Moeder: „Hoe krijg ik mijn zoon van elf en mijn dochter van acht jaar meer aan het lezen? Mijn zoon scoort niet goed op de Cito-toets voor begrijpend lezen. Hij vindt dat een stom vak en ik vermoed dat hij daardoor gewone boeken lezen ook niet leuk vindt. Het is wel heel belangrijk om veel te lezen: voor zijn woordenschat, voor zijn algemene ontwikkeling en om beter te worden in begrijpend lezen. Ik krijg het niet voor elkaar. Ik probeer deals te sluiten en leuke boeken van zijn keuze te kopen maar het gaat heel moeizaam. Hij klaagt steen en been.”
Routines ontwikkelen
Mariëtte Dietz: „Ontwikkel het leesplezier door leuke routines. Ga eens per week samen naar de bibliotheek en laat uw kinderen zelf vijf boeken uitzoeken. Maak er een uitje van.
„Wat ook helpt is blijven voorlezen, en vanwege het leeftijdsverschil liefst elk kind apart. Bijvoorbeeld voor het slapengaan eerst een kwartiertje bij die van acht en daarna bij die van elf. Zo heeft u meteen even een momentje samen.
„Soms vinden kinderen het moeilijk om in een boek te beginnen, help uw kind dan door samen de eerste paar pagina’s te lezen. „Kijk ook naar het voorbeeld dat u geeft. Is er een leescultuur in het gezin? Bent u ’s avonds met de tv uit op de bank aan het lezen?
„Daarnaast is het goed om met de leerkracht te bespreken waarom uw zoon niet goed scoort op die toets. Wat lukt er niet? Wat heeft dat met inzicht, en wat met concentratie te maken? Hoe gaat hij om met iets dat hij niet leuk vindt om te doen? Want op dat gebied zijn allerlei vaardigheden te leren die zeker niet alleen met lezen te maken hebben.”
Leuker maken
Els Stronks: „Veel kinderen verliezen vanaf groep 6, als ze negen of tien jaar oud zijn, hun leesmotivatie. Dat komt waarschijnlijk omdat lezen dan leren wordt: ze moeten teksten gaan lezen om er iets van te onthouden, daardoor gaat de vrijblijvendheid ervanaf.
„Onderzoekers concluderen ook dat het leesonderwijs vanaf groep 6 kinderen ontmoedigt. Het ‘begrijpend lezen’ waarmee op dat moment wordt gestart, vraagt leerlingen om op een heel specifieke manier naar teksten te kijken. Zo moeten ze structuren herkennen, en argumentatie doorzien. Voor veel kinderen werkt dit niet stimulerend.
„Op scholen waar minder op begrijpend lezen wordt gefocust, zijn de toetsresultaten niet slechter. Kinderen lezen op die scholen per saldo vaak zelfs meer. En hoe meer een kind leest, hoe beter hij daarin wordt, en dat motiveert.
„U kunt thuis het lezen aantrekkelijker maken door samen met uw kinderen speciale boeken te lezen. Bijvoorbeeld uw lievelingsboeken van vroeger, of die van hun opa en oma. Het kan ook een boek zijn dat over hun hobby gaat, over jullie vakantieland, of over iemand die ze bewonderen. Jullie kunnen samen een bezoekje brengen aan de leesconsulent in de bibliotheek voor tips.
„Wat ook helpt: blijf voorlezen, lees zelf ook en praat over wat iedereen leest. Stel uw kinderen vragen over wat er (voor)gelezen is: waar gaat het over, wat vonden jullie ervan? Dat maakt dat ze gaan samenvatten én reflecteren op wat ze lezen. Maak er alleen geen overhoring van.”
Mariëtte Dietz helpt als jongerencoach kinderen met leerproblemen. Els Stronks is hoogleraar vroegmoderne Nederlandse letterkunde aan de Universiteit Utrecht, en leider van het NWA-project LeesEvolutie over leesonderwijs in de digitale tijd.
Reageren op dit artikel kan alleen met een abonnement.
Heeft u al een abonnement, log dan hieronder in.