Hoe komt de Nederland uit de stikstofcrisis?

Stikstof

Wat is het perspectief nog voor de veehouder in Nederland? Hoe komen we uit desze stikstofcrisis? NRC legt je uit hoe we in deze crisis verzeild zijn geraakt, en houdt je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen; blijf hier op de hoogte over het stikstofprobleem en het perspectief voor de boeren.

Illustratie Pepijn Barnard

Thema

Al jaren stoot Nederland meer stikstof uit dan de natuur kan verdragen. In mei 2019 oordeelde de Raad van State dat het overheidsbeleid dat de stikstofuitstoot moest reduceren onvoldoende functioneerde. Nadat de hoogste bestuursrechter een streep door het stikstofbeleid had gezet, werd bouwen, wonen en ondernemen in Nederland een stuk moeilijker. De stikstofcrisis was geboren.

Inmiddels begint de overheidsaanpak gestalte te krijgen. Om de uitstoot te reduceren en een begin te maken aan natuurherstel, richt het kabinet zich op zogenoemde ‘piekbelasters’, bedrijven die de natuur veel zwaarder belasten met stikstof dan andere bedrijven. Hoewel de precieze criteria voor piekbelasters nog onbekend zijn, is het waarschijnlijk dat veel van deze bedrijven veehouderijen zijn. Veehouderijen stoten relatief veel stikstofuitstoot uit en zitten vaak dicht bij natuurgebieden.

Wat is het perspectief nog voor de veehouder in Nederland? Hoe komen we uit deze stikstofcrisis? NRC legt je uit hoe we in deze crisis verzeild zijn geraakt, en houdt je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

Rekenmodel

Van hexagoon tot piekbelaster, zo rekent de overheid aan stikstof

De overheidsaanpak van het stikstofprobleem richt zich op ‘piekbelasters’. Hoe bepaal je eigenlijk wie dat zijn?

NRC rekende met Aerius, het stikstofrekenmodel van het RIVM, het ministerie en de provincies. Hoe werkt dit belangrijke rekensysteem eigenlijk?

Bekijk de explainer

Piekbelaster

Stikstofbeleid onder druk: veel piekbelasters willen niet stoppen

De stikstofaanpak van het kabinet leunt op het uitkopen van piekbelasters. Maar uit een rondgang van NRC blijkt dat veel veehouderijen die (volgens berekeningen van de krant) de meeste stikstofbelasting in natuurgebieden veroorzaken, zelden van plan zijn zich te laten uitkopen.

Lees het nieuwsbericht

Van de 28 piekbelasters die NRC sprak, willen de meesten niet stoppen met hun bedrijf, al verschilt de mate van verzet. Vrijwel allemaal hekelen ze het onzekere beleid. Wie stoppen wél overweegt, wilde vaak al stoppen voor het kabinet de uitkoopregeling aankondigde.

Dit zeggen de veehouders

Andere artikelen

Alles over stikstof

Lees ook deze artikelen over stikstof.

Crisis

Waarom is er nú een stikstofprobleem?

Eind jaren 80 waren de problemen met stikstofverbindingen – stikstofoxiden en ammoniak – op z’n grootst. Waarom is er nu dan een een probleem?

De huidige stikstofcrisis heeft een juridische oorzaak. Lees in deze digitale interactieve uitleg alles over beschermde natuurgebieden,
de stikstof-uitspraak van de Raad van State,
de nauwelijks afgenomen uitstoot van stikstofverbinding ammoniak,
en de rol van de veehouderij.

Alles over bemesting en verzuring