Hoe gaan andere landen om met de toename van wolven? ‘De wolf eet vee, dat geeft conflicten’

In een zaaltje in het bezoekerscentrum van Nationaal Park de Hoge Veluwe, spreekt de Finse Mari Lyly. Buiten het gebouw strekken zich bossen en veelkleurige heiden uit. Lyly praat voor een internationaal gezelschap over een dier dat in die bossen en op die hei leeft. De wolf.

Finland is groot en heeft veel bossen, ideaal voor grote carnivoren, zegt Lyly, die werkt bij de Finnish Wildlife Agency. Haar publiek bestaat vandaag uit beleidsmedewerkers en experts uit onder meer Duitsland, Frankrijk, Tsjechië en Nederland. De provincie Gelderland nodigde ze uit om kennis uit te wisselen over biodiversiteit, natuurbescherming en grote carnivoren, met name de wolf en hoe samen te leven met dit dier.

Al een paar jaar worstelt Gelderland met ‘de wolf’. Zeven van de negen roedels in Nederland leven in die provincie. Eén roedel telt vijf tot negen wolven. En het aantal groeit. Volgens onderzoekers van de Wageningen University kan Nederland maximaal 56 roedels aan. Het is een teken dat de wolf het hier goed heeft, zeggen de wetenschappers.

Anderen vinden dat minder gunstig. Vooral onbeschermd vee, met name schapen, is niet altijd veilig voor het roofdier. Veel agrariërs hebben zich daarom tegen de wolf gekeerd. Plattelanders worden naar eigen zeggen steeds banger voor het dier. Sensatiezoekers voeren wolven hamburgers en frikandellen om ze dichterbij te lokken. Hierdoor loopt bij Ermelo nog één niet-schuwe wolf rond. Pogingen van de provincie dit soort wolven af te schrikken met een paintballgeweer, sneuvelen telkens bij de rechter. Want heeft de provincie het voeren wel geprobeerd te stoppen?

Herder Berry met zijn schapenkudde.
Foto Eric Brinkhorst

Gelderland wil weten hoe in andere landen wordt samengeleefd met de wolf. Daarover gaan de presentaties vandaag. Alleen bij de Finse presentatie is de pers welkom. Hoewel de bijeenkomst nadrukkelijk níét politiek is, is de timing interessant. Dit jaar stemt de Europese Raad over een voorstel om de beschermde status van de wolf in Het Verdrag van Bern te verlagen van ‘strikt beschermd’, naar ‘beschermd’. Als dat wordt aangenomen, wordt het makkelijker voor het nieuwe Nederlandse kabinet om landelijke wetten over de wolf aan te passen. En dan komt afschot in beeld.


Lees ook

Provincie Gelderland mag voorlopig wolf op noorden van de Veluwe niet met een paintballgeweer afschrikken

Provincie Gelderland mag voorlopig wolf op noorden Veluwe niet met paintballgeweer afschrikken

Beren

„In Finland is 8 procent van het landoppervlak voor landbouw en slechts 5 procent bebouwd”, vertelt Lyly. Ondanks al die ruimte vrezen ook veel Finnen de wolf. „Hoewel Finland relatief ‘weinig’ wolven telt”, zegt Lyly. Zo’n 250, terwijl in het land meer dan 1.500 beren rondlopen.

In elk EU-land wordt vanwege de biodiversiteit naar een gunstige staat van instandhouding, ofwel een ‘vitale wolvenpopulatie’ gestreefd. Finland is daar nog niet en het bereiken wordt bemoeilijkt als mensen niet wíllen samenleven met wolven. Om dat samenleven te bevorderen, richtte een aantal Finse instellingen in 2019 een project op dat schade aan vee en honden tracht te voorkomen en compenseert. Er is 5,5 miljoen euro voor. „En we verspreiden wetenschappelijke informatie op sociale media”, zegt Lyly. Door getrainde vrijwilligers te laten helpen met dna verzamelen van wolven, raken mensen meer betrokken.

Jindriska Jelínkova werkt in Tsjechië bij een overheidsorgaan dat natuurgebieden beheert. „De aanwezige landen hebben vergelijkbare ervaringen met de wolf. Hij eet vee en dat veroorzaakt conflicten.” De Franse Simon Woodsworth ziet dit ook. Hij werkt bij het Agence Régionale de la Biodiversité. „Angst lijkt in elk land vooral op het platteland voor te komen. In stedelijke omgevingen is men juist blij met de wolf.” Wat hij ook ziet: natuurorganisaties die wolven proberen te beschermen, terwijl sommige agrariërs ze willen ‘beheren’.

Jelínkova zou graag zien dat Europese landen samen de wolf gaan monitoren. Elk land doet nu zijn eigen metingen. Tsjechië, Duitsland en Polen zouden hun populatie samen kunnen analyseren, vindt Jelínkova. „De staat van instandhouding van de wolf binnen de grenzen van één land bekijken, is biologische onzin.”

De wolf wordt als een politieke tool gebruikt

Mari Lyly
Finse wolvenexpert

De aanwezigen spreken zich nadrukkelijk niet politiek uit. Toch is de wolf politiek. „Hij wordt als een politieke tool gebruikt voor allerlei doelen”, zegt Lyly. „Dat merken wij in onze lokale bijeenkomsten.”

De Raad voor Dierenaangelegenheden concludeerde in mei hetzelfde. De ‘wolf’ wordt als symbool gebruikt in beeldvorming over de gevoelde scheiding tussen stad en platteland. De hoofdvraag van het onderzoek formulieren was al lastig: (hoe) kunnen we samenleven met de wolf? Bewust met haakjes, „dat geeft mensen ruimte om na te denken ‘of’ samenleven met wolven überhaupt mogelijk is”.

In Frankrijk kwam de wolf al in 1992 terug. Het land vroeg een ontheffing aan om zo’n 20 procent van de populatie te kunnen doden, mits de roofdieren vee aanvallen. In 2022 werden 150 wolven gedood van de meer dan duizend in het land, vertelt Simon Woodsworth. Daarop is kritiek, omdat het aantal wolven in Frankrijk in 2023 afnam.


Lees ook

Stel je komt tijdens een rondje hardlopen een wolf tegen – wat moet je dan doen?

Utrechtse Heuvelrug

Realiteit

Tsjechië én Nederland kijken juist met belangstelling naar Frankrijk. Woodsworth merkt dat de politieke realiteit verschuift. Niet langer is het ondenkbaar dat de beschermde status van de wolf wordt verlaagd. Nederland stemt in de Raad van Ministers in ieder geval vóór, aldus demissionair natuurminister Christianne van der Wal (VVD). Ook Duitsland en Finland zijn dat van plan.

Gelderse gedeputeerde Harold Zoet (BBB) is er blij mee. Hij lobbyt sinds zijn aanstelling al voor de verlaging. „Ik denk dat we in Nederland het maximaal aantal wolven hebben bereikt, gezien de schade aan het vee”, zegt hij. In 2022 beten wolven 1.043 dieren dood, in 2023 1.121. De schade lijkt te stabiliseren, want het aantal wolven nam toe.

Speciaal geplaatste hekken met stroomdraad om de wolf te weren.
Foto Eric Brinkhorst

De beschermde status gaat verlaagd worden, denkt ook de Tsjechische Jelínkova. „En waarom ook niet? Als de gunstige staat van instandhouding maar is bereikt.” Maar juist daarover is nog discussie. De Europese Commissie vindt dat de wolvenpopulatie stabiel is, wetenschappers en natuurbeschermers zijn kritisch. Tien natuurorganisaties schreven vorige maand in een brandbrief dat de wetenschappelijk basis voor verlaging ontbreekt. „In zes van de zeven biogeografische zones is de gunstige staat van instandhouding niet bereikt.”

Wolven afschieten is niet bewezen effectief in het verminderen van aanvallen op vee. Dat weet ook Woodsworth. „Niemand is blij met de situatie in Frankrijk. NGO’s vinden dat er te veel wolven worden afgeschoten, boeren noemen de criteria voor afschot te restrictief.” Toch wordt in Frankrijk wél minder vee doodgebeten. „Omdat we naast beheer, ook preventieve beschermingsmaatregelen nemen”, zegt Woodsworth. „Het belangrijke als het over wolven gaat: je moet het rationaliseren. Emoties mogen geen rol spelen.”


Lees ook

Wolvenexperts worden onthaald op gesnuif en gelach in het dorpshuis van Elspeet: ‘U bent dom!’

Bijeenkomst over de wolf, voor dierhouders in Elspeet en omstreken.