Hoe krijg je zin in gezonde, verstandige dingen?

Broccoli of frietjes? Trein of vliegtuig? Fietshelm of de wind in je haar? We wéten wat verstandig is, maar kiezen vaak iets anders. Hoe verander je dat? Dat is wat Harm Veling onderzoekt, hoogleraar gedragsverandering aan Wageningen University. Hij gaf er deze week een publiekscollege over. Dit is de ultrakorte samenvatting.

Positieve ervaringen

Wie de motivatie voor een gezonde, duurzame of veilige gedraging wil vergroten, moet zorgen dat mensen positieve ervaringen opdoen met dat gedrag. Dat is de rode draad in het onderzoek van Veling. Zo krijg je zin in verstandig gedrag.

Daadwerkelijke ervaringen hebben veel meer invloed dan verhalen van anderen. Voorbeeld: in een recent experiment aan Stanford University kreeg de ene groep studenten voorlichting over de negatieve effecten van laptops in de collegezaal. Een andere groep studenten kreeg geen voorlichting, hun werd domweg verboden een computer mee te nemen naar college. Vervolgens werd aan beide groepen na een tijdje gevraagd hoe ze dachten over een verbod op laptops in de collegezaal. De tweede groep studenten, die persoonlijk de voordelen had ervaren, was significant positiever over zo’n verbod.

Leuk?

Volgens Velings onderzoek veranderen onze voorkeuren vooral wanneer we consistent positieve ervaringen opdoen. Maar wanneer ervaren we eigenlijk iets als positief of leuk? Veling verwijst daarbij naar onderzoek van psycholoog Elliot Berkman. In Berkmans model staan drie soorten waarde centraal bij het maken van gedragskeuzes.

1. Tastbare waarde. Hierbij gaat het onder meer om de ‘beloningen’ en ‘straffen’ die direct verbonden zijn met de handeling. Voorbeeld: je eet iets nieuws en het smaakt meteen lekker.

2. Sociale waarde. Dit draait onder meer om de acceptatie of afwijzing door anderen. Wat levert het gedrag je sociaal op? Voorbeeld: je boekt een treinvakantie in plaats van een vliegreis en je vrienden spreken hun waardering uit.

3. Zelfwaarde. Hierbij gaat het om persoonlijke waarden en behoeften. Zo willen we graag consistent zijn in ons denken en handelen. Voorbeeld: als lid van Wakker Dier voelt het goed om geen vlees te eten.

‘Verstandig’ is niet leuk

Positieve ervaringen creëren om gedrag te veranderen is ingewikkeld. Je moet bijvoorbeeld in je bedrijf een experiment opzetten waardoor mensen zelf ondervinden dat een nieuwe manier van werken echt beter is. En als overheid moet je soms een maatregel doorvoeren die pas later wordt gewaardeerd.

Vaak kiest men liever voor communicatie om verandering te stimuleren. Spotjes en posters verspreiden is makkelijker en goedkoper. Maar juist wanneer je gezonde, duurzame of veilige keuzes probeert te stimuleren, schiet die aanpak tekort.

Onderzoek van psycholoog Bradley Turnwald en collega’s laat bijvoorbeeld zien dat een gerecht dat in een kantine als ‘gezond’ wordt aangeprezen, minder wordt gekozen dan hetzelfde gerecht zonder die aanprijzing. En uit eigen ervaring weet ik dat wanneer ik een column schrijf met het woord ‘duurzaam’ in de kop, het aantal lezers pijlsnel daalt.

Juist om zulke negatieve associaties met verstandig gedrag te doorbreken, kan het nodig zijn dat we persoonlijk de waarde ervan ervaren en er zo een beetje meer zin in krijgen.