Hoe het mpox-virus Congo en buurlanden teistert

Een nieuwe, besmettelijkere variant van het mpox-virus – voorheen bekend als apenpokken – wint in steeds meer delen van Afrika terrein. Deze stam, clade 1b, brak uit in een mijnregio in de Democratische Republiek Congo (DRC) en verspreidt zich naar omringende landen waar het virus eerder niet voorkwam: Burundi, Kenya, Rwanda en Oeganda. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) riep daarom half augustus de uitbraak uit tot internationale noodsituatie en waarschuwt voor uitbraken op andere continenten. Ook in Zweden en Thailand zijn infecties gemeld.

Een familielid van een patiënt verlaat op 29 augustus de geïsoleerde mpox-afdeling van het Kavumu ziekenhuis in Zuid-Kivu in de Democratische Republiek Congo
Foto Arlette Bashizi/REUTERS

Tot 2022 kwam mpox lokaal in delen van Afrika voor, en werd het vooral verspreid door contact van mensen met besmette wilde dieren. In 2022 veroorzaakte de variant clade 2b een wereldwijde besmettingsgolf, vooral onder mannen met meerdere mannelijke sekspartners. Die golf is ingedamd. De variant die nu rondgaat tussen mensen, clade 1b, lijkt dodelijker en besmettelijker dan clade 2b. Door de uitbraak in een mijnbouwgebied gaat hij rond onder mijnwerkers, sekswerkers, handelaren en arbeidsmigranten. Het virus verspreidt zich tijdens seks en ander nauw contact met een geïnfecteerd persoon.

De uitbraak wordt versterkt door de humanitaire crisis in DRC: 6,2 miljoen mensen zijn op de vlucht binnen het land voor ernstige conflicten door gewelddadige gewapende groepen. Mpox is inmiddels in dertien Afrikaanse landen bij 17 duizend mensen vastgesteld en meer dan 500 mensen zijn eraan overleden.

Mensen met mpox krijgen griepachtige klachten en wekenlang bulten en blaasjes over het hele lichaam – pokken, die vaak pijn doen en littekens achterlaten. Voor mensen met een slechte weerstand, zoals ouderen, zwangeren, kinderen en mensen met hiv, kan een infectie dodelijk zijn. Mpox veroorzaakt vaak miskramen. In DRC zijn sinds eind juni twee vaccins goedgekeurd voor noodgebruik. De WHO riep landen met een vaccinvoorraad op om deze te doneren. Frankrijk, Duitsland, Spanje, Oostenrijk, Japan en de VS hebben al vaccins gedoneerd of beloofden dat te doen. Minister van Volksgezondheid Fleur Agema (PVV) weigerde dat vooralsnog.

Patiënten wachten op een consult bij het behandelcentrum voor mpox in Munigi in de Democratische Republiek Congo.
Foto Arlette Bashizi/ REUTERS
Een medewerker van het Rode Kruis desinfecteert een tent met chloor in het Don Bosco kamp in Goma (Democratische Republiek Congo), waar duizenden ontheemden schuilen voor militante groepen.
Foto Moise Kasereka/EPA


Een man met mpox laat de pokken op zijn rug, hoofd en handen zien op de mpox-afdeling van het Kamenge universiteitsziekenhuis in Bujumbura in Burundi. In dat land zijn tot 22 augustus 171 besmettingen geregistreerd.
Foto Tchandrou Ntanga/AFP


Een vrouw in Bujumbura in Burundi met mpox-bulten op haar armen en handen.
Foto Tchandrou Ntanga/AFP
Een vrouw in Bujumbura in Burundi laat de bulten op haar armen en handen zien.
Foto Tchandrou Ntanga/AFP


Een man toont mpox-bulten op zijn armen en handen in het behandelcentrum van het Kamenge universiteitsziekenhuis in Bujumbura in Burundi.
Foto Tchandrou Ntanga/AFP
Een man met mpox-bulten op zijn handen en voeten ligt op een bed in het Kamenge universiteitsziekenhuis in Bujumbura in Burundi.
Foto Tchandrou Ntanga/AFP


Zorgmedewerkers praten met een patiënt op een afdeling voor vrouwen met mpox in het Kamenge universiteitsziekenhuis in Bujumbura in Burundi.
Foto Tchandrou Ntanga/AFP


Christenvie Kalimba 19 haalt water voor haar twee kinderen, die behandeld worden op de geïsoleerde mpox-afdeling in het Kavumu ziekenhuis in Zuid Kivu in de Democratische Republiek Congo.
Foto Arlette Bashizi/ REUTERS