Het schuifdak van de Nio EL7 is geniaal reusachtig

Recensie Auto

Autotest Een geweldige auto, vindt de Nio EL7. Achilleshiel is de digitale boordassistent Nomi.
Foto Merlijn Doomernik

Een mooie stamboom was voor auto’s altijd een visitekaartje. Een merk won met de jaren aan prestige. Traditie was je aureool van vakmanschap en kunde. Op dat krediet overleefden Europese merken kwaliteitsproblemen en sjoemeldieselschandalen. Daarom hadden nieuwkomers het op de automarkt altijd moeilijk, vooral in prijssegmenten waar het geld mocht rollen. Daar kon je als bestaande speler rustig overvragen voor de niet in woorden uit te drukken toegevoegde waarde van je status. Als nieuwkomer je best doen had geen zin. Lexus kreeg in Europa aanvankelijk geen poot aan de grond met de LS400, terwijl die begin jaren 90 in alle opzichten superieur was aan de Europese concurrenten van Audi, BMW en Mercedes.

Sinds Tesla het idee van de big reset kapitaliseerde, wankelt de reputatiemarkt. Misschien kunnen daar in Musks kielzog ook andere nieuwkomers van profiteren. Traditie betekent toch al weinig meer, nu door de energietransitie ook de bestaande merken weer bij nul moesten beginnen. Dat nieuwe speelveld geeft maagdelijke spelers van Chinese en Amerikaanse origine steeds vaker de moed hoog in te zetten.

Zonder te verblikken of verblozen vraagt het Chinese Nio BMW-geld voor een stekker-suv. De EL7 kost met 75kWh-accu al 88.900 euro, met het 100kWh-pakket van de testauto bijna een ton. Dan moet hij wel heel goed zijn, inderdaad. Maar dat was de ET7, de Model S van Nio, eerder ook al – en de EL7 doet er op hetzelfde platform niet wezenlijk voor onder.

Hij geeft je 653 pk vermogen en een acceleratie van 0 tot 100 in 3,9 seconden. De opgegeven actieradius bedraagt 391 kilometer voor de kleinere batterij en 509 voor de grote. Overdadig is het niet en snelladen doet hij met 126 kW evenmin in recordtempo, maar binnen tien minuten wissel je bij een van Nio’s swap-stations wel het complete batterijpakket. Dat kan in Nederland in Apeldoorn, Den Hoorn, Harmelen, Tilburg en Utrecht. Ook zonder is het niet behelpen met een reëel bereik van 486 kilometer, en binnenkort is hij met 150kWh-batterijpakket te bestellen.

Bolletje met oogjes

Nio’s achilleshiel is Nomi, de digitale boordassistent, vermomd als bolletje met oogjes bovenop het dashboard. Ze draait zich naar je toe als je een vraag stelt. Ze kan haar oogjes koket laten knipperen, een zonnebril opzetten, met dingetjes spelen en een mens begroeten. Vanaf haar virtuele receptie verwelkomt ze je bij het instappen met het deprimerend opgewekte ‘good morning’ van een eeuwig glimlachende receptioniste in een vijfsterrenhotel. In een echt hotel kijk je het echte meisje aan en denkt: wat heb jij gisteren gesnoven in de disco?

Maar helpen kan ze, leerde ik al in de ET7. Op verzoek opent ze ramen en schuifdak, maakt het warmer of kouder, en tapt moppen. Echt.

„Hi Nomi, vertel eens een grap.”

Nomi: „Wat is noedels zonder noedels? Antipasta.”

Heeft ze echt niks beters?

„Do you want to stay in heaven? Buy a Nio ET7.”

Merkwaardig, zeg ik, dat de auto waarin je zit een andere auto aanbeveelt.

Ze heeft me gehoord. Of ik het kan herhalen. Nee.

Laatste poging, ze spreekt alleen Engels: „Right eye to left eye: between us, something smells seriously wrong.”

Ergens in Silicon Valley hebben ze een Hollandse cabaretier door de AI-gehaktmolen gehaald.

Godverdomme, zeg ik schandelijk onhoffelijk.

Zij: „Ikke niet begrijpen.”

Ik: „Ik haat je.”

„I’ll try harder in the future”, zegt ze dan. Of: „I’ll keep learning.” Die padvindersbraafheid is nu al niet te harden en het wordt dus nog erger.

Zet haar dan uit, lummel. Goeie tip. Alleen, ga er maar aan staan in het keuzemenu op dat kansrijk met iedereen concurrerende infotainmentscherm. Mij is het niet gelukt. Niet blijvend. Weg met haar.

Niettemin: geweldige auto. Meer ruimte achterin heeft geen suv in deze klasse. Het schuifdak is geniaal reusachtig. Achterin kan ik met het dak open zonder slangenmensachtige kronkels pauselijk rechtop staan. De afwerking is uitstekend. Alleen de zwarte sierlijsten op de achterdeur links en de belendende wielkast sluiten niet optimaal op elkaar aan. En de interieurkleuren moeten je smaak zijn. De bruintinten van de mijne houden het midden tussen geoxideerde lever en een steunkous. Daarnaast mogen er verklarende symbooltjes op de menutoetsen op het stuur, zodat je weet wat je indrukt. Verder houdt de EL7, doodstil en vorstelijk, zich op zijn veld van eer zorgwekkend soepel staande tussen de topmerken.