Aan de kust van Gaza, waar de Middellandse Zee vroeger een zeldzaam gevoel van ademruimte en normaliteit bracht voor Palestijnen, is maandag een van hun laatste toevluchtsoorden weggevaagd. Een Israëlische luchtaanval trof zonder waarschuwing het Al-Baqa-café – een populaire ontmoetingsplek voor studenten, journalisten, kunstenaars en families.
„Ik zie alleen maar bloed … Ongelooflijk. Mensen komen hier om even bij te komen van wat ze in Gaza zien. Ze komen naar het westen om adem te halen,” zei een overlevende tegen het Britse Sky News. Bronnen zeggen dat er twintig en veertig doden zijn gevallen.
De zee een gevangenismuur
In een stad waar nauwelijks nog elektriciteit is en de infrastructuur grotendeels in puin ligt, was het Al-Baqa-café een van de laatste plekken die nog leefde. Het was meer dan gewoon een café. Mensen gingen hierheen voor rust, voor de wifi, of simpelweg om te ontsnappen aan het geweld elders in Gaza.
Voor veel inwoners van Gaza heeft de zee een betekenis die dieper gaat dan ontspanning. Volgens schrijver Rawand Alagha – lid van schrijverscollectief We Are Not Numbers – weerspiegelt de zee de veerkracht van een volk dat blijft zoeken naar betekenis, zelfs tussen de ruïnes. „Onze culturele, historische en economische verbondenheid met de zee onderstreept de volharding van de mensen,” schreef ze in september 2024. „We vinden er nog steeds troost en betekenis in.”
Maar de zee troost niet meer. Wat ooit voelde als een open horizon, voelt nu als een gevangenismuur. De Israëlische kustwacht waakt, het water is vergiftigd, en het strand is veranderd in een apocalyptisch landschap vol vluchtelingententen.
Geen waarschuwing
Volgens ooggetuigen en hulpverleners kwam de aanval onverwacht. BBC citeerde cameraman Aziz Al-Afifi, die op weg was naar het café om van de wifi gebruik te maken: „Ik was maar een paar meter verwijderd toen er een enorme explosie plaatsvond. Het was een afschuwelijk tafereel: overal lichamen, bloed en geschreeuw.”
Dat het Al-Baqa-café een doelwit werd, heeft internationaal tot woede geleid. Het Israëlische leger stelt in een reactie dat er „meerdere Hamas-terroristen” aanwezig zouden zijn geweest en dat er vooraf observaties zijn gedaan om burgerslachtoffers te voorkomen.
Volgens ooggetuige Yahya Sharif was het café op het moment van de aanval echter druk bezocht vanwege een kinderfeest en de relatieve veiligheid van de locatie, zo meldde hij aan Al Jazeera. „Deze plek was aan niemand verbonden – geen politieke en helemaal geen militaire associatie.”
Meerdere hulporganisaties eisten een onafhankelijk onderzoek naar het gebruik van geweld door Israël in burgergebieden.
/s3/static.nrc.nl/images/gn4/stripped/data134396516-13212c.jpg|https://images.nrc.nl/GJH8odwdK9ZYIVjl38-S39uGVOk=/1920x/filters:no_upscale()/s3/static.nrc.nl/images/gn4/stripped/data134396516-13212c.jpg|https://images.nrc.nl/GcWfVIxaUVS7rykpTV5Dden4mf4=/5760x/filters:no_upscale()/s3/static.nrc.nl/images/gn4/stripped/data134396516-13212c.jpg)
Palestijnen binnen bij de lichamen van hun familieleden die gedood werden bij de aanval op het Al-Baqa-café. Foto HAITHAM IMAD/EPA
Journalist, kunstenaar, voetballer
Onder de doden is de Palestijnse kunstenaar Frans Al-Salmi, zo meldde nieuwskanaal al-Quds op X. Op sociale media circuleren beelden van een van haar laatste werken: het bloedend lichaam van een vrouw, met daarnaast de foto van haar eigen bebloede lijk, liggend op de grond. Ook journalist en fotograaf Ismail Abu Hatab kwam om bij de aanval. Volgens het mediakantoor van de Gazaanse regering is hij de 227e journalist die sinds oktober 2023 in Gaza is omgekomen. Daarnaast is voetballer Mustafa Abu Amira gedood en raakte de prominente journalist Bayan Abusultan gewond; foto’s van haar verwondingen worden online breed gedeeld.
De aanval op het Al-Baqa-café past in de trend van intensievere bombardementen op burgerdoelen in Gaza. Het volgde op een van de grootste evacuaties waartoe door Israël was opgeroepen sinds 7 oktober 2023. In totaal kwamen maandag zeker 95 Palestijnen om bij Israëlische aanvallen op onder meer scholen, een ziekenhuis en een hulppunt.
