door Goos met zoveel kleurrijke details tot leven gewekt dat ze daar bovenuit stijgen en gaan vliegen.
Wat ze gemeen hebben, is dat het volstrekt door zichzelf geobsedeerde mannen zijn. Geen van hen luistert naar de wanhopige Piet. Haar woorden zijn ruis die ze hoogstens als een adempauze in hun monoloog toestaan. Al die spaak lopende dialogen zijn om van te smullen. Bij alles wat ze zeggen onthullen ze meer van hun misstappen, wangedrag en hypocrisie, en laten ze zien hoe lelijk ze eigenlijk over hun vrienden denken. Zo pelt Goos laagjes vernis af en komt ze tot een geestig-venijnig portret van deerniswekkende én huiveringwekkende mannelijkheid.
Justus van Dillen excelleert als windbuil Joep, een door-en-door opportunistische politicus, die zijn relatiebreuk vooral een probleem vindt omdat zijn naam wordt genoemd als mogelijke minister bij de formatie. „Helaas wel voor een andere partij dan ik had gepland”, is zo’n gouden tussenzinnetje van Goos dat de man optimaal definieert. Hilarisch hoe Van Dillen strak en onverstoorbaar zijn gedachtengang voortzet nadat iemand anders iets zegt en hoe verbaasd hij is als hij op fouten wordt gewezen. Net zo knap is hoe Xander van Vledder de jachtige nervositeit van de manische Tom weergeeft. Zijn gekte blijft navolgbaar.
Hoewel Linde van den Heuvel delicaat gestalte geeft aan Piet is het toch een verarming dat Piet (‘Pieter’ in het origineel) nu een vrouw is. In Cloaca ligt de mannenvriendschap op de snijtafel, maar tegenover drie mannetjesapen staat nu geen bange, hulpeloze man, maar een bange, hulpeloze vrouw. Dat geeft minder diepte en contrast aan hoe mannen kunnen zijn. Toch maakt het de slagkracht van deze moderne klassieker er ook weer niet veel minder door. Gerede kans dat je als publiek helemaal vergeet je wijn op te drinken.