Hoe bereiden we onze driejarige voor op school?

Moeder: „Onze oudste zoon is net drie geworden en wij zijn ons aan het oriënteren op het onderwijs voor als hij vier jaar is. De overgang van twee dagen gastouderopvang en verder thuis naar vijf dagen school lijkt ons best heftig. Hij heeft altijd veel moeite met afscheid nemen van ons. Gedag zeggen bij de gastouder valt hem elke keer zwaar. We vinden het moeilijk hem zo verdrietig te zien, ook al weten we dat hij het daar erg naar z’n zin heeft. Dit zien we ook als hij logeert bij opa en oma. Verder is het een vrolijk ventje, die de kat uit de boom kijkt in nieuwe situaties. Als hij eenmaal gewend is, zie je een vrij en ondernemend kind. Zelf proberen we hem altijd goed voor te bereiden op nieuwe dingen, wetende dat dit hem kan helpen. Hoe maken we de overgang van thuis naar school gemakkelijker voor hem?”

Naam en woonplaats zijn bij de redactie bekend. De rubriek Opgevoed is anoniem, omdat moeilijkheden in de opvoeding gevoelig liggen. Wilt u een dilemma in de opvoeding voorleggen? Stuur uw vraag of reacties naar [email protected]

Afscheidsritueel bespreken

Tischa Neve: „Goed dat u zich vast oriënteert op passend onderwijs voor uw kind. Zo te horen is bijvoorbeeld een al te massale school voor uw kind niet zo geschikt.

„Neem in die zoektocht vooral nog niet uw zoon mee, en begin ook niet te vaak over ‘als je straks naar school gaat.’ Een jaar is lang voor zo’n jong kind. Uw zoon kan de tijd nog niet overzien, hij weet niet wanneer hij vier wordt. Nu steeds over school beginnen brengt alleen maar spanning mee. Een kind te vroeg voorbereiden kan extra onrust geven.

„Zodra hij naar school gaat, is er alle tijd om rustig te wennen. Een vierjarige valt niet onder de leerplicht. Geef aan bij de leerkracht dat uw kind mogelijk wat meer tijd nodig heeft.

„Voor veel kinderen is het prettig om van tevoren samen te bespreken hoe het afscheid nemen zal gaan. Bijvoorbeeld: ‘Zullen we twee knuffels geven en een kus en dan nog twee keer zwaaien?’ Samen zo’n afscheidsritueeltje doornemen geeft kinderen meer grip op de situatie. Ook hebben ze nodig dat de volwassenen zich niet te veel inleven in het ‘moeilijke’ van het achterlaten, maar vooral ontspanning en vertrouwen uitstralen.

„Een dergelijke afscheidsroutine kan uw zoon helpen als hij naar de gastouder gaat en straks ook als de basisschoolleeftijd aanbreekt.”

Vertrouwen hebben

Kimberley Roerdink: „Dit is inderdaad het moment om te gaan onderzoeken welke school passend is. Ga kijken als er kinderen in de klas zitten en er les wordt gegeven. Zo ervaren jullie de sfeer. Jullie moeten je als ouders goed voelen over de plek waar jullie je kind straks achterlaten.

„Betrek uw zoon daar pas in als het zover is. Begin met één, twee of drie wen-ochtenden per week. Als het nodig is, kunt u de leerkracht vragen om er wat langer bij te blijven, dat kan fijn zijn voor een kat-uit-de-boomkijker. Maak ook zelf goed kennis met de leerkacht, zodat uw kind voelt: papa en mama kennen deze mevrouw of meneer en hebben vertrouwen in hem of haar.

„Er wordt vaak gezegd dat kinderen vóór hun vierde flink buitenshuis moeten oefenen om goed op school te kunnen instromen. Ik denk dat een goede voorbereiding op onafhankelijkheid ligt in een rustig samenzijn met ouders en niet in een geforceerde gooi de wereld in.

„Geniet van de tijd met uw kind thuis. Heb vertrouwen dat hij straks op school zijn plek zal vinden en laat hem zoveel mogelijk zijn eigen tempo volgen.”

Tischa Neve is psycholoog en opvoedkundige. Ze organiseert webinars over opvoeden, en heeft de opvoedpodcast Even over mijn kind.

Kimberley Roerdink is gezinstherapeut en begeleidt ouders in de opvoeding.

Reageren op dit artikel kan alleen met een abonnement.
Heeft u al een abonnement, log dan hieronder in.