Het spel van tegenstander Oranje wordt steeds slechter, zien Roemeense media

Oranje heeft de status van een grootheid in het Europese voetbal, maar toch mist er altijd wel iets waardoor het geen prijzen wint. Ditmaal is het probleem dat Oranje geen echt team vormt, en het dus moet hebben van individuele oprispingen. Dat schrijven Roemeense sportmedia over hun tegenstander in de achtste finales van het EK. Het is een van de (vele) redenen waarom Nederland de achtste finale moet vrezen.

Roemenië baalt wel: historische groepswinst, en dan alsnog een relatief sterke tegenstander. Dat mag de pret niet drukken, de trots en vreugde spat nog van de pagina’s van ProSport: de gouden voetbalgeneratie „brengt opnieuw blijdschap aan miljoenen Roemenen”. En een mooi vooruitzicht is ook: het nationale team treft Oranje in hetzelfde stadion waar Oekraïne met 3-0 werd verslagen.

Kansen zijn er zeker, is de tendens. Om te beginnen lonkt zelfoverschatting in Nederlandse media: men praat nu al over de kwartfinale. Daarbij is het tactisch plan van Ronald Koeman zwak, weet Gazeta Sporturilor. Nee, waar het veldspel gebreken vertoont moeten individuele spelers het aan Nederlandse zijde maar oplossen. Die spelers zijn vooral de „altijd hongerige” Xavi Simons, en Memphis Depay met „basketbal-outfit” – kennelijk is zijn befaamde zweetband ook de Roemeense pers niet ontgaan.

De Gazeta pleit voor een wedstrijdplan naar Oostenrijks recept, dat de „Oranje machine” goed wist af te breken. Dat vermeende tactisch plan blijkt echter niet veel verfijnder dan „tot het laatste fluitsignaal” blijven vechten en „perfecte” passingcombinaties op vooral de linkerflank, waar invallend linksback Deian Sorescu de „test van zijn carrière” zal krijgen.

De sportsite heeft ook nog lol met het eigenaardige Nederlandse slaapbeleid. Oranje slaapt in een duur vijfsterrenhotel waar kamers 650 euro per nacht kosten, en heeft meer dan honderd eigen matrassen meegenomen. Ze zijn groot, zacht en zouden zijn aangepast op individuele behoeften van spelers. „Veel heeft het nog niet geholpen. De vorm van het team wordt almaar slechter.”

Lees ook

De vraag is of bondscoach Koeman en zijn spelers wel dezelfde voetbaltaal spreken
Bondscoach Ronald Koeman (midden)  spreekt dinsdag zijn spelers toe tijdens de groepswedstrijd tegen Oostenrijk (2-3) in het Olympiastadion in Berlijn.
Roemeneense voetbalfans zijn blij: nooit eerder eindigde het nationale team bovenaan in de groepsfase.
Foto Alexandru Dobre/AP Photo