John Duyvestijn wijst naar de ijskar op zijn terras, een klassiek model met geschilderde strandtaferelen op de zijpanelen: kapot. Hij wijst naar de reusachtige ijshoorn die erachter staat en die voorbijgangers duidelijk moet maken wat er in zijn zaak te koop is: ook kapot. Naar de stoelen: „allemaal gekraakt of kapot”. De schade is groot, zegt de eigenaar van de Scheveningse ijssalon Palazzo: zo’n 8.000 à 10.000 euro.
Duyvestijn was zelf donderdagavond niet aan het werk, maar kon via de camera’s op zijn pand live volgen wat er gebeurde. De ijswagen, het ijsje, de stoelen: in de steeg die zijn zaak verbindt met de boulevard vlogen ze door de lucht. Urenlang belaagden enkele honderden jongeren agenten. De gebroken straatstenen en glasscherven die her en der nog op straat liggen herinneren de volgende ochtend aan het kat-en-muisspel.
Op filmpjes die op sociale media rondgaan is te zien hoe jongeren op een ME-bus springen, stenen en stoelen gooien naar politieagenten en hoe de ME de groep probeert weg te drijven. Op de vroegste beelden schijnt de zon nog; het was al lang donker toen het op straat weer rustig werd.
Lees ook
ME ingezet bij rellen in Scheveningen, politie bekogeld
Vanaf het begin van de avond stroomde de boulevard vol met jonge mensen. De eigenaar van een kiosk, hij wil om veiligheidsredenen niet met zijn naam in de krant, had het ’s ochtends al kunnen voorspellen: „Het was de eerste echt mooie dag van het jaar, dan komen die jongeren hier altijd heen.” En hij weet ook hoe het dan verder gaat. Ze „klieren”, dagen uit, gaan op terrassen zitten zonder iets te bestellen, draaien „keiharde muziek” en blowen op plekken waar dat niet mag. „Je ziet eerst de toeristen weggaan en daarna ook de andere mensen.”
Je kunt op zulke momenten de politie bellen, zegt hij, maar veel zin heeft dat niet. „Die vragen: doen ze iets dat niet mag? Nee, dat doen ze meestal niet, maar je weet wel dat dat nog kan komen.” Zo ging het de afgelopen jaren vaker mis, met als dieptepunt een dodelijke steekpartij in de zomer van 2020. Toen hadden twee rivaliserende ‘drillrapgroepen’ uit Amsterdam en Rotterdam op de boulevard afgesproken voor een confrontatie.
De boel sussen
Ondernemers en gemeente gingen om de tafel en kwamen onder meer tot de oprichting van een zogeheten ‘sus-team’. Zijn er groepen jongeren die samenkomen, heerst er een gespannen sfeer, scheuren er brommertjes waar het niet mag? Dan spreken beveiligers mensen aan, ze waarschuwen en sussen de boel. Als het toch escaleert hebben ze snel contact met handhaving en politie. Het is een groot gebied, lastig te overzien en dus kan het makkelijk escaleren. Donderdagavond was dat sus-team er niet: dat wordt alleen in het hoogseizoen ingezet.
Zo druk als donderdag zag de ondernemer het niet eerder, zegt hij. Volgens de politie zouden jongeren elkaar via sociale media opgeroepen hebben om in Scheveningen met elkaar te gaan vechten. Er zouden, zeggen bronnen aan NRC, behalve jongeren uit Den Haag ook mensen uit Amsterdam en Rotterdam op afgekomen zijn. Kinderen, eigenlijk: ze zouden tussen de dertien en achttien jaar zijn. Onderlinge vechtpartijen heeft de ondernemer niet gezien, „het leek één grote groep”.
Waarom ging het ineens mis? Vanuit zijn kiosk zag de ondernemer dat de politie de boulevard wilde ‘leegvegen’, richting de straten en trambaan achter de boulevard. „Ze joegen ze zó richting mijn terras”, zegt ijsondernemer Duyvestijn. Een medewerker van de New York Pizza tegenover hem zag vervolgens „urenlang” hoe de jongens werden weggedreven en weer terugkwamen. „De politie was met veel te weinig”, zegt hij. Meerdere keren kwamen ook groepjes jongens zijn restaurant binnen. „Die zeiden dan dat ze iets wilden bestellen, maar deden dat niet en gingen gewoon zitten schuilen.” Ook medewerkers van de zaak werden volgens hem door één agent hardhandig naar buiten gewerkt, „omdat we na sluitingstijd onze normale kleren droegen”.
Het duurde inderdaad even voordat de politie meer mankracht had. Er kwamen honden aan te pas, politiepaarden en ME’ers. Ook werden er agenten uit Rotterdam opgeroepen. De groep jongeren groeide bovendien gedurende de avond, door beelden die live via sociale media werden verspreid. Volgens de politie is één relschopper na een beet van een politiehond gewond geraakt en naar het ziekenhuis vervoerd. Ook zijn een agent en een paard lichtgewond geraakt. Er werden vier politieauto’s vernield.
/s3/static.nrc.nl/images/gn4/stripped/data131667365-3eb5df.jpg|https://images.nrc.nl/NpY94mpOdLv_k4E_Y3FZf-1qQVg=/1920x/filters:no_upscale()/s3/static.nrc.nl/images/gn4/stripped/data131667365-3eb5df.jpg|https://images.nrc.nl/6UvXzCn37fbWWJf3zXEWG3FAAHs=/5760x/filters:no_upscale()/s3/static.nrc.nl/images/gn4/stripped/data131667365-3eb5df.jpg)
Foto John van der Tol/ANP/Hollandse Hoogte
Geen arrestaties
Geen van de relschoppers werd donderdagavond opgepakt, tot verbazing van lokale en landelijke politici en van Scheveningse ondernemers. Maar de politie maakt die afweging vaker bij grote ongeregeldheden. Ze legt dan de nadruk op het herstellen van de openbare orde; het arresteren van relschoppers zou dan meer olie op het vuur gooien. Op basis van camerabeelden verwacht de politie later wel tot arrestaties over te gaan.
In Scheveningen vreest ondernemer Duyvestijn dat de rellen het imago van de badplaats verder verslechteren. „Mensen voelen zich niet veilig en gaan ergens anders heen.” De eigenaar van de kiosk op de boulevard maakt zich minder zorgen: op de eerste én laatste mooie dagen van het jaar is het nu eenmaal onrustig, daartussen is het volgens hem „druk op een goede manier”. In Den Haag klinkt vrijdag ook de vrees voor de gevolgen van de NAVO-top volgende maand. De duizenden agenten die daarvoor ingezet worden, kunnen niet de orde bewaken in Scheveningen.
De Haagse gemeenteraad debatteert naar verwachting volgende week donderdag over de rellen. Daarin zal burgemeester Jan van Zanen zich moeten verantwoorden voor ongeregeldheden die hij zelf vanaf de andere kant van de wereld moest volgen: hij is deze week op werkbezoek in Zuid-Amerika.
