Hoe het Israëlische ‘paard van Troje’ werkte en wat het laat zien

Het was een nieuwe manier van oorlog voeren, die niet alleen de Libanezen maar ook de rest van de wereld verbijsterde: gelijktijdig ontploffende piepers en walkietalkies, op twee achtereenvolgende dagen, die niet alleen honderden strijders van Hezbollah en veel Libanese burgers verminkten of doodden maar ook het zelfvertrouwen van de strijdgroep danig aantastten.

Hoewel de Israëlische regering zich ook dagen later nog altijd in stilzwijgen hult over de aanvallen – zoals ze vaker doet bij omstreden acties in het buitenland – twijfelt niemand er meer aan dat het om een zorgvuldig voorbereide operatie van de Mossad, de Israëlische buitenlandse inlichtingendienst, gaat.

Dinsdagmiddag rond 3.30 uur lokale tijd kregen de eigenaars van semafoons een boodschap toegezonden, die van de leiders van Hezbollah afkomstig leek te zijn. Enkele seconden later explodeerden de piepers in hun gezicht, handen, broekzakken of tassen met als resultaat duizenden gewonden en een twaalftal doden. Sommigen moesten ogen missen, anderen hadden gapende wonden in hun zij of misten vingers. Een dag later herhaalde het drama zich nog eens met exploderende walkietalkies. Ditmaal vielen er 20 doden en enige honderden gewonden, onder wie opnieuw veel strijders van Hezbollah.

Nieuwe vorm van cyberoorlog

Hoewel er meteen juristen waren die deze nieuwe vorm van oorlogvoering veroordeelden als een schending van het internationaal humanitair oorlogsrecht en de vrees uitspraken dat dit een nieuwe vorm van cyberoorlog zou inluiden, toonden veel deskundigen uit de inlichtingenwereld zich onder de indruk van het technische vernuft van de operatie.

„Het is waarschijnlijk de meest indrukwekkende kinetische inlichtingenoperatie die ik ooit heb gezien”, verklaarde Marc Polymeropoulos, een voormalige CIA-medewerker die nu voor The Atlantic Council werkt, tegenover de website Vox.

Israël heeft de meest gevoelige lagen van de As van Verzet volledig geïnfiltreerd

Charles Lister
Midden-Oosten Instituut Washington

„Wat we de laatste paar maanden hebben gezien toont aan dat Israël en zijn inlichtingenapparaat de meest gevoelige lagen van de gehele As van Verzet volledig hebben geïnfiltreerd”, concludeerde Charles Lister, die aan het Midden-Oosten Instituut in Washington is verbonden, in dezelfde publicatie. De door Iran opgezette As van Verzet bestaat naast Iran uit zijn bondgenoten in Libanon (Hezbollah), Irak (diverse milities), Syrië (diverse milities), Jemen (de Houthi’s) en de Gazastrook (Hamas).

Eind juli wist Israël Hamas-leider Ismail Haniyeh tijdens een verblijf in een gastenverblijf in Teheran te doden, daags nadat het de prominente Hezbollah-commandant Fuad Shukr in Beiroet had geliquideerd. Volgens The Wall Street Journal had Shukr vlak voor de aanval een boodschap ontvangen om naar de zevende verdieping te gaan van het gebouw waarin hij zat. Ook die boodschap zou van Israël afkomstig zijn geweest. Op die zevende verdieping was Shukr makkelijker met een drone te raken.

Libanese soldaten blazen uit voorzorg communicatie-apparatuur op, nadat eerder op grote schaal piepers en walkietalkies op afstand tot ontploffing waren gebracht.
Foto Wael Hamzeh

Balsem op de ziel

Opmerkingen als die van Polymeropoulos en Lister zijn balsem op de gekwetste ziel van de Israëlische inlichtingendiensten. Na de dodelijke aanval van Hamas op Zuid-Israël van 7 oktober vorig jaar, die ze niet hadden zien aankomen, hadden ze immers een lawine van kritiek te verduren gekregen.

Israël rook zijn kans, toen Hezbollah-leider Hassan Nasrallah zijn aanhangers nadrukkelijk opriep om niet langer van mobiele telefoons gebruik te maken, omdat die te gemakkelijk door Israël gehackt zouden kunnen worden. „Begraaf hem”, riep de Hezbollah-voorman nog in februari van dit jaar. „Stop hem in een ijzeren doos en doe hem op slot.” In plaats daarvan schakelde Hezbollah meer nog dan voorheen over op semafoons, die niet van het internet gebruik maken maar van lokale radiosignalen om boodschappen door te geven.

Een keuze die niet door iedereen werd begrepen overigens. De nieuwe leider van Hamas, Yahya Sinwar, die naar wordt aangenomen zich nog ergens in de Gazastrook verborgen houdt, weigert al langere tijd ook van zulke piepers gebruik te maken. Hij communiceert nog slechts via handgeschreven gecodeerde briefjes die door koeriers worden rondgebracht.

Mede door het uitblijven van ook maar enige toelichting van Israëlische zijde, is nog niet helder hoe de Mossad precies te werk is gegaan. Vooral dankzij anonieme Amerikaanse functionarissen die informatie deelden met de media begint zich de laatste dagen echter af te tekenen hoe de Israëliërs dit hedendaagse paard van Troje, zoals The New York Times het doopte, bij Hezbollah naar binnen wisten te schuiven. En hoe de piepers in ‘knoppen’ veranderden, in het jargon van Israëlische agenten, waarop ze naar believen konden drukken om grote aantallen tegenstanders op te blazen.

Israëlische luchtaanval op Beiroet, vrijdagmiddag.
Foto Mohamed Azakir/ Reuters

Restanten van semafoons

Restanten van ontplofte semafoons in Libanon droegen de merknaam van elektronicabedrijf Gold Apollo in Taiwan. Het bedrijf verklaarde woensdag dat het zowel de productie als de verkoop van dat specifieke model in 2022 had uitbesteed aan het Hongaarse bedrijf BAC Consulting.

De voorzitter van Gold Apollo, Hsu Ching-Kuang, zei tegen internationale media dat hij drie jaar geleden benaderd werd door een Taiwanees kantoor van BAC Consulting. Die wilden piepers van Gold Apollo verkopen in Europa. Dat Gold Apollo dat soort dingen uitbesteedt is niet uitzonderlijk, want de productieketen van Taiwanese elektronicabedrijven is al ver opgeknipt en internationaal verspreid.

Wel wilde BAC na een jaar zakendoen „een cohort van ingenieurs opzetten” om eigen producten te ontwerpen. Opmerkelijk, volgens Hsu, die tegen radiozender NPR zegt dat hij destijds nog vroeg waarom ze de piepers niet gewoon van zijn bedrijf wilden bestellen. Ook liepen de betalingen „vreemd”: via een Midden-Oosterse bankrekening, waarvan een enkele betaling werd bevroren door zijn Taiwanese bank. BAC had belangen in Oost-Afrika, had hij vernomen. Libanon werd nooit genoemd.

Vrijdag werden Hsu en een vrouw genaamd Teresa Wu (Wu Yu-jen) verhoord door Taiwanese autoriteiten. Wu was volgens Hsu een van zijn contactpersonen namens het bedrijf.

Lege vennootschap

BAC lijkt in alle opzichten op een lege vennootschap, constateerden internationale media al snel. Drie anonieme veiligheidsbronnen bevestigen tegen The New York Times dat het inderdaad zo’n lege vennootschap betrof. BAC zou in de zomer van 2022 begonnen zijn met het leveren van de piepers aan Libanon. Ook zou het bedrijf eerst een tijd normale semafoons hebben geproduceerd en verkocht, om de operatie te verbergen. Israël zou bovendien twee andere lege vennootschappen hebben opgezet voor de operatie, waaronder een in Sofia, Bulgarije.

Het is nog steeds een raadsel waar de piepers geproduceerd zijn. Bulgaarse media meldden op basis van veiligheidsbronnen dat een bedrag van 1,6 miljoen euro van Bulgarije naar Hongarije is gestroomd als betaling voor de piepers. De explosieven zaten al in de communicatie-apparaten voordat ze in Libanon aankwamen, schrijven Libanese autoriteiten in een brief aan de VN-Veiligheidsraad.

Batterij omhuld met explosief

De walkietalkies die woensdag ontploften zorgen voor nog meer verwarring. Hezbollah zou ze volgens Reuters vijf maanden geleden hebben aangeschaft. Maar volgens Icom, de Japanse producent, waren dat model én de batterijen die erbij horen sinds 2014 al niet meer in de maak en produceert het bedrijf al hun radioproducten in Japan. In een verklaring stelt het bedrijf niet vast te kunnen stellen of de ontploffende modellen namaakproducten zijn. Die worden op online marktplaatsen namelijk nog wel verkocht.

Anonieme veiligheidsbronnen zeggen tegen The New York Times dat de batterijen van de piepers waren omhuld met een kleine hoeveelheid zeer explosieve stof, genaamd PETN (pentaerythritoltetranitraat), ook wel pentriet genoemd. „Het is een vrij gevoelige springstof”, zegt explosievendeskundige Ad van Riel telefonisch. „Als je tweetiende gram in je hand af laat gaan, is je hand spaghetti.”

Als je tweetiende gram in je hand af laat gaan, is je hand spaghetti

Ad van Riel
explosievenexpert

Volgens van Riel wordt pentriet zelden gebruikt buiten de militaire wapenindustrie, al speelde het een rol bij enkele pogingen tot terrorisme. De laatste keer, zover bekend, werd pentriet in 2017 gevonden bij een verijdelde aanslag op een regionale Indiase politicus in Uttar Pradesh. Daarvoor hebben in 2009 en 2010 een aantal terreurpogingen met pentriet plaatsgevonden. Zo probeerde op Eerste Kerstdag 2009 een man verbonden aan Al-Qaida een passagiersvliegtuig tussen Schiphol en Detroit op te blazen, en in 2010 werden twee verdachte pakketjes met pentriet uit Jemen onderweg naar de Verenigde Staten onderschept.

In de pieper zijn bijna alle elementen voor een bom al aanwezig, zegt van Riel. „Eigenlijk heb je alleen een elektrisch slagpijpje met springstof nodig.” Een door een hack verstuurd signaal vanuit het apparaat kan genoeg spanning leveren om die af te laten gaan.

Volgens sommige berichten zou Israël dinsdag hebben besloten de aanval via de semafoons versneld te openen omdat het over informatie zou hebben beschikt dat Hezbollah argwaan had gekregen over de betrouwbaarheid van de piepers. En Israël wilde deze buitenkans om Hezbollah hard te treffen liever niet laten lopen. Maar de journalist Yossi Melman schreef donderdag in het dagblad Haaretz dat dit slechts ‘spin’ was, die door medewerkers van premier Netanyahu in omloop was gebracht.

Volgens Melman was de spectaculaire operatie, die volgens sommigen jarenlang is voorbereid, eigenlijk bedoeld als opmaat voor een meer omvattend militair Israëlische offensief tegen Hezbollah. Of dit nu daadwerkelijk volgt, is onduidelijk.

Legerdivisie naar noorden

Wel staat vast dat Israël zijn 98ste divisie heeft overgebracht vanuit de Gazastrook naar het noorden van Israël. Donderdag voerde Israël ook hevige luchtbombardementen uit op Zuid-Libanon, waarbij volgens legerwoordvoerders een honderdtal lanceerinstallaties voor raketten werd geraakt. Veel slachtoffers leken er echter niet bij te zijn gevallen. Al sinds oktober vorig jaar, toen Hezbollah uit solidariteit met Hamas raketten op Noord-Israël afvuurde, bestoken beide zijden elkaar. Maar geen van beiden leek tot dusverre uit te zijn op een grotere oorlog.

Libanezen kijken naar een televisietoespraak van Hezbollah-leider Hassan Nasrallah.
Foto Ammar Ammar/ AFP

„Het zwaartepunt verschuift naar het noorden, hetgeen betekent dat we troepen, middelen en energie toewijzen aan het noordelijke strijdtoneel”, zei minister van Defensie Yoav Gallant woensdag tijdens een toespraak voor militairen op een luchtmachtbasis in Noord-Israël. „We staan aan het begin van een nieuwe fase in de oorlog.” Een dag later liet Gallant weten dat militaire actie tegen Hezbollah zou worden voortgezet, zonder in details te treden. Maar tekenen van een groot offensief met grondtroepen, zoals voor het laatst in 2006, waren er niet.

Hezbollah-leider Nasrallah hield donderdag een toespraak, waarin hij erkende dat Hezbollah een „zware klap” had opgelopen door Israëls actie. Israël had volgens hem „alle grenzen, regels en rode lijnen overschreden”. Concrete wraak kondigde hij echter niet aan. Alleen verzekerde hij Israël dat Hezbollah alles uit de kast zou halen om te voorkomen dat de 70.000 Israëliërs die uit Noord-Israël zijn geëvacueerd naar huis zouden kunnen terugkeren. Dit laatste had het Israëlische kabinet eerder deze week uitgeroepen tot een officieel oorlogsdoel.

Tekenend voor de verhoudingen was dat Nasrallah zijn toespraak niet kon houden voor een grote menigte maar slechts vanaf een geheime locatie, zoals de laatste jaren trouwens al regel is. Hij is bang anders door Israël uit de weg te worden geruimd. En om de Hezbollah-leider nog even zijn aangeslagen positie in te wrijven, vlogen Israëlische vliegtuigen tijdens diens toespraak steeds met donderende knallen door de geluidsbarrière boven Beiroet.


Lees ook

Aanvallen op piepers en walkie talkies overspoelen medische zorg in Libanon: ‘Ik zag de gruwelijkste verwondingen’

Familieleden van mensen die dinsdag gewond raakten bij de explosie van piepers in Libanon wachten woensdag bij de ingang van het American University Hospital in Beiroet.