Historica Anne-Lot Hoek geïntimideerd om Indonesië-onderzoek

Het Koninklijk Nederlands Historisch Genootschap (KNHG), de beroepsvereniging voor historici, heeft dinsdag een verklaring uitgebracht waarin ze haar afschuw uitspreekt over intimidatie van onderzoeker Anne-Lot Hoek door activisten die betrokken zijn of waren bij de stichting Histori Bersama en de stichting KUKB. Hoek, auteur van het boek De strijd om Bali (2021), wordt dermate fel aangevallen, aldus het KNHG, dat er sprake is van „een inbreuk op de persoonlijke vrijheid en veiligheid van de historicus en haar familie”.

In haar boek, door NRC ‘indrukwekkend’ genoemd, schrijft Hoek over imperialisme, verzet en de strijd om onafhankelijkheid op het Indonesische eiland Bali tussen 1846-1950. Op de site van Histori Bersama staan tal van posts waarin haar werk bekritiseerd wordt.

Hoek wordt verweten dat ze subsidie van de Nederlandse overheid heeft aangenomen voor haar onderzoek. Ook zou zij kritische Indonesische geluiden, zoals die van activist Jeffrey Pondaag, negeren. Hoeks boek zou „niets anders dan Nederlandse overheidspropaganda” zijn.

‘Academische vrijheid in geding’

Hoek werpt deze verwijten verre van zich. Ze heeft vaak naar het werk van Pondaag verwezen en haar boek kwam onafhankelijk tot stand. Volgens KNHG-directeur Antia Wiersma, die namens het bestuur het woord voert over deze kwestie, is de academische vrijheid in het geding. „Wat dit geval extra bijzonder maakt, is het bedreigende karakter van de woorden en beelden die worden verspreid door de mensen die tegen Anne-Lot Hoek ageren. Het vak geschiedenis leeft van de discussie, maar dit is geen wetenschappelijk gesprek meer.”

Anne-Lot Hoek wil desgevraagd niet nader ingaan op de intimidatie aan haar adres. „Het is vervelend dat mijn werk door deze partij zo verkeerd wordt begrepen”, zegt ze, „maar dat mag natuurlijk nooit een aanleiding vormen om zo langdurig en herhaaldelijk, zo kwaad over iemands persoon te spreken.”

De stichting KUKB „behartigt de belangen van (Indonesische) slachtoffers die onder de Nederlandse koloniale bezetting hebben geleden”, aldus haar website. Histori Bersama is een online platform waar gereflecteerd wordt op koloniale verleden door Nederlandse en Indonesische auteurs. Oprichter Marjolein van Pagee is om een reactie gevraagd, maar heeft die niet gegeven.