Hielp Alex S. met middel X bij zelfdoding van tien mensen?

Rechtszaak Alex S. S. wordt ervan verdacht tien mensen bij zelfdoding te hebben geholpen met middel X. Maandag staat hij voor de Bossche rechter.

Zelfdodingspoeder middel X veroorzaakt een zuurstoftekort in de cellen.
Zelfdodingspoeder middel X veroorzaakt een zuurstoftekort in de cellen. Foto Robin Utrecht/ANP/Hollandse Hoogte

De 91-jarige opa van Alex S. (30) wilde niet meer. Hij was incontinent, doof, en door verlammingen als gevolg van een beroerte kon hij niet meer van het leven genieten. Zijn euthanasiewens, schrijft hij in een column voor Steungroep Dappere Burgers, werd door de arts om de een of andere reden niet ingewilligd. Opa reed zijn auto het water in, en kwam zo alsnog te overlijden.

„Het is triest dat iemand op zo’n gruwelijke wijze in de koude, het donker en alleen moest sterven”, schrijft S. er in 2022 over. „De voornaamste reden dat dit zo gebeurt, is dat euthanasiemiddelen achter regelgeving worden gehouden.” Hij gebruikt het verhaal van zijn opa om uit te leggen waarom hij een zelfdodingsmiddel is gaan verkopen. Maandag staat hij voor de rechter in Den Bosch.

‘Huiskamerbijeenkomsten’

Alex S. wordt ervan verdacht dat hij van juni 2018 tot en met mei 2021 tien mensen heeft geholpen bij zelfdoding. Dit deed hij volgens het OM door ze middel X op te sturen, dat ze gebruikten om hun leven te beëindigen. In totaal zouden zo’n 700 mensen het middel bij hem hebben gekocht. S. zou zo 90.000 euro hebben verdiend. Middel X is een chemische stof die bij sommige groothandels te koop is, omdat het in laboratoria wordt gebruikt. Het middel veroorzaakt een zuurstoftekort in de cellen, waardoor degene die het heeft ingenomen sterft. Een tegengif is er niet: bij een bepaalde dosis is de dood onvermijdelijk.

Lees ookover een vrouw die geen zachte dood mocht sterven en naar middel X greep

S. wordt ook verweten dat hij een antibraakmiddel verstrekte, dat mensen samen met middel X dienen te nemen zodat ze het binnenhouden. Het OM vindt daarom dat hij onbevoegd in geneesmiddelen handelde.

Het onderzoek begon na de dood van een vrouw uit Best in mei 2021. Bij haar werden een verdacht middel en gegevensdragers aangetroffen die leidden naar S. In juli 2021 werd hij aangehouden, in oktober was de eerste voorbereidende zitting. Dat de inhoudelijke behandeling nu pas begint, komt doordat het onderzoek complex was: zo’n zevenhonderd mensen kochten het middel, maar wie was overleden, en waaraan?

Nooit eerder is iemand vervolgd vanwege het verstrekken of verkopen van middel X. Het OM heeft diverse onderzoeken lopen naar mensen die het zelfdodingsmiddel aan anderen verkochten. Ook daarvoor is de inhoudelijke behandeling van maandag, en de uitspraak waarschijnlijk twee weken later, interessant. Het gaat om oud-bestuursleden en leden van Coöperatie Laatste Wil (CLW), een organisatie die de belangen behartigt van mensen die zelf over hun einde willen beslissen. Na de oprichting in 2013 kreeg CLW snel een grote aanhang, die nu bestaat uit zo’n 30.000 leden. Alex S. is ook lid. Sommige deals sloot S. in de informele sfeer na ‘huiskamerbijeenkomsten’ die de CLW houdt, waarin met een klein groepje leden wordt gesproken over het levenseinde.

Lees ookOver de eerste inhoudelijke zitting in oktober 2021

Bewondering

Op de eerste zitting bleek dat Alex S. beschermd woont en een autistische stoornis heeft. Hij vertelde al langer aan depressies te lijden en kende suïcidale periodes. Hij zat bijna vier maanden vast. De rest van het proces mocht hij in vrijheid afwachten. In 2022 begon S. een donatiepagina voor zichzelf, vanwege geldproblemen en omdat hij de mogelijkheden „voor verdere juridische stappen en om een zaak aan te spannen bij het Europese Hof voor de Rechten van de Mens” wil onderzoeken. Hij heeft al 11.500 euro ingezameld. Tijdens een zitting in februari 2023 leek hij wel een heel andere man: tientallen kilo’s lichter. Hij voelde zich gesterkt door de aanwezigheid van actievoerders, die net als hij voor een ultieme vorm van zelfbeschikking pleiten. „We strijden voor dezelfde idealen”, zei hij daar later over tegen de pers.

Wat volgens het OM strafbare feiten zijn, vinden mensen van de Steungroep Dappere Burgers eerder heldendaden. Zij bewonderen Alex S. De groep is twee jaar geleden opgericht om mensen te steunen die in een rechtszaak belanden, omdat zij middel X verstrekten.

Jos van Wijk, ex-voorzitter van Coöperatie Laatste Wil – ook naar hem doet het OM onderzoek – is sceptisch over de zaak Alex S. „Ik vraag me af of ze kunnen bewijzen dat de overledenen die het middel bij Alex kochten, ook echt aan dat middel zijn overleden.” Van Wijk hoopt dat de rechter inziet „dat hij geen mensen dood heeft gemaakt maar heeft bijgestaan om het heft in eigen hand te nemen. Hij heeft ze niet in bed gelegd en iets aangereikt”.

Coöperatie Laatste Wil begon in 2021 een proces tegen de staat om hulp bij zelfdoding uit de illegaliteit de halen. De rechtbank stelde CLW in het ongelijk, er loopt nog een hoger beroep.

„Het maakt mij blij dat ik een steentje heb kunnen bijdragen”, schrijft Alex S. in zijn column in de nieuwsbrief uit 2022. „Dat ik mensen heb kunnen ondersteunen in de route naar een humaan en vrijwillig levenseinde in eigen regie. Het wordt mensen bespaard hun levenseinde in te richten zoals mijn opa dat heeft moeten doen.”

Praten over zelfdoding kan bij de landelijke hulplijn 113 Zelfmoordpreventie. Telefoon 0800-0113 of www.113.nl