Het tarievenspook van Trump laat nu ook beleggers in ASML schrikken

Een hogere omzet bekendmaken dan analisten hadden verwacht. Een flinke groei in het aantal toekomstige orders presenteren. Bekend kunnen maken dat de economische omstandigheden de afgelopen tijd meevielen en dat er aan de groei in de komende maanden nog geen einde lijkt te komen – en tóch hard onderuit gaan op de beurs.

Het gebeurde ASML woensdag, na de bekendmaking van de cijfers over het tweede kwartaal van 2025. De omzet bedroeg 7,7 miljard euro, de nettowinst kwam uit op ruim 2,3 miljard en de chipmachinemaker uit Veldhoven ontving voor 5,5 miljard euro aan nieuwe orders. Over heel 2025 verwacht ASML een omzetgroei van 15 procent te noteren ten opzichte van vorig jaar.

Dat de koers van het aandeel ASML woensdag met circa 10 procent onderuitging, had één duidelijke oorzaak. Of beter, één duidelijke veroorzaker: de president van de Verenigde Staten, die de wereld in grote economische onzekerheid heeft gestort door zijn voortdurende dreigen met hoge invoerheffingen. „Onze klanten zijn heel voorzichtig en wachten met hun investeringsbeslissingen. Ze houden hun kaarten tegen de borst”, zei financieel directeur Roger Dassen woensdagmiddag tijdens een gesprek met analisten.

Onze klanten zijn heel voorzichtig en wachten met hun investeringsbeslissingen. Ze houden hun kaarten tegen de borst

Roger Dassen
financieel directeur ASML

ASML-topman Christophe Fouquet verwees tijdens de bespreking naar het besluit van Donald Trump van gisteren om chipmaker Nvidia alsnog toestemming te geven om chips naar China te exporteren. „In de afgelopen negentig dagen is die export zowel afgeremd als toch weer toegestaan. Met dat soort onzekerheid hebben we te maken. Sommige mensen worden er optimistisch van, andere juist pessimistisch.”

Beleggers schrokken op woensdagochtend van één zinnetje in het persbericht dat de chipmachinegigant uitstuurde: „Hoewel we nog rekening houden met groei in 2026, kunnen we die in deze fase niet garanderen.” Dat grote klanten als Intel en Samsung vanwege de economische onzekerheid minder chips produceren waarbij ze machines van ASML gebruiken, was wel bekend – het is een van de redenen dat de beurskoers van het bedrijf al langer onder druk staat.

Maar dat ASML, dat de meest geavanceerde chipmachines ter wereld produceert én volop profiteert van de toenemende vraag naar kunstmatige intelligentie, voor volgend jaar geen enkele groeiverwachting meer durft uit te spreken, daar schrokken investeerders van. Ook andere chipbedrijven als ASMI en BESI gingen woensdag omlaag op de beurs.

Tegenheffingen

In een opgenomen videogesprek legde financieel topman Dassen woensdagochtend uit dat ASML op meerdere manieren last heeft van de door Trump ingevoerde importheffingen en de daaruit voortgekomen handelsoorlog. ASML verzendt chipmachines naar de VS, waar door de economische onzekerheid minder vraag naar is. Daarnaast bouwt ASML zelf ook machines in de VS, waarbij de import van onderdelen door de heffingen duurder is geworden.

Het lijkt erop dat landen nu in full battle mode zijn

Roger Dassen
financieel directeur ASML

En dan zijn er ook nog de tegenheffingen van andere landen, legde Dassen uit: als de Europese Unie of China hoge invoertarieven oplegt op producten uit de VS, raakt dat ook ASML. „We blijven samenwerken met onze klanten en leveranciers om de impact [van de invoerheffingen] te minimaliseren,” zei Dassen tijdens het gesprek met analisten.

Naast de huidige impact van de heffingen zit toch vooral onzekerheid over de toekomst ASML dwars, nu Trump zijn eerder aangekondigde deadline voor deals met een groot aantal landen heeft verschoven naar 1 augustus. Dassen: „Stel dat je overweegt in de Verenigde Staten te investeren. Dan weet je niet welk tarief er straks voor je zal gelden.” Fouquet: „We zijn nog niet aan het einde van deze discussie. Kijk naar de afgelopen negentig dagen: niemand die het weet.”

Tijdens het vorige gesprek met analisten, half april, toonden de ASML-bestuurders zich opvallend genoeg minder onzeker over de toekomst. Kort ervoor had Trump allerlei landen hoge importheffingen opgelegd en die heffingen weer op pauze gezet. „Het niveau van onzekerheid is nu hoger dan drie maanden geleden”, antwoordde Dassen toen hem hiernaar gevraagd werd. „Het lijkt erop dat landen nu in full battle mode zijn.”