Hoe Disney’s Star Wars -hotel, gebouwd als ruimteschip, na anderhalf jaar al weer sloot

Lichtzwaarden! Ruimteschepen! Aliens! Liefhebbers van Star Wars konden hun geluk niet op toen Disney in 2022 de Galactic Starcruiser opende, een ‘interactief thema-ervarings hotel’ in een Disneypark in Florida. Twee dagen en nachten lang mocht je rondwaren op een tot in de puntjes nagebouwd Star Wars-ruimteschip, terwijl er een groots avontuur om je heen plaatsvond – een avontuur waar je zelf als hotelgast onderdeel van kon zijn. Als lid van de goede Rebellion, of als stiekeme bondgenoot van de kwaadaardige First Order, of iets er tussenin.

Voor Disney leek de Starcruiser een no-brainer. De redenatie zal simpel zijn geweest: Star Wars-fans zijn nerds, nerds houden ervan om helemaal ondergedompeld te worden in nerd-werelden, en waar zijn wij als pretparkmakers beter in dan het creëren van alternatieve werkelijkheden? De recensies van hotelklanten, betogen betrokkenen, waren goed. En toch, anderhalf jaar later sloot de Starcruiser zijn deuren, na maandenlang half leeg te staan. Op zeer korte termijn, tot verrassing van fans die een bezoek geboekt hadden.

Nu staat de Galactic Starcruiser te verpieteren ergens in de achtertuin van het Walt Disney World Resort in Bay Lake, Florida. Een blamage. Maar waarom? Wat maakte dit ervaringshotel tot zo’n fiasco? Hoe kan het dat een hotel op basis van één van de populairste filmseries ter wereld, een gedetailleerd nagebouwd ruimteschip van 400 miljoen euro, zo snel zijn waarde verloor?

YouTube-influencer Jenny Nicholson bezocht het hotel-ruimteschip, maar niet om antwoorden te vinden op die vragen. Zeker niet om een necrologie te filmen. Ze wilde, zoals ze al zo vaak had gedaan, simpelweg een videorecensie maken van een interessante pretparkervaring. Maar een necrologie is wat het geworden is. Afgaand op de meer dan vijf miljoen views van haar uiteindelijke video, een vier uur durend magnum opus dat deze maand online kwam, houdt de Galactic Starcruiser de gemoederen nog altijd bezig. Nicholson wil haar werk gedegen doen; ze onderzoekt in de video nog net niet de staat van de schroeven aan boord van het schip. Ja, de grootste drempel was de prijs – ze betaalde zelf 6.000 dollar voor twee personen, twee nachten. Maar veel erger, betoogt ze, was dat Disney niet wist wat dit eigenlijk moest zijn. Een familie-uitje of een nerd-walhalla? Wie ooit iets geeks heeft moeten uitleggen aan een Zeven Zussen-minnend familielid weet: dat maakt nogal verschil.

In de kern ging de Starcruiser-ervaring om iets dat onder ingewijden bekend staat als live-action roleplay (LARP). Dat is een soort improvisatietheater, waarin iedereen een paar uur of een paar dagen lang een eigen personage belichaamt, in bijpassende kleding. Onder leiding van een spelleider spelen de deelnemers fysiek samen een verhaal. Maar hoe leg je zoiets uit aan papa’s en mama’s die hun met Star Wars geobsedeerde kroost gewoon een leuke vakantie willen geven? Vinden die dat überhaupt leuk? En wat als je Star Wars-superfan bent, maar geen zin hebt in zoiets extroverts als een openbaar toneelstuk?

Moeilijk. Wilde Disney er die honderden miljoenen dollars uithalen, dan moest het simpeler. Daarom was er een app en acteurs die het verhaal in goede banen moesten leidden. Bezoekers moesten zich aan strikte tijdsschema’s houden, mochten geen eigen personages verzinnen en kregen veel bezigheidstherapie. Maar wat blijft er dan over? Aan Nicholsons verslag af te lezen, een ervaring die te intens en vermoeiend is voor een fijne vakantie, en te oppervlakkig om de echte LARP-ers te bekoren. En erger voor Disney: een vakantie die erg lastig te marketen was. Zelfs als alles goed werkt – tijdens het bezoek van Nicholson gaf de app er de brui aan, waardoor de acteurs niet meer wisten aan welke kant zij stond.

Was het dan onmogelijk om zo’n ruimteschip succesvol te runnen? Mwah. De afgelopen jaren zijn er genoeg ‘interactieve ervaringen’ opgezet die prima werkten. Denk aan escape rooms, ‘real life gaming’-evenementen of interactieve toneelstukken – dit jaar eindigt Sleep No More, een hertelling van Shakespeare’s Macbeth in een New Yorks hotel die bezoekers zelf mogen doorwandelen. Nicholson deed zelf al eens mee aan kleinere ruimteschip-ervaringen, vertelde ze later op sociale media. Dat was leuk, dat werkte prima. Disney had onnodig besloten het wiel opnieuw uit te vinden, concludeert ze.

Je kan je afvragen: waarom had Disney niet gewoon LARP’ers in dienst? Die doen het voor hun eigen plezier, en weten goed hoe je massa’s tegenstrijdige neuzen de juiste kant op krijgt. Een interactieve ervaring neerzetten die voor iedereen leuk is – dat is een kunst op zich, die moet je aan de kunstenaars overlaten.



Delen